
Το ένα μετά το άλλο τα μουσεία διεθνώς ανακοινώνουν τροποποιήσεις και αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων τους.
Στα καθ’ ημάς το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά από την επόμενη χρονιά σε αυξήσεις στο αντίτιμο εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, με το εισιτήριο στην Ακρόπολη να διαμορφώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στα 30 ευρώ από 20 που στοιχίζει τους καλοκαιρινούς μήνες και 10 ευρώ το τετράμηνο Νοεμβρίου – Μαρτίου.
ΤτΕ: Στα 20,11 δισ. ευρώ τα τουριστικά έσοδα στο 11μηνο του 2023
Στο μεταξύ το μουσείο του Λούβρου αύξησε το εισιτήριό του κατά 5 ευρώ και διαμορφώνεται στα 22 ευρώ, ενώ στην Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη, το εισιτήριο για τους εκτός Τουρκίας επισκέπτες ορίζεται στα 25 ευρώ.
Προσαρμογή εξαιτίας του πληθωρισμού, αυξημένα έξοδα λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, αλλά και «εκμετάλλευση» της διαρκώς αυξανόμενης τουριστικής κίνησης είναι μερικοί από τους λόγους που ωθούν τους αρμοδίους να ανεβάσουν τις τιμές.
Το Λούβρο, το πρώτο σε προσέλευση κοινού μουσείο παγκοσμίως, επισήμως επικαλείται την αύξηση των λειτουργικών του εξόδων, ωστόσο δεν μπορεί να αποσυνδεθεί η άνοδος στην τιμή του εισιτηρίου με το γεγονός της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από το Παρίσι το ερχόμενο καλοκαίρι, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες ουρές στην είσοδο του γαλλικού μουσείου.
Η διαρκώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση στη χώρα μας δεν άφησε χωρίς επιπτώσεις τα εισιτήρια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Οι 164 αρχαιολογικοί χώροι και τα 188 δημόσια μουσεία της χώρας, βάσει στοιχείων του 2022 υποδέχτηκαν 15,2 εκατ. επισκέπτες, το 85,9% εκ των οποίων τους θερινούς μήνες, με τις εισπράξεις να αγγίζουν τα 119,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι αριθμοί για την επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτεροι.
Με δεδομένο δε το ότι πλέον οι επισκέπτες δεν περιορίζονται στη λεγόμενη τουριστική σεζόν Απριλίου – Οκτωβρίου, αλλά ειδικά στην Αθήνα, η ροή είναι διαρκής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών, καταργούνται οι μειωμένες τιμές εισόδου που ίσχυαν τους χειμερινούς μήνες και αντ’ αυτού προστίθεται μία ακόμη Κυριακή με ελεύθερη είσοδο κατά την περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου.

Το Λούβρο στο Παρίσι, πρώτο μουσείο παγκοσμίως, αύξησε το εισιτήριό του κατά 5 ευρώ και διαμοφώνεται στα 22 ευρώ
Αντιδράσεις
Κάθε αύξηση προκαλεί αντιδράσεις – ανάλογες διατυπώθηκαν και όταν αναπροσαρμόστηκαν οι τιμές το 2015, με το εισιτήριο της Ακρόπολης να ανεβαίνει από τα 12 ευρώ που ίσχυε τότε στα 20 που ισχύει την περίοδο Απριλίου – Οκτωβρίου σήμερα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι δε που υποστηρίζουν ότι ένα κορυφαίο μνημείο, όπως το συγκεκριμένο, θα πρέπει να ακολουθεί την τιμολογιακή πολιτική που ισχύει και στο εξωτερικό για αντίστοιχα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Να σημειωθεί ότι βάσει της νέας τιμολογιακής πολιτικής, η οποία θα ισχύει από την 1η Απριλίου του 2025, τα εισιτήρια στα μουσεία – εκτός των μουσείων Ακρόπολης, Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού και Ηρακλείου που ως ΝΠΔΔ καθορίζουν αυτόνομα την τιμή του εισιτηρίου τους – θα κυμαίνονται από 5 έως 20 ευρώ, τιμή που βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τον αριθμό επισκεπτών που υποδέχονται.
Κολοσσαίο 16 ευρώ, Λούβρο 22 ευρώ
Ας δούμε τι ισχύει στο εξωτερικό και σε μνημεία που είναι κηρυγμένα από την UNESCO ως μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως και η Ακρόπολη.
Το εισιτήριο για το Κολοσσαίο στη Ρώμη (εντάσσεται στο ιστορικό κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας που είναι κηρυγμένο ως ενιαίο σύνολο) στοιχίζει 16 ευρώ και περιλαμβάνει επίσης την είσοδο στη Ρωμαϊκή Αγορά και τον Παλατινό Λόφο. Στο Στόουνχεντζ στη Βρετανία η είσοδος κοστίζει 20,9 ευρώ, ενώ στο Παλάτι των Βερσαλλιών στη Γαλλία το εισιτήριο ανέρχεται στα 21 ευρώ.
Οσον αφορά τα μουσεία επανερχόμαστε στο Λούβρο των 22 ευρώ πλέον, που δεν διαθέτει μειωμένο εισιτήριο, ενώ κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα (εκτός Ιουλίου και Αυγούστου) επιτρέπει ελεύθερη είσοδο σε όλους από τις 18.00 έως τις 21.45 που κλείνει τις πόρτες του.
Παραμένουμε στο Παρίσι με το μουσείο Ορσέ να χρεώνει 16 ευρώ όσους επιθυμούν να θαυμάσουν έργα των Μονέ, Ντεγκά, Βαν Γκογκ, Ρενουάρ και Κουρμπέ μεταξύ πολλών άλλων και για το Κέντρο Πομπιντού, ένα από τα κορυφαία μουσεία σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως, η είσοδος να κοστίζει 17 ευρώ.
Στην Ισπανία, όσοι επιθυμούν να θαυμάσουν τις περίφημες «Las Meninas» του Βελάσκεθ στο Πράδο θα πρέπει να πληρώσουν 15 ευρώ, ενώ μπορούν να περάσουν το κατώφλι χωρίς αντίτιμο αν επιλέξουν να επισκεφθούν το μουσείο όλες τις καθημερινές μεταξύ 18.00 και 20.00 και τις Κυριακές και τις αργίες 17.00 – 19.00.
Στο Ρέινα Σοφία, όπου εκτίθεται το εμβληματικό έργο του Πάμπλο Πικάσο, η «Γκερνίκα», το εισιτήριο κοστίζει 12 ευρώ και ελεύθερη είναι η πρόσβαση καθημερινά 19.00 – 21.00 και τις Κυριακές 12.30 – 14.30.
Η εξαίρεση της Αγγλίας
Στη Βρετανία τα περισσότερα μεγάλα μουσεία – Βρετανικό, Βικτωρίας και Αλβέρτου, Τέιτ – προσφέρουν ελεύθερη πρόσβαση στις μόνιμες συλλογές τους και οι επισκέπτες καλούνται να πληρώσουν μόνο για να δουν τις περιοδικές εκθέσεις.
Για τα δημοφιλή και πλούσια σε εκθέματα μουσεία του Βατικανού το εισιτήριο κοστίζει 20 ευρώ και για το μουσείο μοντέρνας τέχνης της Αιώνιας Πόλης, το Maxxi, η είσοδος έχει οριστεί στα 15 ευρώ.
Από τα ακριβότερα της Ευρώπης δε είναι το ολλανδικό Ράικσμιουζίουμ με τα αριστουργήματα της Χρυσής Εποχής της ολλανδικής ζωγραφικής και εισιτήριο 22,5 ευρώ και τα μουσεία της Βιέννης με το Αλμπερτίνα να χρεώνει την είσοδο στα 18,9 ευρώ και το Ιστορίας της Τέχνης 21 ευρώ.


Latest News

Ο Βασιλεύς των Βασιλέων: Το νέο βιβλικό animation κάνει ρεκόρ στο box office
Η απρόσμενη εισπρακτική επιτυχία του ανεξάρτητου animation Βασιλεύς Των Βασιλέων δείχνει ότι η showbiz μπορεί να κερδίσει πολλά επενδύοντας σε προϊόντα θρησκευτικού χαρακτήρα -ειδικά σήμερα

Ο Μούσα και ένα «χρυσό» deal: «Υπογράφει συμβόλαιο για τρία χρόνια με 10.000.000»
Δημοσίευμα από το εξωτερικό κάνει λόγο για αποχώρηση του Μούσα από τη Ρεάλ Μαδρίτης και υπογραφή πλουσιοπάροχου συμβολαίου με τη Dubai BC

H «ηλεκτρική καρέκλα» του Γουόρχολ σε δημοπρασία – Ίσως αγγίξει τα 30 εκατ.
Ο πίνακας του Άντι Γουόρχολ προέρχεται από την πολύτιμη συλλογή των εκλιπόντων Βέλγων καλλιτεχνών Roger Matthys και Hilda Colle.

Τιτανικός: Στο σφυρί το βιολί από την ταινία που «βούλιαξε» τα ταμεία
Ακόμη ένα αντικείμενο από την ταινία-φαινόμενο του Τζέιμς Κάμερον, Τιτανικός, αναμένεται να σπάσει τη μπάνκα

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα δικαιώματα της Formula 1
Η Formula 1 της Liberty Media αναζητά 150 έως 180 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για το ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα

Οι Beatles ζωντανεύουν στην μεγάλη οθόνη
Η επερχόμενη βιογραφική ταινία για τους Beatles αναζωπυρώνει τον ενθουσιασμό και επιβεβαιώνει τη διαχρονική τους γοητεία

Ούτε τον βασικό μισθό ο Κάρολ!
Από τα χρυσά συμβόλαια της Premier League στον βασικό μισθό της Γαλλίας: Η απίθανη πορεία του Άντι Κάρολ

Γιατί η Sotheby's κάνει δωρεάν αποτιμήσεις έργων τέχνης που ανήκουν σε αγγλικούς δήμους;
Μια επιστολή από το τμήμα Tax, Heritage and UK Museums του οίκου Sotheby's δημοπρασιών προσφέρθηκε να εκτιμήσει τα 5 κορυφαία έργα τους «χωρίς περαιτέρω υποχρεώσεις»

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της