Την «πλάτη» της Κίνας βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της έρευνας σχετικά με τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Κομισιόν.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το 2021 η Κίνα ήταν πρώτη στον αριθμό των δημοσιεύσεων με αξιολόγηση από ομοτίμους σε τομείς όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, καθώς και η τεχνολογία μπαταριών λιθίου, αντλιών θερμότητας και δέσμευσης άνθρακα. Αυτό αποτελεί αντιστροφή σε σχέση με το 2010, όταν η ΕΕ ήταν πρώτη στις δημοσιεύσεις σε όλους αυτούς τους τομείς εκτός από την αιολική ενέργεια.
«Η Κίνα μετατρέπεται ολοένα και ταχύτερα σε παγκόσμιο ηγέτη στην επιστήμη και την καινοτομία για αρκετές κρίσιμες τεχνολογίες», αναφέρει το έγγραφο. «Η έκθεση της ΕΕ στην Κίνα γίνεται όλο και περισσότερο τεχνολογική».
Προσπάθειες απεξάρτησης
Όπως υπενθυμίζει το οικονομικό πρακτορείο, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει προωθήσει μια στρατηγική «απεξάρτησης» από την Κίνα, μειώνοντας τις εξαρτήσεις σε διάφορες κρίσιμες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών κυψελών.
Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα παρουσιάσει την Τετάρτη πρόταση ενός πλαισίου κανόνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εξουσίας του να ελέγχει και ενδεχομένως να εμποδίζει τις ξένες επενδύσεις σε ευαίσθητους κλάδους.
Και ενώ η ευρωπαϊκή εξάρτηση από την παραγωγή της Κίνας για προϊόντα όπως οι ηλιακές κυψέλες είναι γνωστή, το έγγραφο υπογραμμίζει ότι το χάσμα στην έρευνα και την καινοτομία θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολο για την ΕΕ να μειώσει αυτές τις εξαρτήσεις.
«Τα κενά στην έρευνα και την καινοτομία μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε εξαρτήσεις από τις εισαγωγές μελλοντικών τεχνολογιών και συναφών προϊόντων», σημειώνεται στη μελέτη. «Η παγκόσμια κυριαρχία της Κίνας σε κρίσιμους τομείς, όπως η ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρονικά, έχει ως αποτέλεσμα περιορισμένες επιλογές για εμπορική διαφοροποίηση».
Περίπου το 22% των εισαγωγών της ΕΕ προήλθε από την Κίνα το 2022, σημειώνοντας αύξηση τα τελευταία χρόνια. Την ίδια περίοδο, το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ μειώθηκε.
Αλληλεξάρτηση
Η έκθεση σε κινεζικές εισροές σε όλες τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού είναι ιδιαίτερα ισχυρή για βιομηχανίες της ΕΕ, όπως τα βασικά μέταλλα, τα χημικά, τα ηλεκτρονικά και ο ηλεκτρικός εξοπλισμός.
Συνολικά οι κινεζικές εισροές αντιπροσωπεύουν το 5% της αξίας της βιομηχανικής παραγωγής της ΕΕ.
Πάντως στην έκθεση τονίζεται ότι η Κίνα έχει ορισμένες εμπορικές εξαρτήσεις από την ΕΕ, μεταξύ άλλων όσον αφορά «στρατηγικά προϊόντα και κρίσιμες τεχνολογίες». Ο τομέας των ηλεκτρονικών ειδών της Κίνας εξαρτάται από τις εισροές της ΕΕ για σχεδόν το 5% της συνολικής αξίας της παραγωγής του, εκτιμάται στην ίδια μελέτη. Το ποσοστό αυτό είναι παρόμοιο με τον βαθμό εξάρτησης που έχει ο συνολικός βιομηχανικός τομέας της ΕΕ από κινεζικές εισροές.
«Αυτό μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό πλεονέκτημα για την ΕΕ, σε ένα πλαίσιο φθίνουσας κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης και πιθανώς αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», αναφέρεται.
Latest News
Aπειλούνται εκατομμύρια ζωές από την κλιματική αλλαγή
Έρευνα κάνει μακάβριες προβλέψεις για το πώς η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να προκαλέσει τον θάνατο εκατομμυρίων ατόμων
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο