Γιατί να ανεβείτε την εταιρική σκάλα αν είστε απόλυτα ευχαριστημένοι εκεί που βρίσκεστε; Όσο κι αν ακούγεται από πρώτη ματιά παράδοξο, ωστόσο πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν να επιλέγουν το status quo αρκούμενοι στους σημερινούς τους εργασιακούς ρόλους παρά να ανεβούν σκαλί στην εταιρεία που εργάζονται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τη μεγαλύτερη υπηρεσία προσωπικού στον κόσμο.
Η ετήσια έκθεση Workmonitor της Randstad που εδρεύει στο Άμστερνταμ, και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη για το 2024, διαπίστωσε ότι το 39% των εργαζομένων δεν θέλουν να προαχθούν επειδή τους αρέσουν οι τρέχουσες θέσεις εργασίας τους. Και περίπου αντίστοιχο ποσοστό – 34% – δεν επιθυμεί ποτέ να γίνει μάνατζερ.
Τουρισμός: Αυξάνουν τους μισθούς για να βρουν κατάλληλα στελέχη
«Αυτό σημαίνει ότι τα κίνητρα των ανθρώπων στη δουλειά δεν σχετίζονται αποκλειστικά μόνο με κάποια προαγωγή», όπως δήλωσε στο Business Insider ο Διευθύνων Σύμβουλος της Randstad, Sander van ‘t Noordende. «Το ταλέντο είναι να ξανασκεφτείς τι σημαίνει φιλοδοξία, να βάλεις την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την ευελιξία, την ισότητα και τις δεξιότητες στο επίκεντρο των επαγγελματικών αποφάσεων».
Η μελέτη περιλάμβανε 27.000 άτομα σε 34 αγορές σε όλη την Ευρώπη, την Ασία-Ειρηνικό και την Αμερική. Οι ερωτηθέντες, ηλικίας 18 έως 67 ετών, εργάζονταν για τουλάχιστον 24 ώρες την εβδομάδα, ως ανεξάρτητοι συνεργάτες ή ήταν άνεργοι, αλλά σκέφτονταν να αναζητήσουν εργασία στο μέλλον.
Αξίζουν η παραπάνω εργασία και πίεση;
Τα ευρήματα συνάδουν με τις τάσεις σταδιοδρομίας των τελευταίων ετών, όπως η «ήσυχη παραίτηση», η «δουλειά της τεμπέλας» (lazy girl jobs) και οι «ελάχιστες Δευτέρες» (Bare Minimum Mondays), που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αφήσουν την εργασία σε δεύτερο πλάνο στη ζωή τους. Μερικοί νεότεροι εργαζόμενοι, όπως αυτοί που ανήκουν στην Gen Z και στους millennials, διστάζουν να αναλάβουν θέσεις εργασίας με διευθυντικές ευθύνες λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στην ανώτερη ηγεσία, μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ή πεποίθησης ότι τα επιπλέον χρήματα δεν αξίζουν την επιπλέον δουλειά και εργασιακή πίεση.
Για τους εργοδότες που θέλουν να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τα ταλέντα που έχουν στους χώρους εργασίας τους, το μήνυμα είναι σαφές.
«Οι εργοδότες πρέπει να εξετάσουν την πρόοδο πέρα από την παραδοσιακή κλίμακα σταδιοδρομίας, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές φιλοδοξίες κάθε ατόμου», δήλωσε ο van ‘t Noordende. «Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι η επαγγελματική εξέλιξη και η διατήρηση μιας υγιούς προσωπικής ζωής είναι αλληλένδετα και πρέπει να είναι ισορροπημένα».
Latest News
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών