
Κυβερνητική ενημέρωση για νέα μέτρα κατά της ακρίβειας, που όχι απλώς δεν υποχωρεί αλλά εκτιμάται ότι θα κλιμακωθεί περαιτέρω σε προϊόντα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είχαμε την Κυριακή (21/1).
Ακρίβεια: Ψηλά οι τιμές, χαμηλά τα εισοδήματα παρά τα δισεκατομμύρια σε pass
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε μέσω Facebook ότι θα επιβάλλονται ακόμη μεγαλύτερα πρόστιμα, ότι ελπίζει να δει μια μείωση 10-20% στο βρεφικό γάλα, ότι δεν θα διστάσει να λάβει και άλλα μέτρα, ότι η κρίση είναι σε έναν βαθμό εισαγόμενη και ότι οφείλεται και σε διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής αγοράς.
Όμως χωρίς άμεση εφαρμογή ριζοσπαστικότερων μέτρων και πιο θαρραλέες παρεμβάσεις στην αγορά, τα οικονομικώς ισοπεδωμένα νοικοκυριά δεν θα δουν ουσιαστική ανακούφιση. Αντιθέτως, εκτιμάται ότι θα δουν και άλλα προϊόντα να γίνονται απλησίαστα, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της μαύρης λίστας με τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ακρίβεια.
Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 7,2%, το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία ερευνών Circana.
Μάλιστα, οι πωλήσεις το ενδεκάμηνο του 2023 αυξήθηκαν σε αξία κατά 9,5% και σε όγκο κατά 2,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Τα προϊόντα που είναι στο «κόκκινο»
Στο εξεταζόμενο διάστημα, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται στα καθαριστικά κατά 9,1%, στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας 7,2% και στα τρόφιμα κατά 7,1%.
Ανατιμήσεις καταγράφονται και στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς οι πωλήσεις τους το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 αυξήθηκαν κατά 11,%, με το μερίδιό τους να ανέρχεται πλέον στο 26,3% από 25,8% το αντίστοιχο διάστημα το 2022.
Το μεγαλύτερο μερίδιο στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συγκεντρώνουν τα τρόφιμα 26,8%, τα προϊόντα για το σπίτι 25,6% και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας 20,9%.
Απλησίαστο το λάδι

Σημειώνεται πως αυξήσεις καταγράφονται και στο χωράφι, συμπαρασύροντας έτσι προς τα πάνω τις τιμές. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Νοέμβριο του 2023 οι παραγωγοί είδαν επιπλέον αύξηση 3,8%, ενώ τα κόστη παραγωγής έπεσαν στο 5,2%.
Τα λαχανικά και τα κηπευτικά αυξήθηκαν κατά 14,8%, τα φρούτα 12,3%, ενώ στο ελαιόλαδο η αύξηση έφτασε στο 72,4% και στα κρέατα ήταν 6,3%.
Ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ακρίβειας το ελαιόλαδο
Έρχονται νέες ανατιμήσεις
Το ελαιόλαδο παραμένει ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ακρίβειας καθώς ανατιμήθηκε κατά 58,5%, τον περασμένο Δεκέμβριο. Όπως λένε, όμως, παράγοντες της αγοράς, οι τιμές θα ανέβουν κι άλλο και γι’ αυτό κρατούν αποθέματα περιμένοντας.
Οι ελλείψεις εκτοξεύουν ήδη τις τιμές, οι πρώτες δημοπρασίες ελαιόλαδου του 2024 έδωσαν αυξήσεις στους παραγωγούς από 2,22% έως 28% και έσπασαν το φράγμα των 9 ευρώ το κιλό.
Στην Κρήτη, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έφτασε να πωλείται από τον παραγωγό στα 9,20€ το κιλό και, στην Πελοπόννησο, στα 9,35€ το κιλό, όταν στην Ιταλία, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έφτασε να πωλείται προς €10-12 το κιλό και, στην Ισπανία, προς €9,73 το κιλό.
Πηγή: in.gr


Latest News

Πώς βλέπουν την Κρήτη του μέλλοντος οι επιχειρηματίες - Ο τουρισμός και οι επενδύσεις
Εκπρόσωποι των επιχειρηματιών της Κρήτης μίλησαν στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί και οι κλάδοι τους

Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης – Γκουζούρης: Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των κρίσεων σε σχέση με το νερό
Οπως είπε ο κ. Γκουζούρης, «σε όλον τον πλανήτη δεν είναι κανείς προετοιμασμένος για τις κρίσεις σε σχέση με το νερό, όμως, πρέπει να ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε»

Solidus Securities ΑΕΠΕΥ: Τι προτείνει για το νομοσχέδιο της Κεφαλαιαγοράς
Αλλαγές στη φορολογία νομικών προσώπων στις συναλλαγές στην αγορά προτείνει η SOLIDUS

«Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης»: Η οικονομία της γνώσης ως εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων
Ανάγκη διασύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας - Ποια είναι τα μεγάλα εμπόδιο για την ελληνική οικονομία - Το «όπλο» της καινοτομίας για την Ελλάδα
![Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Στα 10,54 δισ. ευρώ οι ρυθμίσεις – Πώς κινούνται οι οφειλές των πολιτών [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ofeiles-768x431-1-600x337.jpeg)
Πάνω από 10,5 δισ. ευρώ οι ρυθμίσεις μέσω Εξωδικαστικού - Ποιοι... ζητάνε περισσότερο στήριξη [γραφήματα]
Γιατί υπερδιπλασιάστηκαν οι ρυθμίσεις - Τι είπε ο ΥΠΟΙΚ Κωστής Χατζηδάκης για επιπλέον «κούρεμα» της οφειλής έως 28%

Αυγενάκης: Γεωργία, επιστήμη, τουρισμός δίνουν νέα προοπτική στην Κρήτη
Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τη λογική «είμαστε όλοι μεταρρυθμιστές, αλλά μέχρι το κατώφλι του σπιτιού μας», επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης
![Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης – Δήμας: Στόχος η περαιτέρω σύγκλιση με την Ευρώπη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/484107122_1280873400074244_4234917561836552405_n-600x400.jpg)
Δήμας στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης: Στόχος η περαιτέρω σύγκλιση με την Ευρώπη [γραφήματα]
Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε και στο επενδυτικό κενό της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η απόσταση των 10 μονάδων από την Ευρώπη έχει μειωθεί πλέον στις 3

Πάνω από 49 δισ. οι προσφορές για το 15ετές και το 30ετές ομόλογο
Το βιβλίο προσφορών έχει ανοίξει, με το guidance για το 15ετές ομόλογο να διαμορφώνεται στο 4,2% - Αντίστοιχα, το guidance για το 30ετές ομόλογο κινείται στο 4,49%

«Βγαίνει» στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο με 15ετές και 30ετές ομόλογο
ΟΔΔΗΧ: Επιπλέον, το Ελληνικό Δημόσιο προχωρά σε προσφορά επαναγοράς των τίτλων ύψους 4,5 δισ. ευρώ με λήξη τον Φεβρουάριο του 2026

Η «Αναπτυξιακή Διάσκεψη της Κρήτης» στο επίκεντρο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων
Η Διάσκεψη φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέες προοπτικές συνεργασίας και να ενισχύσει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού