Πιο κοντά στα μεσάνυχτα από ποτέ άλλοτε διατηρούν οι επιστήμονες το «Ρολόι της Ημέρας της Καταστροφής» ή της «Ημέρας της Αποκάλυψης». Ως παράγοντες που συντελούν στον κίνδυνο παγκόσμιας καταστροφής παραθέτουν τις αναφορές της Ρωσίας στη χρήση πυρηνικών όπλων ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει το εξοπλισμένο με πυρηνικές κεφαλές Ισραήλ στη Γάζα και την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.

«Πυρά» από τη Βόρεια Κορέα κατά του ΔΟΑΕ: Είναι «μίσθαρνο όργανο» της Ουάσιγκτον

Το Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων (Bulletin of the Atomic Scientists) έθεσε όπως και πέρσι το ρολόι στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα – το θεωρητικό σημείο του αφανισμού. Οι επιστήμονες ρύθμισαν το ρολόι με βάση «υπαρξιακούς» κινδύνους για τη ζωή στη Γη: Πυρηνικές απειλές, κλιματική αλλαγή, τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η νέα βιοτεχνολογία.

«Οι εστίες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο ενέχουν την απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης, η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη θάνατο και καταστροφή και οι ανατρεπτικές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η βιολογική έρευνα, προχωρούν ταχύτερα από τον ρυθμό με τον οποίον λαμβάνονται μέτρα για να διασφαλιστεί ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθούν», δήλωσε στο Reuters η Ρέιτσελ Μπρόνσον, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Δελτίου, προσθέτοντας ότι η διατήρηση του ρολογιού αμετάβλητου σε σχέση με το προηγούμενο έτος «δεν αποτελεί ένδειξη ότι ο κόσμος είναι σταθερός».

Το ρολόι

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Σικάγο δημιούργησε το ρολόι το 1947, κατά τη διάρκεια των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να προειδοποιήσει το κοινό για το πόσο κοντά ήταν η ανθρωπότητα στην καταστροφή του κόσμου. Δήλωσε την Τρίτη ότι οι δυσοίωνες τάσεις συνεχίζουν να δείχνουν προς την καταστροφή, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η Κίνα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν όλα μεγάλα χρηματικά ποσά για να επεκτείνουν ή να εκσυγχρονίσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου λόγω λάθους ή εσφαλμένου υπολογισμού.

Εξάλλου η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία πρόκειται να συμπληρώσει τη δεύτερη επέτειό της τον επόμενο μήνα, έχει κλιμακώσει τις εντάσεις με τη Δύση στα πιο επικίνδυνα επίπεδα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

«Ένα διαρκές τέλος στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται μακρινό και η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία σε αυτή τη σύγκρουση παραμένει μια σοβαρή πιθανότητα. Τον τελευταίο χρόνο η Ρωσία έχει στείλει πολλά ανησυχητικά πυρηνικά σήματα», δήλωσε η Μπρόνσον.

Οι κινήσεις του Πούτιν

Η ίδια αναφέρθηκε στην απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2023 να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη New START με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία περιόριζε τα στρατηγικά πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία κατέχουν μαζί σχεδόν το 90% των πυρηνικών κεφαλών του κόσμου, αρκετές για να καταστρέψουν τον πλανήτη πολλές φορές.

Η Μπρόνσον αναφέρθηκε επιπλέον στην ανακοίνωση του Πούτιν τον Μάρτιο του 2023, για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στη Λευκορωσία και την ψήφιση από το ρωσικό κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 2023 νόμου για την απόσυρση της επικύρωσης της παγκόσμιας συνθήκης για την απαγόρευση των δοκιμών πυρηνικών όπλων. Ο Ρώσος αναλυτής Σεργκέι Καραγκάνοφ μίλησε πέρυσι επίσης για την ανάγκη να απειληθούν πυρηνικά πλήγματα στην Ευρώπη, προς εκφοβισμό των εχθρών της Μόσχας.

Ο παραδοσιακός έλεγχος των πυρηνικών όπλων έχει τελειώσει προς το παρόν, παρά το γεγονός ότι διαμορφώνεται ένας τριπλός αγώνας πυρηνικών εξοπλισμών μεταξύ της Κίνας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκλέιζερ του Πανεπιστημίου Πρίνστον, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Δελτίου για την πυρηνική τεχνολογία και την κλιματική επιστήμη.

«Η εικόνα είναι αρκετά ζοφερή στην πυρηνική πλευρά φέτος», πρόσθεσε ο Γκλέιζερ.

Το Ισραήλ

Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς από τότε που η παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα, που εδρεύει στη Γάζα, εξαπέλυσε επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023.

«Ως πυρηνικό κράτος, οι ενέργειες του Ισραήλ είναι σαφώς σχετικές με τη συζήτηση για το ρολόι της Αποκάλυψης. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί ευρύτερα στην περιοχή δημιουργώντας έναν μεγαλύτερο συμβατικό πόλεμο και προσελκύοντας περισσότερες πυρηνικές ή σχεδόν πυρηνικές δυνάμεις», υπογράμμισε η Μπρόνσον.

Η κλιματική αλλαγή προστέθηκε ως παράγοντας για τη ρύθμιση του ρολογιού το 2007.

«Ο κόσμος το 2023 εισήλθε σε αχαρτογράφητο έδαφος καθώς έζησε το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ και οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνέχισαν να αυξάνονται», δήλωσε η Μπρόνσον. «Τόσο η παγκόσμια θερμοκρασία της θάλασσας όσο και η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας του Βόρειου Ατλαντικού έσπασαν ρεκόρ και οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής έφτασαν στη χαμηλότερη ημερήσια έκταση από την έλευση των δορυφορικών δεδομένων».

Η ίδια σημείωσε ότι ενώ το 2023 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για την καθαρή ενέργεια με 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επενδύσεις, οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα ανήλθαν επίσης σε σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Χαρακτήρισε τις τρέχουσες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου «κατάφωρα ανεπαρκείς για την αποφυγή επικίνδυνων επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, οι οποίες πλήττουν δυσανάλογα τους φτωχότερους ανθρώπους στον κόσμο».

Σημειώνεται ότι το Δελτίο ιδρύθηκε το 1945 από επιστήμονες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα