
Ανοδικά κινήθηκαν τα έσοδα στο κανάλι της οργανωμένης χονδρικής (cash & carry) το 2023, αλλά όχι όσο προσδοκούσαν οι επιχειρηματίες του κλάδου. Κι αυτό γιατί η αυξημένη τουριστική κίνηση δεν μεταφράστηκε σε αντίστοιχες αυξημένες πωλήσεις. Αντίθετα με ότι συνέβη στην οργανωμένη λιανική, όπου η ανοδική πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb) πρόσθεσε τζίρους.
Παρά τις χαμηλότερες επιδόσεις, η αγορά του Ho.Re.Ca. παραμένει η βασική στόχευση των αλυσίδων για διεύρυνση του μεριδίου τους στον κλάδο των cash & carry.
Σούπερ μάρκετ: Το κενό των 2 δισ. ευρώ και το έλλειμμα 8.000 εργαζομένων – Ακρίβεια και το 2024
Κατά την περσινή χρονιά εκτιμάται ότι τα έσοδα της οργανωμένης χονδρικής κινήθηκαν κοντά στα 1,35 δισ. ευρώ (με ΦΠΑ) αν και σε όρους όγκου πωλήσεων η εικόνα είναι αρνητική με τις απώλειες να υπολογίζοντας στο 1-2%.
Τα τελευταία χρόνια η συνολική αξία της αγοράς της οργανωμένης χονδρικής εμφανίζει σταθερότητα και περιστρέφεται μεταξύ 1,1 – 1,3 δισ. ευρώ.
Οι βασικοί παίκτες της αγοράς είναι: η Metro Cash & Carry (ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ) με 50 καταστήματα, η The Mart (Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη) με 14 καταστήματα, η ΕΝΑ Cash & Carry (AB Βασιλόπουλος) με 14 καταστήματα, η Πέντε (Γαλαξίας) επίσης με 14 καταστήματα και η Μασούτης με 23 καταστήματα cash and carry.
Η επέκταση της Metro Cash & Carry
Να εδραιώσει και να επεκτείνει την παρουσία του στη Βόρεια Ελλάδα στοχεύει ο όμιλος Metro, έχοντας ισχυροποιήσει τις υποδομές του στην εφοδιαστική αλυσίδα με τη λειτουργία του ανακαινισμένου Κέντρου Διανομής Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.
Εκτός από την ανάπτυξη του δικτύου της λιανικής, ο σχεδιασμός της Metro για την Βόρεια Ελλάδα περιλαμβάνει και την δημιουργία νέου Metro Cash & Carry στην Δράμα. Όπως είχε αναφέρει ο κος Αριστοτέλης Παντελιάδης, η εταιρεία ήδη βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για το χώρο που θα στεγάσει το πρώτο κατάστημα χονδρικής στη Δράμα.
Εν τω μεταξύ στους βασικούς άξονες του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου περιλαμβάνεται και η ενδυνάμωση της παρουσίας του στην Κύπρο με το άνοιγμα δεύτερου κατάστημα cash & carry.
Με 50 σημεία χονδρικής πώλησης σε όλη την επικράτεια ο όμιλος Metro της οικογένειας Παντελιάδη διατηρεί σταθερά ηγετική θέση στην ελληνική αγορά των cash and carry, ενώ το 2022 παρουσιάστηκε η πρωτοποριακή υπηρεσία eshop των Metro Cash & Carry, που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τους επαγγελματίες, παρέχοντας διανομές σε όλη τη χώρα.
Το επενδυτικό πλάνο της The Mart
Η αγορά της Πελοποννήσου θεωρείται πολύ ελκυστική για τους επιχειρηματίες της οργανωμένης χονδρικής λόγω της μεγάλης ανόδου της τουριστικής κίνησης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μετά και την αναβάθμιση της λειτουργίας του αεροδρομίου στην Καλαμάτα.
Στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ισχυρότερη παρουσία επιδιώκει να αποκτήσει η The Mart, συμφερόντων της Σκλαβενίτης. Διαθέτοντας ήδη ένα κατάστημα στην Καλαμάτα, αλλά σχετικά μικρό, πρόκειται να ανοίξει και δεύτερο στην οδό Αρτέμιδος, στο ύψος της γέφυρας της Λυκούργου.
Το νέο κατάστημα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 7 στρεμμάτων και θα καλύπτει συνολικά περίπου 3.000 τ.μ. μαζί με τις αποθήκες και τους βοηθητικούς χώρους. Στα 1820 τ.μ. θα είναι ο κυρίως χώρος εξυπηρέτησης πελατών, ενώ θα διαθέτει και 100 θέσεις στάθμευσης.
Παράλληλα, από την 1η Ιουνίου 2023 λειτουργεί το νέο Κέντρο Διανομής της The Mart στην Τρίπολη, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 3.200 τ.μ., με σκοπό να εξυπηρετήσει τους επαγγελματίες σε Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία και Λακωνία.
Ας σημειωθεί ότι η αλυσίδα εξετάζει άνοιγμα καταστήματος και στην Άρτα, όπου διαθέτει ιδιόκτητο ακίνητο, ενώ από πέρσι σε συνεργασία με τοπική εταιρεία διανομής, η The Mart ξεκίνησε την πλήρη κάλυψη της αγοράς της Πάρου, ενώ ταυτόχρονα ενισχύθηκε το δίκτυο των πωλητών στις υπόλοιπες Κυκλάδες.
Η αλυσίδα χονδρικής Τhe Mart διαθέτει σήμερα 14 καταστήματα, καθώς και ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων. Τα καταστήματα βρίσκονται στον Κηφισό, στην Παλλήνη, στην Αργυρούπολη, δύο στη Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά και Διαβατά), στην Πάτρα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στα Χανιά, στη Λάρισα, στον Βόλο, στην Ξάνθη, στην Καλαμάτα, στην Τρίπολη και στα Ιωάννινα.
Ο κύκλος εργασιών της The Mart ενισχύθηκε κατά 18,9% το 2022 διαμορφούμενος στα 407,14 εκατ. ευρώ, έναντι 342,36 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 10,81 εκατ. ευρώ το 2022 από 6,37 εκατ. ευρώ το 2021.
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Σκλαβενίτη εισήλθε στην κατηγορία του cash & carry στα τέλη του 2014 με την εξαγορά της Makro, μέλος τότε του γερμανικού ομίλου Metro Group, με το τίμημα να ξεπερνάει τα 60 εκατ. ευρώ. Η αλυσίδα Makro λειτουργούσε στην Ελλάδα από το 1992. Στις αρχές του 2016 η αλυσίδα μετονομάστηκε σε Τhe Mart.


Latest News

Alter Ego Media: Οι 4 πυλώνες που φέρνουν ανάπτυξη και μερίσματα
Η διοίκηση της Alter Ego Media παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Οι 9 τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ

Mega-deal της Metlen με την Glenfarne για υβριδικό έργο ΑΠΕ στη Χιλή
Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών

Η ελληνική σταδιοδρομία της Unilever – Από την «Ελαϊς» σε hub για 14 χώρες
Η Unilever Hellas είναι μία από τις λίγες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να έχουν παραγωγική δραστηριότητα μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Ψάχνουν… χρυσάφι στον Ασπρόπυργο - Ο «πυρετός» επενδύσεων σε logistics και το αγκάθι
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των οικοπέδων στον Ασπρόπυργο – Τα projects για τη δημιουργία logistics που μεταμορφώνουν την περιοχή

VIDCAST – BizSound: Το marketplace όλης της Ελλάδας | Η ιστορία του SHOPFLIX
Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον νέο CEO της SHOPFLIX, Γιάννη Στάθη. Συζητάμε για τα νέα καθήκοντα και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς

Χατζηθεοδοσίου: Θετικά τα μέτρα στήριξης, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για τις ΜμΕ
Η αγορά περιμένει με αγωνία βελτιώσεις στον φορολογικό νόμο και στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύουν την προσπάθεια βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου