
Την «πλάτη» της Κίνας βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της έρευνας σχετικά με τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Κομισιόν.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το 2021 η Κίνα ήταν πρώτη στον αριθμό των δημοσιεύσεων με αξιολόγηση από ομοτίμους σε τομείς όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, καθώς και η τεχνολογία μπαταριών λιθίου, αντλιών θερμότητας και δέσμευσης άνθρακα. Αυτό αποτελεί αντιστροφή σε σχέση με το 2010, όταν η ΕΕ ήταν πρώτη στις δημοσιεύσεις σε όλους αυτούς τους τομείς εκτός από την αιολική ενέργεια.
«Η Κίνα μετατρέπεται ολοένα και ταχύτερα σε παγκόσμιο ηγέτη στην επιστήμη και την καινοτομία για αρκετές κρίσιμες τεχνολογίες», αναφέρει το έγγραφο. «Η έκθεση της ΕΕ στην Κίνα γίνεται όλο και περισσότερο τεχνολογική».
Προσπάθειες απεξάρτησης
Όπως υπενθυμίζει το οικονομικό πρακτορείο, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει προωθήσει μια στρατηγική «απεξάρτησης» από την Κίνα, μειώνοντας τις εξαρτήσεις σε διάφορες κρίσιμες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών κυψελών.
Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα παρουσιάσει την Τετάρτη πρόταση ενός πλαισίου κανόνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εξουσίας του να ελέγχει και ενδεχομένως να εμποδίζει τις ξένες επενδύσεις σε ευαίσθητους κλάδους.
Και ενώ η ευρωπαϊκή εξάρτηση από την παραγωγή της Κίνας για προϊόντα όπως οι ηλιακές κυψέλες είναι γνωστή, το έγγραφο υπογραμμίζει ότι το χάσμα στην έρευνα και την καινοτομία θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολο για την ΕΕ να μειώσει αυτές τις εξαρτήσεις.
«Τα κενά στην έρευνα και την καινοτομία μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε εξαρτήσεις από τις εισαγωγές μελλοντικών τεχνολογιών και συναφών προϊόντων», σημειώνεται στη μελέτη. «Η παγκόσμια κυριαρχία της Κίνας σε κρίσιμους τομείς, όπως η ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρονικά, έχει ως αποτέλεσμα περιορισμένες επιλογές για εμπορική διαφοροποίηση».
Περίπου το 22% των εισαγωγών της ΕΕ προήλθε από την Κίνα το 2022, σημειώνοντας αύξηση τα τελευταία χρόνια. Την ίδια περίοδο, το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ μειώθηκε.
Αλληλεξάρτηση
Η έκθεση σε κινεζικές εισροές σε όλες τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού είναι ιδιαίτερα ισχυρή για βιομηχανίες της ΕΕ, όπως τα βασικά μέταλλα, τα χημικά, τα ηλεκτρονικά και ο ηλεκτρικός εξοπλισμός.
Συνολικά οι κινεζικές εισροές αντιπροσωπεύουν το 5% της αξίας της βιομηχανικής παραγωγής της ΕΕ.
Πάντως στην έκθεση τονίζεται ότι η Κίνα έχει ορισμένες εμπορικές εξαρτήσεις από την ΕΕ, μεταξύ άλλων όσον αφορά «στρατηγικά προϊόντα και κρίσιμες τεχνολογίες». Ο τομέας των ηλεκτρονικών ειδών της Κίνας εξαρτάται από τις εισροές της ΕΕ για σχεδόν το 5% της συνολικής αξίας της παραγωγής του, εκτιμάται στην ίδια μελέτη. Το ποσοστό αυτό είναι παρόμοιο με τον βαθμό εξάρτησης που έχει ο συνολικός βιομηχανικός τομέας της ΕΕ από κινεζικές εισροές.
«Αυτό μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό πλεονέκτημα για την ΕΕ, σε ένα πλαίσιο φθίνουσας κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης και πιθανώς αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», αναφέρεται.


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X