Στην επιβολή φόρου στα κέρδη, που δημιουργούνται από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία παράλληλα επιλέγει να μην προχωρήσει στη δέσμευση χρημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, oι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν τη Δευτέρα την πολιτική τους «ευλογία» στον έκτακτο αυτό φόρο, ο οποίος αναμένεται να συζητηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα από τους πρεσβευτές του μπλοκ.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο πόλεμος.

Σε μερική συμφωνία κατέληξαν τα κράτη μέλη της ΕΕ για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας

Η ΕΕ, οι χώρες της Ομάδας των Επτά και η Αυστραλία έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, αξίας περίπου 260 δισ. ευρώ με τη μορφή τίτλων και μετρητών, με περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών να έχουν δεσμευτεί στην ΕΕ. Η πλειονότητα των assets με έδρα την ΕΕ κατέχεται από το γραφείο συμψηφισμού Euroclear, και πέρυσι απέφεραν κέρδη περίπου 3 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι σημειώθηκε πρόοδος σχετικά με τον έκτακτο φόρο κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του μπλοκ και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Νομικά εμπόδια

Μια ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν καταστήσει σαφές ότι είναι αντίθετες στην κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για νομικούς λόγους, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ πρότεινε πέρυσι μια διαδικασία πολλών σταδίων που θα εντόπιζε αρχικά τα σχετικά περιουσιακά στοιχεία και θα καθόριζε τις ενέργειες που θα έπρεπε να λάβουν τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων που κατέχουν αυτά τα κεφάλαια προτού τεθούν τα επόμενα βήματα.

Αυτά τα βήματα θα περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί ο έκτακτος φόρος στα κέρδη που δημιουργούνται από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία και τα έσοδα που μεταφέρονται στον προϋπολογισμό της ΕΕ για χρήση στην Ουκρανία.

Πρόσφατα πάντως, οι ΗΠΑ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο για πλήρη κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Αλλά ακόμη και το κατά πολύ μικρότερο βήμα, αυτό της φορολόγησης των κερδών δείχνει να προχωρά αργά στην ΕΕ, καθώς αρκετά κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχούν για τον πιθανό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η κίνηση στη σταθερότητα του ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Eurostat: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ [γραφήματα]
Διεθνή |

Ανακάμπτει η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη - Πώς κινείται στην Ελλάδα [γραφήματα]

Σύμφωνα τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, το Νοέμβριο του 2024, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2024, η εποχικά διορθωμένη βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ