Κούρσα για τον άτυπο τίτλο της εταιρείας με τη μεγαλύτερη αξία στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου κάνουν φέτος Apple και Microsoft. Οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί των οποίων τα προϊόντα βρίσκονται σε πολλά νοικοκυριά σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ξεκίνησαν αυτό τον αγώνα δρόμου το 2023 και αναμένεται να τον συνεχίσουν και φέτος.

Από το 2022 η εταιρεία των iPhone, ηApple, βρισκόταν σταθερά στην κορυφή της λίστας των εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, αλλά η περσινή «έκρηξη» ενδιαφέροντος των επενδυτών για την τεχνητής νοημοσύνης έκανε τη Microsoft να πάρει εκείνη το θρόνο –προς το παρόν τουλάχιστον.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι νέες χρήσεις της το 2024 – Ποιοι κλάδοι θα πρωτοστατήσουν

Οι διαφορές είναι τώρα μικρές. Η εταιρεία που συνίδρυσε ο Μπιλ Γκέιτς έχει πλέον χρηματιστηριακή αξία 2,897 τρις δολαρίων, ξεπερνώντας την εταιρεία που οδήγησε στην κορυφή ο Στιβ Τζόμπς η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 2,874 τρις δολ. Η κεφαλαιοποίηση ή χρηματιστηριακή αξία προκύπτει από τον αριθμό των μετοχών μιας εταιρείας στο χρηματιστήριο επί την τρέχουσα αξία κάθε μια από αυτές. Για το λόγο αυτό η κεφαλαιοποιήσεις αλλάζουν σε καθημερινή βάση ανάλογα με τα κλεισίματα των τιμών των μετοχών.

Η Microsoft με επικεφαλής σήμερα το Σάτυα Ναντέλα είδε τη χρηματιστηριακή της αξίας να αυξάνεται δραματικά πέρσι, κατά 1 τρις δολάρια, επειδή η μεγάλη ανάπτυξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στρέφει προς τα εκεί τους επενδυτές. Ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους από αυτή την τάση είναι η Microsoft που ελέγχει την OpenAI, την εταιρεία πίσω από το chatbot ChatGPT. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία πετυχαίνει τη μεγαλύτερη τεχνολογική επανάσταση μετά την παρουσίαση των Windows, δεκαετίες πριν.

Οι προκλήσεις για την Apple

Η Apple, με επικεφαλής τον Τιμ Κουκ, το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις, μεγαλύτερες από όσες αντιμετώπιζε τα προηγούμενα χρόνια. Δημοσιεύματα των New York Times έκαναν λόγο ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσει αντιμονοπωλιακή έρευνα κατά της Apple. Μια τέτοια εξέλιξη, σε συνδυασμό με άλλες υπάρχουσες προκλήσεις όπως η επιβράδυνση των πωλήσεων των iPhone και νομικές περιπέτειες που σχετίζονται με ευρασιτεχνίες του έξυπνου ρολογιού Apple Watch, έχουν εντείνει τις ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών.

Σε ανάλυσή του το Bloomberg Intelligence αναφέρει ότι η πιθανή νομική εμπλοκή για θέματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας θα μπορούσε να στοχεύσει το επιχειρηματικό μοντέλο της Apple, που είναι γνωστό ότι ενσωματώνει στενά τις συσκευές της εταιρείας με τις υπηρεσίες που πουλά στους χρήστες της. Η Apple έχει ήδη χάσει περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία το τρέχον έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για ΑΙ παρά τους κινδύνους

Η Microsoft από την πλευρά της είδε την κεφαλαιοποίησή της να αυξάνεται κατά 1 τρις δολάρια μέσα στο 2023. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη εξάπλωση που έχουν οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης οι οποίες έχουν δημιουργήσει σημαντικές προσδοκίες στους επενδυτές παρά τους κινδύνους που συνεπάγονται.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία των New York Times η συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία των Microsoft, Nvidia και Alphabet (Google), αυξήθηκε κατά 2,5 τρις δολάρια μόνο πέρσι. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Microsoft οφείλεται στον επικεφαλή της Σάτυα Ναντέλα. Η εταιρεία με έδρα το Ρίτσμοντ δεν είχε βρεθεί στην αιχμή της ανάπτυξης της τεχνολογίας μετά την πλήρη επικράτηση του λειτουργικού συστήματος Windows, ενώ καθυστέρησε να μπει στην αγορά της εξέλιξης του διαδικτύου, των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η πετυχημένη πολιτική της Microsoft

Η πορεία προς την επιτυχία αποδείχτηκε καλά σχεδιασμένη. Όταν ο Σάτυα Ναντέλα έγινε διευθύνων σύμβουλος της Microsoft το 2014, η εταιρεία βρισκόταν σε εσωτερική σύγκρουση. Στη συνέχεια η εταιρεία εκ νέου στον αναπτυσσόμενο κλάδο της αποθήκευσης δεδομένων στο διαδίκτυο (cloud computing), μετατρέποντάς την σε πανίσχυρο ανταγωνιστή της Amazon, πρωτοπόρου στον τομέα. Στη συνέχεια ο Ναντέλα έκανε μεγάλο άνοιγμα στην τεχνητή νοημοσύνη (Generative AΙ) με απόγειο το 2019 όταν απέκτησε μερίδιο ελέγχου στην OpenAI, τη νεοφυή εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT. Η τεχνολογία αυτή έγινε ευρέως γνωστή και άρχισε να αναπτύσσεται με ξέφρενο ρυθμό ιδιαίτερα από τα μέσα του 2022 και μετά με το GPT-4 του OpenAI.

Μετά τις Microsoft και Apple, στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση ακολουθεί η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, η Saudi Aramco, με 2,062 τρις δολ. Έπονται οι Alphabet (Google) με 1,795 τρις, Amazon με 1,597 τρις, NVidia με 1,351 τρις, Meta Platforms (Facebook) με 962 δις, Berkshire Hathaway με 791 δις, Tesla με 696 δις, ενώ τη δεκάδα κλείνει η ελεγκτική Eli Lilly με κεφαλαιοποίηση 610 δις δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπάρχει κίνδυνος να πάρει τα ηνία από τον άνθρωπο;
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπάρχει κίνδυνος να πάρει η AI τα ηνία από τον άνθρωπο;

Σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη κατέχει εξέχουσα θέση τόσο στην καθημερινή μας ζωή όσο και στη συλλογική μας φαντασία, είναι συνηθισμένο να ακούμε τέτοιου είδους ανησυχίες. Έχουν, ωστόσο, βάση;

Κυβερνοασφάλεια: Προσοχή στις ψεύτικες προσφορές της Black Friday
Τεχνολογία |

Προσοχή στις ψεύτικες προσφορές της Black Friday - Προστατέψτε το πορτοφόλι και τα δεδομένα σας

Οι χάκερ αντιγράφουν νόμιμους ιστότοπους και επαναχρησιμοποιούν πρότυπα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου phishing - υποσχόμενοι «είδη πολυτελείας» όπως ρολόγια Rolex και τσάντες Louis Vuitton σε απίστευτες εκπτώσεις