Μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών στη Γερμανία, τη σκυτάλη (ξανα)παίρνουν τώρα οι αγρότες στη Γαλλία. Με βασικά αιτήματα τη μείωση της φορολογίας για τον κλάδο τους αλλά και την τροποποίηση εθνικών και πανευρωπαϊκών πολιτικών που αποσκοπούν σε πιο «πράσινη» αγροτική παραγωγή αλλά με μεγαλύτερο κόστος, οι αγρότες στη χώρα -και σε όλη την ΕΕ- φαίνεται ότι οδεύουν προς μετωπική με τις κυβερνήσεις.

Σολτς και Μακρόν βρίσκονται πλέον στη μέγγενη των εξελίξεων με τις αντιδράσεις να μεγαλώνουν διαρκώς, ειδικά καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά ακροδεξιά κόμματα, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες.

Γαλλία: Οι διαδηλώσεις των αγροτών σαρώνουν τη χώρα και ανατρέπουν την ατζέντα των ευρωεκλογών

Οι αγρότες στη Γαλλία, τη Γερμανία, αλλά και σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Ισπανία και άλλες, εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους με μεγάλα αιτήματα που μικρές διαφορές μόνο έχουν μεταξύ των περισσότερων χωρών. Σε «μέτωπο» κατά εθνικών και ευρωπαϊκών κανονισμών, ζητούν μεταξύ άλλων:

-Πιο φθηνά καύσιμα για αγροτικά μηχανήματα. Ειδικότερα, ζητείται να μην γίνει προοδευτική αύξηση στη φορολογία των καυσίμων ειδικά για γεωργική χρήση και γενικότερα να εξεταστεί μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων για τον κλάδο.

-Μείωση περιορισμών που επιβάλλονται με κεντρικό άξονα τις Βρυξέλλες, με στόχο την υιοθέτηση πιο «πράσινων» πρακτικών στην παραγωγή. Οι πρακτικές αυτές ενέχουν αυξημένο κόστος για τους αγρότες. Μεταξύ άλλων ο κλάδος βρίσκεται το τελευταίο διάστημα υπό πίεση από τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς για τον τρόπο και την ποσότητα χρήσης φυτοφαρμάκων.

-Υψηλότερες τιμές πώλησης για τα αγροτικά προϊόντα. Ειδικά στη Γαλλία, τα μεγάλα σουπερμάρκετ σε συνεργασία και με την κυβέρνηση πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση τους παραγωγούς για να πέσουν οι τιμές και να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

-Καλύτερη και πιο φθηνό πρόσβαση σε νερό για χρήση σε αγροτικές καλλιέργειες.

Σολτς και Μακρόν υπό πίεση

Την προηγούμενη εβδομάδα οι αγρότες έκλεισαν κεντρικούς δρόμους στο Βερολίνο ζητώντας παρέμβαση του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει τώρα ένα ακόμη πρόβλημα μετά τα γεωπολιτικά, τα δημοσιονομικά και τα παράπονα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την ακρίβεια και ειδικά την ενέργεια και τα τρόφιμα.

Τώρα παρόμοιες αντιδράσεις αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του προέδρου της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών αποτελούν επίσης την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για το νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ, τον οποίο τοποθέτησε πρόσφατα στη θέση αυτή ο Μακρόν.

Μάλιστα στη Γαλλία η ένταση των κινητοποιήσεων ήταν τέτοια που μετά από σύγκρουση αυτοκινήτου με αγροτικό μπλόκο στην επαρχία Ariege στα νοτιοδυτικά της χώρας που είχε μια νεκρό και δύο σοβαρά τραυματίες, όλες οι πλευρές επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους.

Ο Αρνό Ρουσό, πρόεδρος της μεγάλης ένωσης αγροτών της χώρας FNSEA, ζήτησε από όλους «να παραμείνουν ήρεμοι και λογικοί» την ώρα που συνεχίζονταν οι συνομιλίες με την κυβέρνηση. Ο Αττάλ από την πλευρά του υποσχέθηκε πως οι αγρότες θα έχουν «δίκαιες αποδοχές» ως παραγωγοί βασικών τροφίμων και ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει για να υπάρξουν διευκρινήσεις για τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και ειδικά για τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Πεδίο σύγκρουσης οι επιταγές των Βρυξελλών

Οι σχέσεις της γαλλικής κυβέρνησης με τον κλάδο των αγροτών δεν έχουν βελτιωθεί ιδιαίτερα, παρά τις συνεχείς αναβολές που έχει δώσει το Παρίσι στην εφαρμογή αγροτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτές είχαν ανακοινωθεί από τον Μακρόν πριν από ένα χρόνο περίπου. Ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φρεσνό ανακοίνωσε πρόσφατα μια ακόμη αναβολή σε πακέτο τέτοιων περιβαλλοντικών και άλλων μεταρρυθμίσεων που επρόκειτο να παρουσιαστεί αυτές τις ημέρες στην κυβέρνηση.

Η ένωση αγροτών FNSEA θεωρεί ότι το Παρίσι απλά αντιγράφει ευρωπαϊκές προτάσεις χωρίς να τις προσαρμόζει στις ανάγκες της χώρας και ζητά να σταματήσει αυτό. Επίσης η ένωση ζητά την πλήρη εφαρμογή νόμου του 2021 που αποσκοπεί στην προστασία των αποδοχών των αγροτών.

Όπως σχολιάζει το Reuters, η γεωργική πολιτική ήταν ανέκαθεν ευαίσθητο ζήτημα στη Γαλλία, τη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γεωργικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Γαλλία χιλιάδες ανεξάρτητοι παραγωγοί κρέατος, γαλακτοκομικών, κρασιού και άλλων προϊόντων βγαίνουν ιστορικά στους δρόμους όταν θεωρούν ότι θίγονται δικαιώματά τους. Προς το παρόν με την κυβέρνηση να έχει θέσει το νομοσχέδιο για τη γεωργία σε αναμονή, οι ελπίδες είναι ότι θα βρεθεί μια κοινή λύση για να αποφευχθούν νέες κινητοποιήσεις και έντονες αντιδράσεις.

Όπως ανέφερε στο Politico ο Αρνό Ρουσό, μέρος των αντιδράσεων προέρχεται από την «ακατανόητη Ευρωπαϊκή πολιτική», όπως τη χαρακτήρισε. Η πολιτική αυτή έχει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές ρύπων και να κάνει πιο «πράσινη» την αγροτική παραγωγή και οι αγρότες διαμαρτύρονται επειδή αυτό τους πλήττει οικονομικά. Ανάμεσα σε όσα αλλάζουν όσον αφορά τους κανονισμούς είναι και πιο αυστηροί όροι στη χρήση γεωργικών φαρμάκων όπως είναι φυτοφάρμακα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ιταλία: Μάχες δισεκατομμυριούχων καθώς επιταχύνονται οι συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών
Διεθνή |

Μάχες δισεκατομμυριούχων στην Ιταλία καθώς επιταχύνονται οι συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών

Δύο από τις ισχυρότερες οικογένειες δισεκατομμυριούχων στην Ιταλία αναδεικνύονται ως βασικοί ισχυροί παίκτες στη μεγαλύτερη αναμόρφωση του τραπεζικού κλάδου της χώρας εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.