
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε «κατηγορηματικά» τις προϋποθέσεις που έθεσε η Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων, μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
«Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η Χαμάς ζητά τον τερματισμό του πολέμου, την αποχώρηση των δυνάμεών μας από τη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των δολοφόνων και των βιαστών. Και να παραμείνει η Χαμάς άθικτη» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Απορρίπτω κατηγορηματικά τους όρους της συνθηκολόγησης των τεράτων της Χαμάς», πρόσθεσε.

Η απελευθέρωση των ομήρων με μεσολάβηση από Κατάρ-ΗΠΑ-Αίγυπτο
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, επέτρεψε την απελευθέρωση περίπου 100 από τους 240 ομήρους που κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα. Αφού έληξε η περίοδος κατάπαυσης του πυρός ο Νετανιάχου δέχεται εντεινόμενες πιέσεις να διασφαλίσει την απελευθέρωση των υπόλοιπων 136 ομήρων. Στη σημερινή ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου υιοθετεί πιο σκληρή γραμμή, σε σχέση με το παρελθόν, για το ζήτημα του παλαιστινιακού κράτους. «Δεν θα κάνω συμβιβασμούς όσον αφορά τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο στον τομέα της ασφάλειας για όλα τα εδάφη δυτικά του ποταμού Ιορδάνη», είπε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή ότι μίλησε με τον Νετανιάχου για πιθανές λύσεις για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι αποστρατιωτικοποιημένο. Το Σάββατο ο Νετανιάχου φάνηκε ότι απορρίπτει τις προτάσεις του Μπάιντεν και στη σημερινή ανακοίνωσή του επανέλαβε ότι θα επιμείνει να έχει το Ισραήλ «τον έλεγχο της ασφάλειας σε όλα τα εδάφη δυτικά του Ιορδάνη».
Είπε ότι αντιμετώπισε «διεθνείς και εσωτερικές πιέσεις» για να αλλάξει στάση αλλά «η επιμονή του ήταν αυτή που εμπόδισε επί χρόνια την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους το οποίο θα συνιστούσε υπαρξιακό κίνδυνο για το Ισραήλ».

Αν επλήγησαν πολίτες, δεν το κάναμε με δόλο
Η Χαμάς απορρίπτει κάθε χτύπημα εναντίον ισραηλινών πολιτών λέγοντας πως «Αν αυτό συνέβη, πρόκειται για λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις κατοχικές δυνάμεις».
Η Χαμάς σημειώνει στην ανακοίνωση ότι η επιχείρηση στις 7 Οκτωβρίου έγινε για «την άμεση παύση της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, τα εγκλήματα και την εθνοκάθαρση που διαπράχθηκαν εναντίον ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας».
Η παλαιστινιακή οργάνωση καλεί επίσης το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την «επίθεσή» του στη Γάζα και λέει ότι μόνο ο παλαιστινιακός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον της περιοχής.
Πηγή: ΑΠΕ από το Reuters


Latest News

Διαταγή Τραμπ για επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη - «Ο χρόνος σας τελείωσε»
Για τουλάχιστον εννιά νεκρούς αμάχους κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας των Χούθι – Μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ και προς το Ιράν

Κικίλιας: «Πρώτος στόχος μου να μην αυξηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»
Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας παραλαμβάνοντας από τον Χρήστο Στυλιανίδη ανήγγειλε τέσσερις προτεραιότητες στη ναυτιλία και την ακτοπλοϊα

Ζελένσκι: Ο Πούτιν λέει ψέματα για την «περίπλοκη εκεχειρία»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της Βρετανίας

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δεν βρήκε αποδείξεις για περικύκλωση Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει την παράδοση των Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ, ενώ δεσμεύτηκε ότι, αν το κάνουν, θα τους χαρίσει τη ζωή.

Οι 6 πυλώνες της πολιτικής Παπασταύρου για την ενέργεια και το περιβάλλον
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη διάρκεια παραλαβής των αρμοδιοτήτων του τόνισε τη σημασία της ενέργειας στα εθνικά ζητήματα

Βρετανία: Τι είπε στην τηλεδιάσκεψη 26 ηγετών για την Ουκρανία, o Κιρ Στάρμερ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας σχοινοβατεί ανάμεσα στον ιστορικό υπερατλαντικό σύμμαχο και το φιλο-ουκρανικό πνεύμα που κυριαρχεί μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Φιντάν: Αν προσφέρουμε στην ασφάλεια της Ευρώπης θα ζητήσουμε ανταλλάγματα
«Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας τομέας που πρέπει να επανεξετάζεται καθημερινά», είπε ο Χακάν Φιντάν

Τραμπ: Απειλές σε πολιτικούς, εισαγγελείς και δημοσιογράφους σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αντιπάλους του με φυλάκιση σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Δέσμευση Δήμα για «στοχοπροσήλωση, αποτελεσματικότητα και σεμνότητα» στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών
Τι δήλωσαν οι Χρίστος Δήμας και Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά την παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Μαρινάκης: Εξαιρετικά σημαντική η αναβάθμιση από τη Moody's
«Η κυβέρνηση έχει στόχο να μεταφέρει αυτή την επιτυχία στις ζωές των πολιτών, δημιουργώντας δουλειές και αυξάνοντας τους μισθούς», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.