Σε δημόσια αμφισβήτηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση Πούτιν, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των των capital controls, με την Κεντρική τράπεζα να αντιτίθεται άμεσα στην κυβερνητική πρόθεση να παρατείνει την απαίτηση που υποχρεώνει τους εξαγωγείς να μετατρέπουν τα έσοδα σε ξένο συνάλλαγμα.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα μέτρα, που ελήφθησαν με εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με διάταγμα που υπέγραψε ο ίδιος τον Οκτώβριο, υπήρξαν αποτελεσματικά και ανέφερε ότι θα μπορούσαν να παραταθούν έως το τέλος του έτους. Επί του παρόντος έχουν οριστεί να λήξουν τον Απρίλιο.
Αλλά η κεντρική τράπεζα η οποία προηγουμένως είχε προειδοποιήσει ότι οι νομισματικοί έλεγχοι υπήρξαν αναποτελεσματικοί και ότι τελικά θα μπορούσαν να παρακαμφθούν, είπε ότι δεν βλέπει σοβαρούς λόγους για την παράτασή τους.
Η διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας είναι ένα ακόμη σημάδι της διχόνοιας στα ανώτερα κλιμάκια του ρωσικού κατεστημένου που κατά καιρούς εκτίθεται στη δημόσια σφαίρα, όπως επισημαίνει το Reuters. Τα υψηλά επιτόκια και οι βαριές δημοσιονομικές δαπάνες έχουν πυροδοτήσει παρόμοιες δημόσιες διαφωνίες το περασμένο έτος.
Ρωσία: Τουρτουρίζουν από το κρύο οι πολίτες
Οι έλεγχοι εισήχθησαν καθώς το ρούβλι κατρακύλησε έναντι του δολαρίου υπερβαίνοντας τα 100 ρούβλια ανά δολάριο και οι αρχές προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της αγοράς συναλλάγματος. Σήμερα διαπραγματευόταν κοντά στα 88 ρούβλια ανά δολάριο.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα αποτελέσματα σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, τα μέτρα θα προταθεί να παραταθούν μέχρι το τέλος του 2024», ανέφερε η κυβέρνηση στην εφαρμογή Telegram.
Το διάταγμα απαιτεί από δεκάδες εξαγωγικές επιχειρήσεις που δεν έχουν γίνει γνωστές, να καταθέσουν τουλάχιστον το 80% των κερδών σε ξένο συνάλλαγμα σε ρωσικές τράπεζες και στη συνέχεια να πωλήσουν τουλάχιστον το 90% των εσόδων αυτών στην εγχώρια αγορά εντός δύο εβδομάδων.
«Μπορεί να σημειωθεί σήμερα ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι εξαγωγείς έχουν γενικά τηρήσει τις απαιτήσεις του προεδρικού διατάγματος», δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντρέι Μπελοούσοφ.
«Αυτό κατέστησε δυνατόν να καλυφθεί το έλλειμμα σε ξένο συνάλλαγμα που χρειάζονται οι εισαγωγείς για να διατηρήσουν τον εφοδιασμό της χώρας μας με προϊόντα».
Ωστόσο η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι τα υψηλά επιτόκια, τα οποία αύξησε στο 16% τον Δεκέμβριο και τα ισχυρά έσοδα από τις εξαγωγές τον καλοκαίρι του 2023 ήταν πιο αποτελεσματικά.
«Η Τράπεζα της Ρωσίας πιστεύει ότι η επίδραση των μέτρων αυτών στις αγορές συναλλάγματος τους προηγούμενους μήνες ήταν μέτριες σε σύγκριση με την επίδραση στην ισοτιμία συναλλάγματος της νομισματικής πολιτικής, το επίπεδο του βασικού επιτοκίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.
«Η αύξηση του κόστους του όγκου των εξαγωγών, η οποία επηρέασε την αγορά συναλλάγματος με χρονική καθυστέρηση, σχετίζεται με τον χρόνο διενέργειας των διακανονισμών του εξωτερικού εμπορίου».
Latest News
Πώς επηρεάζεται η ευρωπαϊκή οικονομία από το δημογραφικό - Οι αναγκαίες προσαρμογές
Η Alpha Bank εξετάζει το δημογραφικό πρόβλημα και τις επιπτώσεις του στην ευρωπαϊκή οικονομία
«Πόλεμο» κατά της… πολυνομίας αρχίζει ο Ντίμον της JP Morgan
Ο Ντίμον επέκρινε αυτό που αποκάλεσε αλληλεπικαλυπτόμενους ή κακοσχεδιασμένους κανόνες σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις
Πώς το ψηφιακό ευρώ πυροδότησε μια υπόγεια διαμαχή κυριαρχίας μεταξύ ΕΚΤ και ευρωπαϊκών κρατών
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico πολιτικοί και ΕΚΤ προσπαθούν να καθορίσουν τα όρια στο επερχόμενο ψηφιακό ευρώ
Ο περίεργος λόγος που η ΕΥ απολύει δεκάδες υπαλλήλους
Τα μέλη του προσωπικού κατηγορήθηκαν ότι είχαν ανοιχτές πολλαπλές συνεδρίες Zoom σε διαφορετικές οθόνες, κάτι που η Ernst & Young έκρινε ηθική «παραβίαση»
Τα τέσσερα σενάρια της S&P για την παγκόσμια οικονομία
Ακόμη και στα δύο χειρότερα σενάρια ο οίκος S&P εκτιμά πως οι τράπεζες φαίνονται ικανές να χειριστούν πιθανές εκροές κεφαλαίων
Γιατί η κρίση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη είναι «Made in China» [γραφήματα]
Η άλλοτε πανίσχυρη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης δέχεται μεγάλα πλήγματα λόγω του ανταγωνισμού με τις κινέζικες εταιρείες
Χαμηλό 5ετίας στις τιμές των εμπορευμάτων προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα - Ο ρόλος του πετρελαίου
Από το 2024 έως το 2026, οι παγκόσμιες τιμές των βασικών εμπορευμάτων προβλέπεται να υποχωρήσουν σχεδόν κατά 10%, επισημαίνει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα
H Ιταλία θα διαθέσει 8,2 δισ. δολ. για αγορά αρμάτων μάχης
Η κοινοπραξία των Leonardo (ιταλική) και Rheinmetall (γερμανική) αναμένεται να είναι ο βασικός βιομηχανικός εταίρος του έργου
Morgan Stanley: Οι μέρες του εύκολου χρήματος και των μηδενικών επιτοκίων ανήκουν στο παρελθόν
Το τέλος της οικονομικής καταστολής, των μηδενικών επιτοκίων και του μηδενικού πληθωρισμού, είναι μια εποχή που έχει τελειώσει, δήλωσε ο CEO της Morgan Stanley
Μειωμένα κέρδη για τη BP στο τρίτο τρίμηνο -
«Σύννεφα» για τη BP καθώς η μετοχή της εμφανίζει πτώση 19% απο την αρχή του έτους έναντι πτώσης 3,5% για τη Shell