![Χρηματιστήριο Αθηνών: Η εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι ξένοι επενδυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/Xrimatistirio_ekso-768x431-1.jpg)
Διάσταση εκτιμήσεων παρατηρείται στους ξένους αναλυτές που καλύπτουν το ελληνικό χρηματιστήριο και τις επιδόσεις των εισηγμένων, ειδικά στο μέτωπο των κερδών ανά μετοχή, όπου παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις.
Η πιο αισιόδοξη είναι η Goldman Sachs, η οποία επιβεβαίωσε την εκτίμηση για άνοδο 8% στα κέρδη ανά μετοχή (EPS). Από την άλλη όμως, η συναίνεση βλέπει… πτώση των EPS στο ελληνικό χρηματιστηριακό σύμπαν.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/1-4-1024x603.png)
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η JP Morgan από τους θεσμικούς, μέσω της βάσης Institutional Brokers’ Estimate System (IBES), η μέση εκτίμηση είναι για μείωση των EPS κατά 2,3% το 2024, ενώ το 2025 η τάση θα βελτιωθεί, καθώς αναμένεται αύξηση 4,4%.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/2-3-1024x498.png)
Η ίδια η JP Morgan όμως, εμφανίζεται κατάτι πιο αισιόδοξη, αφού βλέπει την πτώση του EPS το 2024 να είναι της τάξεως του 2%, με την άνοδο του 2025 να είναι στο 4%, εξαιτίας της καλύτερης βάσης σύγκρισης.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/3--1024x588.jpg)
Στο ίδιο μήκος και η Societe Generale, η οποία εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση της κερδοφορίας, με τα κέρδη ανά μετοχή να μειώνονται κατά 3,83% το 2024 και κατά 1,18% το 2025.
Παραμένει η αισιοδοξία
Η πορεία των μεγεθών των εισηγμένων είναι ένας βασικός πυλώνας που καθορίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι ο μόνος. Και αυτό επισημαίνουν εμμέσως οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές, οι οποίοι συστήνουν την έκθεση στην Ελλάδα, στην προοπτική των θετικών καταλυτών που υπάρχουν, με βασικό αυτό της αναπτυξιακής δυναμικής.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Goldman Sachs αναθεώρησε υψηλότερα την εκτίμηση για την πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ στις 1.550 μονάδες, ήτοι κατά 15% περίπου από τα τρέχοντα, με την HSBC και τη JP Morgan να συστήνουν overweight θέσεις για την Ελλάδα, με την τελευταία να βλέπει άνοδο της τάξης του 19%.
Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, άλλωστε, δεν μπορεί να μην αποτυπωθούν και σε μεγέθη των εισηγμένων, με τη μεγάλη εικόνα να δείχνει ότι οι εταιρίες κινούνται σε τροχιά ιστορικών επιδόσεων για μια ακόμα χρήση με ενισχυμένα μερίσματα και σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις.
Οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για επίπεδα που θα ξεπεράσουν στα 3,5 δισ. Άλλωστε, στο «παιχνίδι» των μερισμάτων αναμένεται να μπουν και οι τράπεζες, μετά από 16 χρόνια απουσίας, με τις διανομές να εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 800 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικό των επιδόσεων είναι ότι τα μερίσματα το 2023 ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ, από τα 2,4 δισ. ευρώ του 2022, που ήταν και το υψηλότερο από το 2009, δηλαδή το τελευταίο έτος πριν αρχίσει η μεγάλη οικονομική κρίση.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![AXIA: Συνέχεια στις ισχυρές επιδόσεις αναμένει από την Τράπεζα Κύπρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/trapeza-kyprou-600x400.jpg)
AXIA για Τράπεζα Κύπρου: Αναμένει ισχυρές επιδόσεις - Πού να εστιάσουν οι επενδυτές
Η ΑΧΙΑ επίσης αναμένει ότι τα καθαρά έσοδα από προμήθειες θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές παρόμοια με το προηγούμενο τρίμηνο
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Με αυξημένο τζίρο το βήμα σημειωτόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/xrimatistirio-768x513-1-600x401.jpg)
Με αυξημένο τζίρο το βήμα σημειωτόν του ΧΑ
Η αγορά βρίσκεται σε μια διαδικασία συγκέντρωσης δυνάμεων και αφομοίωσης των επιπέδων πριν μπει στο επόμενο σκέλος της κίνησής της
![Κεφαλαιαγορά: Στο μικροσκόπιο των χρηματιστών το νομοσχέδιο Χατζηδάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/thumbnail_stocks_agores_merismata_xrimatistirio_shutterstock_-600x414.jpg)
Πώς αξιολογούν στον ΟΤ αναλυτές το ν/σ για την Κεφαλαιαγορά – Οι «angel investors», οι ΑΕΕΑΠ και τα «φωτεινά» σημεία
Οι αναλυτές Νίκος Χρυσοχοΐδης και Σίμος Μαυρουδής αναλύουν στον ΟΤ τα σημεία του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για τις 1.550 μονάδες – Βουτιά για τον Τιτάνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/11_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Μάχη για τις 1.550 μονάδες έδωσε το ΧΑ - Bουτιά για τον Τιτάνα
Αν και δε λείπει η επιφυλακτικότητα το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xrimat-768x510-1-600x398.jpg)
Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες δίνει το ΧΑ
Η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από τη ζώνη των 1.550 μονάδων, καθώς φαίνεται ότι πρέπει να περάσει από τον σκόπελο της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικές κινήσεις με βαρίδια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/xrimatistirio4-600x400.jpg)
Ανοδικές κινήσεις με βαρίδια στο ΧΑ
Αν και η επιφυλακτικότητα δεν λείπει, το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες και να δώσει το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει την bull market του
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Metlen και Helleniq Energy ύψωσαν άμυνες στην πτώση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/10_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Metlen και Helleniq Energy ύψωσαν άμυνες στην πτώση του ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 1.551,90 μονάδες,
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Βρίσκει στηρίξεις απέναντι στις πιέσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/Xrimatistirio_ekso-768x431-1-600x337.jpg)
Βρίσκει στηρίξεις απέναντι στις πιέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών
Αν και η αγορά έδειξε από τα πρώτα λεπτά ευάλωτη στις διεθνείς εξελίξεις και στα νέα μέτωπα που ανοίγει ο Ντόναλντ Τραμπ, η ψυχραιμία που δείχνουν οι ευρωαγορές αγορές, έχει κάμψει και τις εγχώριες ανησυχίες
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπό το βάρος της Βιοχάλκο και των τραπεζών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/Xrimatistirio_ekso-768x431-1-600x337.jpg)
Υπό το βάρος της Βιοχάλκο και των τραπεζών το ΧΑ
Πολλά χαρτοφυλάκια στο Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνουν την επιφυλακτικότητα τους μετά και τις νέες εξαγγελίες Τραμπ για δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου