
«Η προσπάθεια που γίνεται να βγουν οι Έλληνες αγρότες στους δρόμους είναι υποκινούμενη», τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της 16ης Διάσκεψης Υπουργών Γεωργίας, που έλαβε χώρα στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών στη γερμανική πρωτεύουσα.
Αυγενάκης: Τα προβλήματα των γερμανών αγροτών έχουν λυθεί στην Ελλάδα
Ο ΥπΑΑΤ κάλεσε άπαντες να εξετάσουν ποια είναι η κομματική προέλευση όσων έχουν επιδοθεί σε αυτή την προσπάθεια, που έχει κομματικό πρόσημο.
Σημείωσε, ωστόσο, χαρακτηριστικά ότι «παρ’ όλα αυτά είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση».
«Έχουμε καλύψει τους αγρότες»
Ερωτηθείς για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία, ο Υπουργός επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καλύψει τους Έλληνες αγρότες και τους έχει δώσει όσα διεκδικούν οι Γερμανοί αγρότες.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταβληθεί περίπου 160 εκατ. ευρώ σε σχεδόν 290.000 αγρότες, ότι μείωσε τον ΦΠΑ για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13% , ότι μείωσε κατά 50% τη φορολογία στα κέρδη των αγροτών που συμμετέχουν σε συνεταιριστικές δομές και ότι κατήργησε την φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων.
«Ως ελληνική κυβέρνηση έχουμε και τα αντανακλαστικά και τη θέληση. Προτεραιότητα μας είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τους ελέγχους που ο ίδιος ο ΥπΑΑΤ έδωσε εντολή να ξεκινήσουν στην αγορά γάλακτος, είπε ότι ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και στελέχη του Υπουργείου βρίσκονται και σήμερα σε διαφορετικά σημεία τόσο σε σουπερ μάρκετ όσο και σε πύλες εισόδου και ελέγχουν τα θέματα εισαγωγής γάλακτος.
«Είμαστε εδώ να συνεργαστούμε με όλους τους θεσμικούς φορείς. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να χαριστούμε σε κανέναν», πρόσθεσε.
Μετά από την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Υπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά μετά από πρωτοβουλία του, συνάντηση της EUMED-9, δηλαδή των εννέα Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Νότου. Επί τάπητος θα τεθούν η κλιματική κρίση, η ακαρπία και ο περονόσπορος και τα ψάρια εισβολείς.
«Είμαι χαρούμενος και υπερήφανος που η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και είναι μια υπολογίσιμη δύναμη. Πρέπει να δούμε πώς συνολικά η ευρωπαϊκή κοινότητα θα λειτουργήσει αλληλέγγυα προς τα κράτη μέλη, που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Είναι ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει μηχανισμούς που δεν έχει», κατέληξε.
«Να καταστήσουμε τον αγροδιατροφικό τομέα ισχυρό και βιώσιμο»
«Μέτρα για την επισιτιστική ασφάλεια»
Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, μέσω της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης, επισήμανε ο ε και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, στην παρέμβασή του, στην 16η Διάσκεψη Υπουργών Γεωργίας, στο Βερολίνο.
Ο ΥπΑΑΤ χαρακτήρισε “κρίσιμη καμπή” την χρονική συγκυρία στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης, με δεδομένο ότι η κλιματική κρίση και η γεωπολιτική αστάθεια, σε διάφορα σημεία του κόσμου, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και προκλήσεων.
«Προκλήσεις που έρχονται να προστεθούν στις διαρκείς και αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού για τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας και υψηλών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών».
Ο Υπουργός εξέφρασε τη δέσμευσή του ότι θα συνεχιστούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον απαραίτητο μετασχηματισμό προς βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα γεωργίας και τροφίμων και την εφαρμογή της ατζέντας του 2030, προκειμένου να επιτευχθούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης.
«Ειδικότερα, ο Στόχος για “Μηδενική πείνα”, αποτελεί σημαντική συμβολή στην προοδευτική πραγματοποίηση του δικαιώματος σε επαρκή τροφή στο πλαίσιο της εθνικής επισιτιστικής ασφάλειας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα, ανάμεσα στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, επιδιώκει τόσο την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, όσο και τη διασφάλιση προτύπων βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής, εξασφαλίζοντας παράλληλα υγεία και ευημερία για όλους τους πολίτες.
Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε, ενδεικτικά, σε κάποιες από τις δράσεις του Υπουργείου, για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Επιχειρείται μια συνολική αναδιαμόρφωση του αγροδιατροφικού τομέα της Ελλάδας, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-27, που είναι απόλυτα εναρμονισμένο στα νέα κλιματικά δεδομένα.
Στον σχεδιασμό του Υπουργείου περιλαμβάνεται, ακόμη, η υποστήριξη των αγροτών μικρής κλίμακας, η μείωση της σπατάλης τροφίμων και η υποστήριξη πολιτικών που εξασφαλίζουν την επαρκή και διαφοροποιημένη προσφορά ασφαλών, θρεπτικών, οικονομικά προσιτών και βιώσιμων τροφίμων στους πολίτες.
Στο πλαίσιο των ενεργειών του ΥπΑΑΤ εντάσσεται ακόμη ο νόμος που προωθεί την διπλή χρήση γης με αγροβολταϊκά συστήματα, για να αποφευχθεί η απώλειας γης υψηλής παραγωγικότητας καθώς, επίσης, και η σύσταση φορέων που θα αναλάβουν την ενιαία διαχείριση νερού ανά Περιφέρεια, αρχής γενομένης από τη Θεσσαλία.
«Ας φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών, ώστε να καταστήσουμε τον αγροδιατροφικό τομέα ισχυρό και βιώσιμο, απέναντι στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος», κατέληξε ο Υπουργός.
Μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων
«Το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων αποτελεί πραγματική πρόκληση, με άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες προεκτάσεις», τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στην ομιλία του, στη συνεδρία με θέμα: “Μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων”.
«Η πολιτική και η στρατηγική μας περιγράφονται από το εξής τρίπτυχο. Συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, υπεύθυνοι παραγωγοί, καινοτόμες μέθοδοι και τεχνολογίες», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ.
Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο – βασιζόμενο στις αρχές της Πράσινης Συμφωνίας και της Στρατηγικής “Από το αγρόκτημα στο πιάτο” -αξιοποιεί τα μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως το Μέτρο 16, και υποστηρίζει την εφαρμοσμένη έρευνα, η οποία προάγει την κυκλική και πράσινη οικονομία.
Επιπλέον, ενισχύεται, η δημιουργία και ο ρόλος των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, και υποστηρίζονται οι αγρότες μικρής κλίμακας, μέσω της τεχνογνωσίας και της κατάρτισης που τους παρέχεται.


Latest News

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες