Μεγαλώνει η πολυεθνική ΔΕΗ και επεκτείνεται και σε νέες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Εκτός από τη Ρουμανία ο πρόεδρος και CEO του ομίλου κ. Γιώργος Στάσσης ανήγγειλε από το Λονδίνο κι ενώπιον περίπου 200 στελεχών μεγάλων διεθνών επενδυτικών και χρηματοοικονομικών οίκων την επέκταση και σε άλλες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

ΔΕΗ: Ηγετικός παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη η ΔΕΗ με EBITDA 3 δισ. ευρώ

Η Βουλγαρία

Ο κ. Στάσσης,  στην παρουσίαση που έκανε στη διάρκεια της Capital Markets Day για το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της τριετίας 2024 – 2026 μίλησε ανοιχτά για το άνοιγμα της ΔΕΗ στη Βουλγαρία ή και σε άλλες αγορές της ευρύτερης περιοχής με στόχο να χτίσει ένα επιπλέον χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εγκατεστημένης ισχύος 1,1 GW το 2030.

Η ΔΕΗ, φέρεται να έχει εντοπίσει ευκαιρίες εξαγορών έργων ΑΠΕ ισχύος 500 MW στη Βουλγαρία και σκανάρει κι άλλες χώρες προκειμένου να πετύχει τον στόχο που έθεσε του 1,1 GW εκτός Ελλάδας και Ρουμανίας. Τα πρώτα 500 MW σε ΑΠΕ αποσκοπεί να τα έχει δημιουργήσει μέχρι το 2026.

Ο κ. Στάσσης παρουσιάζοντας τον συγκεκριμένο στόχο εξήγησε γιατί τον επέλεξε επιχειρηματολογώντας με την αύξηση κατά 8% της ζήτησης αλλά και των ορόσημων που έχουν τεθεί για μείωση κατά 35% των μονάδων παραγωγής ρεύματος με άνθρακα ή λιγνίτη καθώς και στην πρόσθετη αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ κατά 5,4 GW.

Ο λιγνίτης

Στα αξιοσημείωτα των ανακοινώσεων της διοίκησης Στάσση στη ΔΕΗ ήταν και ο χρονικός προσδιορισμός του τέλους της ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη.

Η περίοδος της ενεργειακής κρίσης βαίνει προς το τέλος της και οι ανάγκες σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τόσο με λιγνίτη όσο και με ντίζελ εξαλείφονται.

Αυτό επιτρέπει στον ελληνικό όμιλο να παύσει τη λειτουργία και του τελευταίου λιγνιτικού σταθμού της στο τέλος του 2026. Και αυτός είναι η «Πτολεμαϊδα 5». Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ απέφυγε να προσδιορίσει το μέλλον του συγκεκριμένου σταθμού, δηλαδή αν θα συνεχίσει να παράγει ρεύμα με άλλο εναλλακτικό καύσιμο, δηλαδή με φυσικό αέριο ή υδρογόνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που είχε τεθεί στο προηγούμενο επιχειρησιακό σχέδιο ήταν η τελευταία λιγνιτική μονάδα να κλείσει το 2028.

Η «πράσινη» ΔΕΗ

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2024-2026 το ταξίδι μετασχηματισμού του Ομίλου ΔΕΗ αναπροσαρμόζεται με βάση όσα επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια θέτοντας ακόμη υψηλότερους στόχους.

Την επόμενη τριετία, η εγκατεστημένη ισχύς θα αυξηθεί από τα 10,7GW στα 13,1GW, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων εγκατεστημένης ισχύος 2,8GW μέσα στην τριετία.

Σύμφωνα με το business plan του Ομίλου ΔΕΗ, η επόμενη τριετία θα είναι η τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή. Το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9GW. Σε τρία χρόνια, οι ΑΠΕ θα αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου ΔΕΗ, μέσα από επενδύσεις και συνεργασίες σε Ελλάδα και Ρουμανία αλλά και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στη Βουλγαρία.

Ως συνέπεια των παραπάνω επενδύσεων σε ΑΠΕ, η παραγωγή ενέργειας το 2026 θα γίνει πιο πράσινη, με το 54% της ενέργειας να έρχεται από ΑΠΕ.

Παράλληλα, ο όμιλος δημιουργεί λύσεις ευέλικτης παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας που μπορούν να συμβάλλουν στην κάλυψη της ζήτησης, όταν δεν επαρκεί η παραγωγή από ΑΠΕ.

Οι οικονομικές επιδόσεις

Η υγιής αναπτυξιακή πορεία του ομίλου ΔΕΗ αποτυπώνεται και στις οικονομικές προβλέψεις που αποτυπώνονται στο αναθεωρημένο business plan της εταιρείας για την τριετία 2024-2026.

Ο όμιλος προβλέπει συνολικές επενδύσεις 9 δισ. ευρώ στην τριετία, κυρίως σε ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου και δανεισμό, το 80% του οποίου έχει ήδη εξασφαλισθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 46% των επενδύσεων που προγραμματίζει ο Όμιλος για το 2026 θα αφορούν σε ΑΠΕ.

Παρά τις σημαντικές επενδύσεις, ο δείκτης Καθαρού Χρέους/EBITDA αναμένεται να διαμορφωθεί σε 3,3x, δηλαδή σε επίπεδα κάτω από το ανώτατο όριο του 3,5x που έχει θέσει η διοίκηση.

Όσον αφορά στη λειτουργική κερδοφορία EBITDA, έχοντας φτάσει τον στόχο για ΕΒΙΤDA 1,5 δισ. ευρώ 2 χρόνια νωρίτερα από το προηγούμενο Επιχειρηματικό Σχέδιο, ο όμιλος στοχεύει τα επόμενα χρόνια σε αύξηση EBITDA κατά 15% σε ετήσια βάση. Το EBITDA του ομίλου αναμένεται να φτάσει τα 2,3 δισ. ευρώ το 2026 (μια αύξηση της τάξης του 35% σε σχέση με τα 1,7 δισ. ευρώ που ήταν ο παλαιότερος στόχος για το 2026). Για το 2030, ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει σε EBITDA 3 δισ. ευρώ περίπου.

Έχοντας επιτύχει την εξυγίανση των οικονομικών της, η ΔΕΗ επαναφέρει από τη χρήση 2023 τη μερισματική της πολιτική, μετά από σχεδόν 10 χρόνια, με διανομή μερίσματος κάθε χρόνο ξεκινώντας από το 35% επί των καθαρών κερδών και αυξάνοντάς το μέχρι το 55%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»