Να ανέβει τα σκαλοπάτια στην κλίμακα των αξιολογήσεων είναι το επόμενο στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου τη νέα χρονιά, προκειμένου να εδραιώσει τη θέση των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες IG (επενδυτικής βαθμίδας) και να κλείσει οριστικά πίσω την επίπονη περίοδο της κρίσης χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου σχεδιάζει τα επόμενα βήματα που θα εξασφαλίσουν καλύτερες αξιολογήσεις για το ελληνικό αξιόχρεο, προκειμένου αφενός να παγιώσει ένα καλό εύρος διακύμανσης των αποδόσεων των ομολόγων, βέλτιστα μεταξύ 3% και 3,5%, με τάση προς το κάτω όριο, αλλά και να μπορέσει κάποια στιγμή, ίσως στις αρχές του 2025, να «τραβήξει» την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στην επενδυτική βαθμίδα.
Ελληνικά ομόλογα: «Στο μάτι» επενδυτών – κολοσσών με δέλεαρ τις αποδόσεις
Άλλωστε, πέραν των περαιτέρω αλλαγών που χρειάζεται η αγορά για να μπορέσει να κλείσει το ρυθμιστικό χάσμα με τις αναπτυγμένες, σημαντικό είναι επίσης να πάρουν και αρκετές εισηγμένες την επενδυτική βαθμίδα, με κύριες εκείνες του τραπεζικού κλάδου. Η «επιστροφή» θα είναι δύσκολη, δεδομένου ότι ακόμη ο κλάδος φέρει τα υπολείμματα της κληρονομιάς της κρίσης, όμως ο στόχος είναι εφικτός, ειδικά μάλιστα εάν η πρόοδος συνεχιστεί και φέρει ως συνέχεια το re-rating στο ελληνικό χρηματιστηριακό σύμπαν, σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στον ot.gr.
Η «σκληρή» Moody’s
Η Ελλάδα διαθέτει πλέον την πρώτη βαθμίδα της επενδυτικής σύστασης από τους οίκους αξιολόγησης, πλην της «αυστηρής» Moody’s. Η Moody’s έκανε όμως την έκπληξη στην τελευταία της γνωμοδότηση τον Σεπτέμβριο και αναβάθμισε δύο βαθμίδες την Ελλάδα, δημιουργώντας προσδοκίες για την επερχόμενη αξιολόγηση της 15ης Μαρτίου. Ήταν και είναι άλλωστε η πιο αυστηρή από τους οίκους, αλλά και εκείνη που θα ολοκληρώσει την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα από τους «big 3», αφού οι πιθανότητες συγκλίνουν προς την αναβάθμιση.
Βέβαια, πριν από την Moody’s, η Ελλάδα θα έχει άλλες δύο αξιολογήσεις, στις 26 Ιανουαρίου από τον Scope και στις 8 Μαρτίου από τον DBRS, με τους δύο οίκους να έχουν εξαίρει τις δημοσιονομικές επιδόσεις σε διαφορετικές εκθέσεις τους γενικά για την Ευρωζώνη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι επί της ουσίας οι οίκοι αξιολογούν την βαθμίδα των ομολόγων κάθε χώρας, δηλαδή την ικανότητα τους να δανείζονται και τι premium θα ζητούν οι επενδυτές για να επενδύσουν σε αυτά τα ομόλογα. Επομένως, οι δημοσιονομικές επιδόσεις, αλλά και ο πολιτικός κίνδυνος, είναι μεταξύ άλλων ανάμεσα στα κριτήρια μιας αξιολόγησης, με την Ελλάδα να παίρνει «καλούς βαθμούς» και στα δύο.
Μετά τη Moody’s, αναμένεται η αξιολόγηση του Standard and Poor’s στις 19 Απριλίου, αλλά και του Fitch στις 31 Μαΐου, οι οποίοι έχουν δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Αν και οι προσδοκίες είναι μικρές, δεν αποκλείεται να δούμε κάποια έκπληξη, ειδικά από τον δεύτερο, ο οποίος σε πρόσφατο note είναι κατατάξει την Ελλάδα ανάμεσα στις τέσσερις χώρες που θα δουν μείωση του χρέους τους το 2024 στην Ευρωζώνη, καθώς θα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δημοσιονομικά θα έχει καλές επιδόσεις, αφού έχει εδραιώσει με επιτυχία πρωτογενή πλεονάσματα.
Πότε θα έρθει το «Α»
Η Ελλάδα θα πρέπει να ανέβει «2+» σκαλοπάτια για να μπει στο club A των αξιολογήσεων από τους οίκους, εντούτοις θα πρέπει να υπάρξει κάποιος καταλύτης που να αλλάζει πλήρως τα δεδομένα προς το θετικότερο για να γίνει αυτό το άλμα. Κάτι που δεν διαφαίνεται άμεσα, και τουλάχιστον μέσα στο 2024.
Παρόλα αυτά, κάθε αναβάθμιση θα φέρει τη χώρα πιο κοντά σε αυτό το “πέρασμα”, με την Scope να αναμένεται να ξανα-αξιολογήσει την Ελλάδα στις 12 Ιουλίου και 6 Δεκεμβρίου, την DBRS στις 6 Σεπτεμβρίου, τη Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου, την Standard and Poor’s στις 18 Οκτωβρίου και την Fitch 22 Νοεμβρίου.
Άλλωστε, στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι πέρα από το καθαρό όφελος από τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, κάθε αναβάθμιση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα καθιστώντας την πιο ελκυστική για εισερχόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ). Αν επιβεβαιωθούν άλλωστε οι αναβαθμίσεις, δεν αποκλείεται να υπάρξει ανοδική αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο επί του παρόντος εκτιμάται στο 1,3% το 2024.
Latest News
Sell off στα αμερικανικά ομόλογα με το βλέμμα στη Fed
Ενισχύονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων - Ανοδικά κινείται το δολάριο
Οι εκδικητές των ομολόγων επέστρεψαν: Ποιοι είναι και ποια η σχέση τους με την Ελλάδα
Οι χρηματοοικονομικές αγορές σήμερα έχουν τους δικούς τους αυτοδιορισμένους φύλακες: τους εκδικητές των ομολόγων
Το sell off στα ομόλογα απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό των Εργατικών
Το ξεπούλημα των βρετανικών ομολόγων οδηγεί υψηλά το κόστος δανεισμού
Η Ευρώπη ξεφεύγει από τους «εκδικητές των ομολόγων» - Το διαφορετικό story που αφηγούνται οι ελληνικοί τίτλοι
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα μαζικό «ξεπούλημα» στα ομόλογα με αιχμή τα αμερικανικά και τα βρετανικά
Μνήμες της κρίσης χρέους του 1976 ξυπνά η αναταραχή στα βρετανικά ομόλογα
Η σπάνια περίπτωση ανόδου των αποδόσεων και υποχώρησης της λίρας
Επιστρέφει η «αστυνομία» της αγοράς ομολόγων - Το success story των ελληνικών τίτλων
Πώς οι κινήσεις που καταγράφονται στα ομόλογα λειτουργούν ως «χωροφύλακες» της δημοσιονομικής πειθαρχίας των χωρών
Ομόλογα ΗΠΑ: Ποιος τίτλος έφθασε απόδοση στο 5% – Η νέα εποχή των υψηλών αποδόσεων- Καμπανάκι για τις μετοχές
Όλο και περισσότεροι αναλυτές προετοιμάζονται για υψηλές αποδόσεις στην αγορά ομολόγων - Η σκληρή αφύπνιση
Ομόλογα Βρετανία: Σε υψηλό δεκαετίας η απόδοση του δεκαετούς – Υποχωρεί η λίρα
Σε αναταραχή οι αγορές της Βρετανίας - Μνήμες από την κρίση προϋπολογισμού της Λιζ Τρας
Εκτόξευση σε υψηλό 25 ετών του κόστους δανεισμού της Βρετανίας - Ο γρίφος για τους Εργατικούς
Η έκδοση των τριακονταετών ομολόγων και η αντίδραση της αγοράς - Η δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση των Εργατικών
Στο «πράσινο» οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων- Πλησιάζει το 4,7% το δεκαετές
Οι επενδυτές αναμένουν βασικά στοιχεία για να εκτιμήσουν την κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας