
Επιφυλακτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του πάνω από τις 1.350 μονάδες, οι οποίες έχουν δυσκολέψει το τελευταίο διάστημα τους αγοραστές, καθώς γίνονται πιο επιλεκτικοί.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,33% στις 1.356,04 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,26% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.306,55 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,64% στις 1.152,97 μονάδες.
Ο φόβος των 1.350 μονάδων
Η αγορά δείχνει να φοβάται τις 1.350 μονάδες, με τους αγοραστές να γίνονται πιο επιλεκτικοί και τους πωλητές να σπεύδουν να μειώσουν την έκθεσή τους, σε ένα επίπεδο που ήδη έχει βάλει στοπ στην ανοδικές δυνάμεις τρεις φορές ήδη. Άλλωστε, οι 1.355 μονάδες είναι ένα επίπεδο που αφορά σε πολυετή υψηλά (επιτευχθέντα το 2014, δοκιμασμένα τον Ιούλιο του 2023 και προ λίγων ημερών).
Παρόλα αυτά, οι επιδόσεις αρκετών επιμέρους τίτλους αφήνουν ένα παράθυρο προσδοκίας ότι αργά ή γρήγορα η αγορά θα δοκιμάσει να βρεθεί στο “ξέφωτο” των υψηλότερων επιπέδων, με πρώτο στόχο τις 1.370 μονάδες και δεύτερο τις 1.390 μονάδες, όπου εκεί θα έχει επιβεβαιώσει ότι αφήνει τα υψηλά δεκαετίας πίσω της. Το κλίμα διεθνώς βοηθά σε μια δοκιμασία υψηλότερων επιπέδων, αν και δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που τηρούν αρκετά μεγάλο ποσοστό ρευστότητας, ώστε να διαχειριστούν και τις επερχόμενες εξελίξεις, όπως η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο ΧΑ και το placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς.
Πάντως, αυτό που εκφράζουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές είναι η συμπεριφορά της αγοράς, η οποία χωρίς εξάρσεις ακολουθεί ένα ήπιο ανοδικό μοτίβο, με διάχυση του ενδιαφέροντος. Μια εικόνα που αν και «ξένη» προς τα ελληνικά «ήθη», παραπέμπει σε μια υγιή ανοδική αγορά, η οποία προσφέρει σημαντικές αποδόσεις σε τίτλους που και καλά θεμελιώδη διαθέτουν και αναπτυξιακή δυναμική.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς, Τιτάν και Autohellas σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy, Aegean, Εθνική, Λάμδα, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΕΛΧΑ, Σαράντης, Eurobank, Motor Oil και ΟΠΑΠ.
Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι δεικτοβαρείς Coca Cola και Μυτιληναίος, οι οποίες χάνουν 0,5%, ενώ χωρίς μεταβολή είναι ο ΟΤΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Quest και ο Ελλάκτωρ.


Latest News

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS

Ισχυρό άλμα έφεραν οι «μεγάλοι» στο ΧΑ
Η ελληνική αγορά δείχνει να απορροφά τη μεταβλητότητα και να προσπαθεί να πατήσει γερά στα πόδια της

Συντηρεί στο 2% τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοίγει ο ανοδικός διάδρομος
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,08% στις 1.615,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 66 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια

Εξάρχου (AKTOR): Ψυχραιμία στο χρηματιστήριο
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία είναι προς το παρόν σε καλή θέση, υποδέχεται σημαντικές ξένες και ελληνικές επενδύσεις και οι εταιρείες της χώρας αναπτύσσονται

Μίνι ράλι και στη Λ. Αθηνών, μετά το κατενάτσιο από τον Λευκό Οίκο
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,72% στις 1.609,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια

OT Delphi Economic Forum X - Λαζαράκου: «Νέου τύπου έλεγχοι στην κεφαλαιαγορά και τα crypto - Το mystery shopping»
Η Βασιλική Λαζαράκου Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X τόνισε την ανάγκη της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών στην Ε.Ε.

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Έφοδο στα γραφεία γνωστής χρηματιστηριακής έκαναν η Οικονομική Αστυνομία και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Στο μικροσκόπιο για χειραγώγηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος