
Όταν μιλάμε για επιτυχημένους εικοσάρηδες το μυαλό μας πάει σε influencer, ροκ σταρ ή tech nerds που εφευρίσκουν καινοτομίες στην πληροφορική. Κάποιοι όμως απλά είχαν μια ιδέα, ένα πάθος το οποίο τους ωθεί προς υψηλότερους στόχους.
Όταν η Ανούσκα Πουρόχιτ ήταν μόλις 10 ετών, όταν… «φρίκαρε» με το θέαμα ενός barista στα Starbucks να πετάει στα σκουπίδια τα κέικ και τα σάντουιτς που είχαν απομείνει.
Μια δεκαετία αργότερα, αυτή η ανάμνηση την ενέπνευσε να ξεκινήσει μια startup που μετατρέπει το πλεόνασμα ψωμιού σε craft μπύρα.
Το νέο Ελντοράντο των επενδυτών – Σηκώνουν δισ. για να αγοράσουν start ups
«Το ψωμί είναι τόσο κοινό και σε όλα τα γεύματα που τρώμε, γι’ αυτό και τόσο μεγάλο μέρος του πετιέται», είπε η Πουρόχιτ, τώρα 23 ετών, στο CNBC την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο του Forbes 30 Under 30 Summit Asia στη Σιγκαπούρη.

Ανούσκα Πουρόχιτ
Η Πουρόχιτ και τρεις συμφοιτητές της σκέφτηκαν την ιδέα ενώ είχαν κολλήσει στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ και του επακόλουθου λοκντάουν λόγω πανδημίας.
Όλοι οι φίλοι τους έπιναν αλκοόλ, και έτσι αποφασίσαν να φτιάξουν την δική τους μπύρα. Αγόρασαν ένα κιτ παρασκευής μπύρας αξίας 1.218 δολαρίων Χονγκ Κονγκ ($156) στο Amazon και πειραματίστηκαν για τρεις εβδομάδες πριν φτιάξουν μια κατσαρόλα με μπύρα από το ψωμί που περίσσεψε. Αν και δεν βγήκε καλή, η ιδέα ότι μπορούσαν να το κάνουν τους ενδυνάμωσε την αποφασιστικότητα
Η ομάδα χρειάστηκε περίπου έξι μήνες για να κατασταλάξει στην κατάλληλη τη γεύση πριν κυκλοφορήσει το Breer το 2020.
Εκτός από μια χλωμή μπύρα και ξινό ιβίσκο, η εταιρεία πουλάει επίσης μπύρες με γεύσεις όπως τάρτα αυγών και bolo bao ή ψωμάκι ανανά – ως φόρος τιμής στη ζωντανή γαστρονομική σκηνή του Χονγκ Κονγκ.

Hibiscus Sour
Η εταιρεία είπε ότι είχε έσοδα 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ τα τελευταία δύο χρόνια. Η Breer είπε ότι έχει ήδη αγγίξει τα 1,8 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ σε πωλήσεις φέτος και αναμένει κέρδη έως 1,2 εκατομμύρια.
Η startup δεν έχει συγκεντρώσει καμία χρηματοδότηση, αλλά έχει κερδίσει περίπου 6 εκατομμύρια μέσω διαγωνισμών startup και από επιχειρηματίες χωρίς να δώσει μετοχές.
Η επέκταση στο εξωτερικό δεν είναι ακόμα στα σχέδιά τους και η Πουρόχιτ είπε ότι θα συμβεί μόνο εάν μπορεί να γίνει βιώσιμα. Προς το παρόν συνεργάζονται με τοπικά αρτοποιεία και ζυθοποιίες.
Πως λειτουργεί
Κάθε χρόνο, κάθε άτομο στο Χονγκ Κονγκ πετάει περίπου 71 κιλά τροφής. Αλλά αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για εταιρείες όπως η Breer.
Η Breer συλλέγει δωρεάν τα υπόλοιπα ψωμιού από τοπικά εστιατόρια, αρτοποιεία και εστιατόρια τύπου Χονγκ Κονγκ, γνωστά ως cha chaan tengs. Στη συνέχεια, το ψωμί αποστέλλεται σε συμβεβλημένες ζυθοποιίες, παράγοντας μεταξύ 4.000 έως 6.000 λίτρων μπύρας τουλάχιστον έξι φορές το χρόνο. Η ποσότητα της μπύρας που παρασκευάζεται ανά συνεδρία κυμαίνεται ανάλογα με τη ζήτηση, εξήγησε η Πουρόχιτ.
Ο φόβος φαινομένων όπως τα lockdown της πανδημίας που χτύπησε την κατανάλωση αυξάνοντας τα αποθέματα οδήγησε την Breer να ακολουθήσει τη ροή και να παρασκευάζει όταν υπάρχει ζήτηση.
Υπήρχαν ακόμη περισσότερα απορρίμματα ψωμιού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα καταστήματα δυσκολεύονταν να υπολογίσουν την καθημερινή ζήτηση.
Η Breer δωρίζει το ψωμί που περισσεύει σε ηλικιωμένους και φτωχούς ή για χρήση ως τροφή για χοίρους και κοτόπουλα.
Συμβουλές για νέους επιχειρηματίες
Το να είσαι νέος επιχειρηματίας έχει τις δικές του προκλήσεις, ιδιαίτερα τις δυσκολίες στην απόκτηση εμπιστοσύνης.
Όταν η Πουρόχιτ άρχισε για πρώτη φορά να ζητά από τους φούρνους το ψωμί που περίσσεψε, αντιμετώπισε αμφιβολίες για την ικανότητα της να πραγματοποιήσει αυτά που υποσχόταν. Αλλά μετά από δύο εβδομάδες επιμονής, το πρώτο αρτοποιείο που πλησίασε της έδωσε 2 κιλά ψωμί που περίσσεψε με την προϋπόθεση ότι θα φέρει πίσω την μπύρα που φτιάχτηκε από αυτό. Και έκανε ακριβώς αυτό.
Η Πουρόχιτ μοιράστηκε τις συμβουλές της για άλλους νέους επιχειρηματίες στο CNBC.
- Να είστε παθιασμένοι με αυτό που κάνετε
«Αν έχεις πάθος και σκοπό για κάτι, τα κέρδη θα κυλήσουν. Αν υπάρχει έστω και μικρό κομμάτι από εσάς που δεν του αρέσει αυτό που κάνετε, θα βρείτε λόγους ή δικαιολογίες για να μην το κάνετε».
- Ποτέ δεν θα μάθετε αν δεν προσπαθήσετε
«Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχα δράξειι αυτή την ευκαιρία. Πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε το πρώτο βήμα».
- Να είστε προσεκτικοί με τα χρήματά σας
«Τα χρήματα δεν είναι η μόνη επένδυση που χρειάζεστε. Όλα τα χρήματα που έχουμε κερδίσει έχουν επιστρέψει στην επιχείρηση».


Latest News

egg – Eurobank: Ισχυρό ενδιαφέρον από 200 επενδυτές για 41 startups από 7 χώρες
Στην ημερίδα egg της Eurobank συμμετείχαν startups από Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ελβετία, Τουρκία, Γερμανία και Ουκρανία

VentureGarden Αθήνα: Ο επιταχυντής επιχειρηματικών ιδεών ξεκινά τον 23ο κύκλο του τον Μάρτιο
Οι αιτήσεις του 23ου κύκλου του VentureGarden Αθήνα είναι ανοιχτές για όλους όσους έχουν μία επιχειρηματική ιδέα ή επιθυμούν να αναπτύξουν μία νέα επιχείρηση

Οι 10 καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις που μαγνήτισαν τους επενδυτές
Η ελληνική κοινότητα των startups συνεχίζει να παράγει «διαμάντια» και κεντρίζει το εγχώριο και όχι μόνο ενδιαφέρον

Καρώνης (Viva): Γιατί «βλέπει» αλλαγής στάσης από JP Morgan – Το σχέδιο για NASDAQ
Ο Χάρης Καρώνης τοποθετήθηκε για την επόμενη μέρα της συνεργασίας με την JP Morgan – Πώς αποκωδικοποιεί τις επιπτώσεις από την απόφαση του αγγλικού δικαστηρίου για την Viva

Odyx: Όταν η ακαδημαϊκή έρευνα συναντά την επιχειρηματική καινοτομία
Η ομάδα του odyx, μια startup που γεννήθηκε στους κόλπους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανοίγει νέους ορίζοντες για τις ελληνικές επιχειρήσεις