
Στα 360,17 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ελληνικό δημόσιο χρέος στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2023, καταγράφοντας άνοδο από τα 358,046 δισ. το δεύτερο τρίμηνο, ενώ το πρώτο τρίμηνο, είχε διαμορφωθεί στα 355,63 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του τρίτου τριμήνου, κατά ESA, ήταν στα 3,31 δισ. ευρώ.
Κρατικά ομόλογα
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Vanguard Asset Management, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, και η Candriam, η οποία επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία 140 δισ. ευρώ, αγοράζουν περισσότερα κρατικά ομόλογα από τα λεγόμενα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ειδικά της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.
Πάνω από μια δεκαετία από τότε που οι αυξανόμενες αποδόσεις τους απείλησαν το μέλλον του ευρώ, το άτυπο αυτό γκρουπ των χωρών θεωρείται πολύ πιο υγιής δημοσιονομικά. Όλο και περισσότεροι επενδυτές, αισθάνονται πλέον άνετα να επενδύσουν στο χρέος του, αναφέρει το Bloomberg. Ενώ η χρονική στιγμή των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος είναι ασαφής, η χαλάρωση πολιτικής θεωρείται αναπόφευκτη και μειώνει τις ανησυχίες σχετικά με το κόστος εξυπηρέτησης μεγάλων όγκων χρέους.
«Καθώς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια έχουν ξεκάθαρα αλλάξει πορεία, πιστεύουμε ότι το χρήμα θα πρέπει να συνεχίσει να ρέει στην ευρωπαϊκή περιφέρεια», δήλωσε ο Ales Koutny, επικεφαλής διεθνών επιτοκίων της Vanguard.
Αυτόν τον μήνα, ο Koutny προσθέτει σε θέσεις που ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου έτους. Τώρα έχει overweight θέσεις στο ισπανικό χρέος, έχει επεκτείνει τη θέση του στην Ελλάδα και έχει επίσης πάρει μερικά ιταλικά ομόλογα. Ο Philippe Noyard, παγκόσμιος επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Candriam, έχει επίσης αναβαθμίσει την Ιταλία και την Πορτογαλία σε neutral από underweight.


Latest News

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Κόλλια - Τι συζήτησαν
Έρχεται ΚΥΑ που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις και καταστάσεις μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή - φοροτεχνικού τους

Υψηλό 1 έτους για τη μεταποίηση στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global
Μεταποίηση: Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε 10 ερωταπαντήσεις - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για τον εξωδιαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για τους δικαιούχους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι για αισχροκέρδεια - Από Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα»
Δεν θα υπάρξει φέτος το «καλάθι του νονού» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Το πρόβλημα της ακρίβειας αποδίδεται στο στεγαστικό πρόβλημα

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Διαμορφώνεται στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα - Ωστόσο οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων

Νέα παράταση στη νομοθετική λύση για τα «μπόνους» δόμησης
Με τροπολογία παρατάθηκε έως τα τέλη Απριλίου η αναστολή έκδοσης προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
![Γραφεία: Σημαντική αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα – Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/31_03_ot_GRafeia1_EXO-600x352.png)
Φωτιά πήραν τα ενοίκια στα γραφεία - Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]
Τι δείχνει το φετινό Παρατηρητήριο Γραφείων που επιμελείται η Geoaxis για τα ενοίκια σε γραφεία