Η νέα παγκόσμια αναταραχή ήταν πλήρως εμφανής στη φετινή συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στις 15-19 Ιανουαρίου. Οι αξιωματούχοι και τα αφεντικά της Κίνας τώρα παρευρίσκονται μόνο σε μικρούς αριθμούς και φοβούνται να παρεκκλίνουν από το δόγμα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι ολιγάρχες της Ρωσίας εξορίζονται από το μαγικό βουνό. Και η Ινδία και η Σαουδική Αραβία βλέπουν έναν πολυπολικό κόσμο γεμάτο ευκαιρίες, σύμφωνα με τον Economist.
Νταβός 2024: Το μέλλον των επιχειρήσεων είναι η «αναγέννηση»
Τα επισκίασε όλα αυτά η πιθανότητα επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, μια προοπτική που ήρθε πιο κοντά από τη νίκη του στην Αϊόβα στις 15 Ιανουαρίου και την απόσυρση του Ρον ΝτεΣάντις από την κούρσα των Ρεπουμπλικάνων στις 21 Ιανουαρίου. (Ο Τραμπ φαίνεται επίσης ότι θα σαρώσει στο Νιου Χάμσαϊρ στις προεδρικές προκριματικές εκλογές στις 23 Ιανουαρίου). Ένας Αμερικανός βουλευτής που ασχολείται με τη διπλωματία του παρασκηνίου για να ηρεμήσει τους συμμάχους λέει ότι οι ξένες κυβερνήσεις «φρικάρουν από αυτό που βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αμερικανική δημοκρατία».
Οι προεδρικές εκλογές απέχουν δέκα μήνες. Ακριβώς όπως οι χρηματοπιστωτικές αγορές στοιχηματίζουν σε μελλοντικά γεγονότα, ο κόσμος αρχίζει να προετοιμάζεται για τις συνέπειες μιας δεύτερης προεδρίας Tραμπ. O κόσμος είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με δασμούς, πιθανή εγκατάλειψη της Ουκρανίας και της Ταϊβάν, μια συναλλακτική προσέγγιση με άλλους συμμάχους, επιθετική ανταλλαγή με εχθρούς και περαιτέρω αποσύνθεση των παγκόσμιων κανόνων.
Όλες οι αλλαγές της αμερικανικής κυβέρνησης δημιουργούν ασυνέχειες στην εξωτερική πολιτική: ο Ρίτσαρντ Νίξον πήγε στην Κίνα και ο Ρόναλντ Ρέιγκαν είπε στη Σοβιετική Ένωση να γκρεμίσει το Τείχος του Βερολίνου. Ωστόσο, μια μετατόπιση από μια κυβέρνηση Μπάιντεν σε μια κυβέρνηση Τραμπ θα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη λόγω του χάσματος μεταξύ των πολιτικών τους θέσεων και των χαοτικών παγκόσμιων συνθηκών στις οποίες θα λάμβανε χώρα μια αλλαγή, με πολλαπλασιασμό του αριθμού των πολέμων. Ο αριθμός των κρατικών συγκρούσεων, σε πάνω από 50, είναι κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 1946, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη του Όσλο.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να επανεφεύρει τον ρόλο της Αμερικής για τη δεκαετία του 2020 και μετά. Οραματίστηκε μια υπερδύναμη που εξακολουθεί να είναι παγκοσμίως δεσμευμένη και κοντά στους συμμάχους της. Ταυτόχρονα, είναι πιο εγωιστική στο εμπόριο, πιο προσεκτική στην οικονομική ασφάλεια και πιο επιλεκτική στην ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης, ειδικά στρατευμάτων στο έδαφος. Τα επιτεύγματα αυτής της προσέγγισης περιλαμβάνουν την εκ νέου ενίσχυση των συμμαχιών στην Ασία και τον συνασπισμό για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ακόμα κι έτσι, η παγκόσμια αταξία έχει αυξηθεί: μια παρακμή στην παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες. αταξία στη Μέση Ανατολή, τμήματα της Αφρικής και του Αφγανιστάν· και μια αμείωτη τάση απομονωτισμού στην αμερικανική πολιτική και κοινή γνώμη.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν επιμένουν ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη ότι οι ξένοι ομόλογοί τους «αντισταθμίζουν» τα στοιχήματά τους για μια νέα προεδρία. Περιοδεύουν σε όλο τον κόσμο για να καθησυχάσουν τις ξένες κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση επιμένει ότι σύντομα θα λάβει ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης για την Ουκρανία μέσω του Κογκρέσου. Αλλά καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, η αποτελεσματικότητα του δόγματος Μπάιντεν μπορεί να μειωθεί. Θα καταστεί δύσκολο να αναληφθούν δεσμεύσεις πέραν του 2024, συμπεριλαμβανομένης μιας λύσης δύο κρατών στη Μέση Ανατολή. Έτσι, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν εναλλακτικά σχέδια για μια Αμερική που θα διοικείται από τον Τραμπ, σύμφωνα με τον Economist.
Χάος παντού…
Μια δεύτερη προεδρία Tραμπ θα ήταν διαφορετική από την πρώτη, τόσο επειδή ο κόσμος είναι πιο ακατάστατος όσο και επειδή ο Τραμπ είναι λιγότερο πιθανό να ανεχθεί την επίσημη παρεμπόδιση της ατζέντας του. Ένας γενικός δασμός 10% λέγεται ότι είναι πιθανός, όπως και η αναστολή των «μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων» με την Κίνα με αποτέλεσμα ακόμη υψηλότερες εισφορές για αυτήν από ό, τι υπάρχουν σήμερα.
Ο άλλος ευάλωτος σύμμαχος είναι η Ουκρανία. Αντικειμενικά, η αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία είναι μια θαυμάσια συμφωνία: με τη σωρευτική αμερικανική βοήθεια για τον πόλεμο να ανέρχεται κάτω από το 10% του ετήσιου αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ και χωρίς αμερικανικές απώλειες, η Αμερική δεσμεύει τον στρατό της Ρωσίας και βλάπτει την οικονομία της. Τα περισσότερα από τα χρήματα που δαπανώνται για όπλα για την Ουκρανία παραμένουν στην Αμερική. Ωστόσο, ο Τραμπ μπορεί να δει τον πόλεμο ως αποστράγγιση των αμερικανικών πόρων και να προσπαθήσει να πιέσει την Ουκρανία να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.
Η εγκατάλειψη της Ταϊβάν και της Ουκρανίας θα είχε βαθιές συνέπειες για τις συμμαχίες της Αμερικής. Μια αποτυχία υπεράσπισης της Ταϊβάν θα δημιουργούσε προηγούμενο για άλλους συμμάχους της Ασίας όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα και, επειδή αποτελεί μέρος μιας «νησιωτικής αλυσίδας» γύρω από την Κίνα, θα ματαίωνε τα περιφερειακά αμυντικά σχέδια. Η προδοσία της Ουκρανίας θα άφηνε τόσο τη Ρωσία όσο και τον ηγέτη της, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ενισχυμένες θέσεις και θα έθετε ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση της Αμερικής στο ΝΑΤΟ, ακόμη και αν ο Τραμπ δεν αθετούσε ρητά τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας.
Ένας κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι το 2020 ο Τραμπ είπε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η Αμερική δεν θα έσπευδε σε βοήθεια της Ευρώπης εάν η ήπειρος δεχόταν επίθεση, προσθέτοντας: «Παρεμπιπτόντως, το ΝΑΤΟ είναι νεκρό και θα φύγουμε, θα εγκαταλείψουμε το ΝΑΤΟ».
Σύμμαχοι
Οι περισσότεροι σύμμαχοι θα θεωρηθούν δεδομένοι από τον Τραμπ. Μπορούν να αναμένουν μη συναισθηματική μεταχείριση: μια αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο «ξεφορτώνονται» την Αμερική, για παράδειγμα με το να έχουν μια εμπορική ανισορροπία μαζί της ή να ξοδεύουν ασήμαντα ποσά στις ένοπλες δυνάμεις τους. Ο έλεγχος θα μπορούσε να γίνει άβολος. Υπολογίζεται ότι από τους 38 συμμάχους των ΗΠΑ στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) ή στην Ασία, η Αμερική είχε εμπορικά ελλείμματα με 26 το 2023 και 26 δαπάνησαν λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν στοιχεία, σημειώνοντας έτσι κακή βαθμολογία σε δύο βασικά κριτήρια του Τραμπ, σύμφωνα με τον Economist.
«Εχθροί»
Τι γίνεται με εκείνους που ο Τραμπ μπορεί να αντιληφθεί ως ανεπιθύμητους; Οι εχθροί και οι αντίπαλοι της Αμερικής πιθανότατα αναμένουν απειλές προκειμένου να κερδίσουν παραχωρήσεις και επίσης περιοδική δεκτικότητα στην επίτευξη μετασχηματιστικών «συμφωνιών». Σκεφτείτε τον Τραμπ το 2019 να περνά τα σύνορα προς τη Βόρεια Κορέα – την οποία είχε απειλήσει νωρίτερα να εξαφανίσει. Η Ρωσία μπορεί να προσβλέπει στην πιο φιλική μεταχείριση, δεδομένου του θαυμασμού του Τραμπ για τον Πούτιν. Η Κίνα θα έχει χαμηλότερες προσδοκίες, καθώς οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ απογοήτευσαν και επειδή η αμοιβαία εχθρότητα ψήνεται τώρα στα πολιτεύματα και των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ, το Ιράν αντιμετώπισε κυρώσεις «μέγιστης πίεσης» και τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, βασικού διοικητή, αλλά ο Τραμπ απέτυχε να απαντήσει όταν το Ιράν επιτέθηκε σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα τώρα, δεδομένου του χάους που προκαλεί το Ιράν στη Μέση Ανατολή, είναι επιθετικές κυρώσεις στο καθεστώς, το οποίο μπορεί να μπει στον πειρασμό να συνεχίσει τους πολέμους δι’ αντιπροσώπων σε ολόκληρη την περιοχή.
Η μεροληψία του Τραμπ για διαπραγματεύσεις με τους αντιπάλους μπορεί να δημιουργήσει παράθυρα για συμφωνίες. Αλλά υπάρχει κίνδυνος να ξεπεραστεί. «Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι ο Πούτιν και ο Σι είναι πολύ πιο έξυπνοι από τον Τραμπ», λέει ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Όλοι οι άλλοι
Η τρίτη ομάδα χωρών είναι η μεγαλύτερη: χώρες που δεν είναι ούτε στενοί σύμμαχοι ούτε αντίπαλοι των ΗΠΑ. Ο Τραμπ θα μπορούσε να τους διαγράψει ως ηττημένους. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετώπισε πιο επιθετικές συμπεριφορές από τους εχθρούς της Αμερικής στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αλλά παρέμεινε επιλεκτική στη χρήση της αμερικανικής ισχύος. Η αποχώρησή της από το Αφγανιστάν το έδειξε. Και οι συγκρούσεις σε μέρη για τα οποία η Αμερική έχει ελάχιστο ενδιαφέρον έχουν φουντώσει άγρια, συμπεριλαμβανομένου του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν. μια νέα «ζώνη πραξικοπήματος» σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική· και ένας νέος πόλεμος Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.
Μια προεδρία Tραμπ είναι πιθανό να δει μια περαιτέρω διάβρωση των παγκόσμιων κανόνων για τα πάντα, από το εμπόριο έως τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιδεινώνοντας τα πράγματα. Για τις φτωχότερες χώρες με αδύναμους εγχώριους θεσμούς, αυτό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη προοπτική σύγκρουσης. Είναι απίθανο οι παγκόσμιοι οργανισμοί να μπορέσουν να καλύψουν το κενό, σύμφωνα με τον Economist.
To κενό
Εάν ο Τραμπ κέρδιζε την κούρσα του 2024, θα ορκιζόταν τον Ιανουάριο του 2025, σχεδόν ακριβώς σε ένα χρόνο από τώρα. Η περίοδος μέχρι τότε είναι πολύ μικρή για την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναλάβει εύκολα δεσμεύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η αξιοπιστία και η επιρροή της στα παγκόσμια γεγονότα μπορεί να εξασθενίσει φέτος. Η κατάσταση επιδεινώνεται κατά πολύ από την κωλυσιεργία των Ρεπουμπλικάνων, όπως αποδεικνύεται από την παράλογη διακοπή της βοήθειας προς την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Economist.
Ωστόσο, ένας χρόνος είναι επίσης πολύ σύντομος χρόνος για τις χώρες που ξυπνούν με την πιθανότητα επιστροφής του Τραμπ να θέσουν σε εφαρμογή οποιοδήποτε είδος εναλλακτικής λύσης στην Αμερική, από εμπορικούς κανόνες έως πρόσθετη πυρηνική αποτροπή. Τουλάχιστον αυτό θα δημιουργήσει ένα κενό καθώς η Αμερική αποσύρεται από τις ευθύνες της. Σε όλο τον κόσμο καθίσταται σαφές ότι 12 μήνες δεν είναι αρκετοί για να το γεμίσουν.
Latest News
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας
Το κρυφό υπερόπλο των αλυσίδων φαστ φουντ - Πώς κρατούν πιστούς τους καταναλωτές
Οι αλυσίδες φαστ φουντ προσφέρουν αποκλειστικές υπηρεσίες σε πιστούς πελάτες και κερδίζουν μία σίγουρη πηγή εσόδων
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Η επόμενη μέρα για την οικονομία - Τα σενάρια μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ [γράφημα]
Τεράστια πρόκληση το μεγάλο έλλειμμα - Κλειδί οι ισορροπίες στο Κογκρέσο μετά τις εκλογές
Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας
Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»
Μείωση ρεκόρ, 250 μονάδες βασης, στα επιτόκια απο την κεντρική τράπεζα του Πακιστάν
Μετα τη μείωση, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Πακιστάν είναι στο 15%