Δυσοίωνες είναι προβλέψεις της Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα των οικονομιών Ασίας-Ειρηνικού φέτος, εξαιτίας κυρίως των οικονομικών δεδομένων της Κίνας στα οποία αποτυπώνεται επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθώς και των στενών χρηματοδοτήσεων και των γεωπολιτικών κινδύνων.

Η ανάκαμψη της Κίνας από την πανδημία δεν ήταν τόσο γρήγορη όσο περίμεναν αρκετοί οικονομολόγοι στις αρχές του 2023, επισημαίνει το CNBC. Το ΑΕΠ της χώρας το τελευταίο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 5,2%, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της δημοσκόπησης του Reuters για 5,3%.

Σε έκθεσή της στις 15 Ιανουαρίου, η Moody’s προέβλεψε ότι η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 4% φέτος και το επόμενο έτος, από 6% κατά μέσο όρο μεταξύ 2014 και 2023.

Κίνα: Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα πιέζει τους κινέζους εξαγωγείς

Αυτό, επισημαίνει, «επηρεάζει σημαντικά» τις οικονομίες APAC λόγω της ισχυρής ενσωμάτωσής του στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ας σημειωθεί ότι η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, μεταξύ άλλων διεθνών επενδυτικών τραπεζών, προβλέπουν ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό 4,6% το 2024, από 5,2% που αναμενόταν για το 2023.

Σφιχτή χρηματοδότηση

Εκτός από τα δεδομένα της οικονομίας στην Κίνα, οι αυστηροί όροι χρηματοδότησης θα επιβαρύνουν επίσης τις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, δήλωσε στο CNBC ο Christian De Guzman, ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody’s Investors Service.

«Αυτό βασίζεται επίσης στις παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας, όπου πραγματικά δεν βλέπουμε τη χαλάρωση της Fed μέχρι τα μέσα του έτους», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι και για τις κεντρικές τράπεζες Ασίας-Ειρηνικού δεν διαφαίνεται κάτι διαφορετικό όσον αφορά τις συνθήκες ρευστότητας.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Ο Guzman προβλέπει, ακόμη, ότι οι στρατηγικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα συνεχιστούν.

Η Κίνα είναι κορυφαίος εμπορικός εταίρος για τις περισσότερες ασιατικές χώρες, ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν επίσης σημαντικός οικονομικός εταίρος. Καθώς διευρύνονται οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, μπορεί να είναι όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθεί η εξισορρόπηση, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του 2018.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ευκαιρίες για χώρες με μεγάλες παραγωγικές βάσεις και βελτίωση των υποδομών όπως η Ινδία, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, καθώς οι εταιρείες διαφοροποιούν τις αλυσίδες εφοδιασμού μακριά από την Κίνα για να μετριάσουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους, προσθέτει η έκθεση της Moody’s.

Σε γενικές γραμμές, η πιο σταθερή ανάπτυξη που οδηγείται από την εγχώρια ζήτηση και το περιφερειακό εμπόριο εν μέσω χαλάρωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών θα μπορούσε να βελτιώσει τις προοπτικές της περιοχής σε σταθερές, αναφέρει η  Moody’s.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
G20: Ενεργειακή μετάβαση και καταπολέμηση της πείνας στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Διεθνή |

Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο

Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20