Η ταραγμένη κατάσταση στην Ερυθρά θάλασσα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθέσεων των ανταρτών Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων, οδηγεί σε αύξηση του κόστους των φωτοβολταϊκών πάνελ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών κ. Στέλιος Ψωμάς έως τον Νοέμβριο 2023, τα ναύλα επιβάρυναν την χονδρεμπορική τιμή αγοράς των φωτοβολταϊκών κατά 3%, τον Δεκέμβριο 2023 κατά 4,4% και τον Ιανουάριο 2024 κατά 12,2%.

Οι συνέπειες στην οικονομία από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα

Τα ναύλα

Λόγω της κρίσιμης κατάστασης στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας, οι εταιρείες αναγκάζονται να εκτρέψουν τα δρομολόγια των πλοίων τους προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, γύρω από τη νότια Αφρική, εκτοξεύοντας το κόστος των ναύλων. Επιπλέον, το γεγονός ότι ο διάπλους της Αφρικής αυξάνει τους χρόνους παράδοσης κατά περίπου δύο εβδομάδες, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δημιουργεί «ασφυξία» σε ορισμένα έργα με σφιχτά χρονοδιαγράμματα, καθώς ενδέχεται να ενεργοποιηθούν ρήτρες που θα αυξήσουν περαιτέρω το κόστος των έργων.

Τα φωτοβολταϊκά

Σε κάθε περίπτωση οι προβλέψεις για το 2024 σχετικά με τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών κάνουν λόγο για μια ακόμη χρονιά ρεκόρ, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ψωμά, την τρέχουσα χρονιά στην Ελλάδα αναμένεται να κυριαρχήσουν τα μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία θα αποτελούν πάνω από το 50% της συνολικής νέας εγκατεστημένης ισχύος, σε αντίθεση με την προηγούμενη 15ετία που κυριάρχησαν τα μικρομεσαία έργα έως 1 MW (μεγαβάτ), καθώς και τα συστήματα αυτοκατανάλωσης (κυρίως τα εμπορικά).

Ο νέος στόχος

Τα προηγούμενα χρόνια σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της SolarPower Europe (Δεκέμβριος 2023) για την περίοδο 2023-2027, το έτος 2022 εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας 1,4 GW (γιγαβάτ) νέα φωτοβολταϊκά έργα, ανεβάζοντας την ηλιακή ισχύ στα 5,5 GW, επίδοση που αποτέλεσε την καλύτερη απόδοση όλων των εποχών για τον ελληνικό ηλιακό τομέα. Ωστόσο, όπως σχολιάζουν οι μελετητές της ευρωπαϊκής έκθεσης, η απόδοση αυτή δείχνει μέτρια αν συγκριθεί με τις επιδόσεις της αγοράς το 2023 που συνδέθηκε στο δίκτυο περίπου 1,7 GW νέα ηλιακή ισχύς, προσεγγίζοντας σωρευτικά ισχύ 6,2 GW. Όσον αφορά στην παραγωγή ενέργειας, ο καιρός επέτρεψε το 2022 στα ηλιακά φωτοβολταϊκά να συνεισφέρουν περίπου το 13,6% της συνολικής ελληνικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μερίδιο που εκτιμάται γύρω στο 18% για το 2023

Μάλιστα, ο κ. Ψωμάς υπολογίζει ότι ο νέος στόχος για τα φωτοβολταϊκά που προβλέπει για το τέλος του 2025 το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), θα επιτευχθεί ήδη στα μέσα του 2024. Παγκοσμίως, το 2023 έκλεισε με περισσότερα από 400 GW (γιγαβάτ) νέων εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών ενώ το 2024 εκτιμάται ότι τα νέα φωτοβολταϊκά έργα θα αγγίξουν το 0,5 TW.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου