Μεγαλώνει η πολυεθνική ΔΕΗ και επεκτείνεται και σε νέες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Εκτός από τη Ρουμανία ο πρόεδρος και CEO του ομίλου κ. Γιώργος Στάσσης ανήγγειλε από το Λονδίνο κι ενώπιον περίπου 200 στελεχών μεγάλων διεθνών επενδυτικών και χρηματοοικονομικών οίκων την επέκταση και σε άλλες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
ΔΕΗ: Ηγετικός παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη η ΔΕΗ με EBITDA 3 δισ. ευρώ
Η Βουλγαρία
Ο κ. Στάσσης, στην παρουσίαση που έκανε στη διάρκεια της Capital Markets Day για το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της τριετίας 2024 – 2026 μίλησε ανοιχτά για το άνοιγμα της ΔΕΗ στη Βουλγαρία ή και σε άλλες αγορές της ευρύτερης περιοχής με στόχο να χτίσει ένα επιπλέον χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εγκατεστημένης ισχύος 1,1 GW το 2030.
Η ΔΕΗ, φέρεται να έχει εντοπίσει ευκαιρίες εξαγορών έργων ΑΠΕ ισχύος 500 MW στη Βουλγαρία και σκανάρει κι άλλες χώρες προκειμένου να πετύχει τον στόχο που έθεσε του 1,1 GW εκτός Ελλάδας και Ρουμανίας. Τα πρώτα 500 MW σε ΑΠΕ αποσκοπεί να τα έχει δημιουργήσει μέχρι το 2026.
Ο κ. Στάσσης παρουσιάζοντας τον συγκεκριμένο στόχο εξήγησε γιατί τον επέλεξε επιχειρηματολογώντας με την αύξηση κατά 8% της ζήτησης αλλά και των ορόσημων που έχουν τεθεί για μείωση κατά 35% των μονάδων παραγωγής ρεύματος με άνθρακα ή λιγνίτη καθώς και στην πρόσθετη αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ κατά 5,4 GW.
Ο λιγνίτης
Στα αξιοσημείωτα των ανακοινώσεων της διοίκησης Στάσση στη ΔΕΗ ήταν και ο χρονικός προσδιορισμός του τέλους της ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη.
Η περίοδος της ενεργειακής κρίσης βαίνει προς το τέλος της και οι ανάγκες σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τόσο με λιγνίτη όσο και με ντίζελ εξαλείφονται.
Αυτό επιτρέπει στον ελληνικό όμιλο να παύσει τη λειτουργία και του τελευταίου λιγνιτικού σταθμού της στο τέλος του 2026. Και αυτός είναι η «Πτολεμαϊδα 5». Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ απέφυγε να προσδιορίσει το μέλλον του συγκεκριμένου σταθμού, δηλαδή αν θα συνεχίσει να παράγει ρεύμα με άλλο εναλλακτικό καύσιμο, δηλαδή με φυσικό αέριο ή υδρογόνο.
Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που είχε τεθεί στο προηγούμενο επιχειρησιακό σχέδιο ήταν η τελευταία λιγνιτική μονάδα να κλείσει το 2028.
Η «πράσινη» ΔΕΗ
Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2024-2026 το ταξίδι μετασχηματισμού του Ομίλου ΔΕΗ αναπροσαρμόζεται με βάση όσα επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια θέτοντας ακόμη υψηλότερους στόχους.
Την επόμενη τριετία, η εγκατεστημένη ισχύς θα αυξηθεί από τα 10,7GW στα 13,1GW, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων εγκατεστημένης ισχύος 2,8GW μέσα στην τριετία.
Σύμφωνα με το business plan του Ομίλου ΔΕΗ, η επόμενη τριετία θα είναι η τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή. Το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9GW. Σε τρία χρόνια, οι ΑΠΕ θα αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου ΔΕΗ, μέσα από επενδύσεις και συνεργασίες σε Ελλάδα και Ρουμανία αλλά και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στη Βουλγαρία.
Ως συνέπεια των παραπάνω επενδύσεων σε ΑΠΕ, η παραγωγή ενέργειας το 2026 θα γίνει πιο πράσινη, με το 54% της ενέργειας να έρχεται από ΑΠΕ.
Παράλληλα, ο όμιλος δημιουργεί λύσεις ευέλικτης παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας που μπορούν να συμβάλλουν στην κάλυψη της ζήτησης, όταν δεν επαρκεί η παραγωγή από ΑΠΕ.
Οι οικονομικές επιδόσεις
Η υγιής αναπτυξιακή πορεία του ομίλου ΔΕΗ αποτυπώνεται και στις οικονομικές προβλέψεις που αποτυπώνονται στο αναθεωρημένο business plan της εταιρείας για την τριετία 2024-2026.
Ο όμιλος προβλέπει συνολικές επενδύσεις 9 δισ. ευρώ στην τριετία, κυρίως σε ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου και δανεισμό, το 80% του οποίου έχει ήδη εξασφαλισθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 46% των επενδύσεων που προγραμματίζει ο Όμιλος για το 2026 θα αφορούν σε ΑΠΕ.
Παρά τις σημαντικές επενδύσεις, ο δείκτης Καθαρού Χρέους/EBITDA αναμένεται να διαμορφωθεί σε 3,3x, δηλαδή σε επίπεδα κάτω από το ανώτατο όριο του 3,5x που έχει θέσει η διοίκηση.
Όσον αφορά στη λειτουργική κερδοφορία EBITDA, έχοντας φτάσει τον στόχο για ΕΒΙΤDA 1,5 δισ. ευρώ 2 χρόνια νωρίτερα από το προηγούμενο Επιχειρηματικό Σχέδιο, ο όμιλος στοχεύει τα επόμενα χρόνια σε αύξηση EBITDA κατά 15% σε ετήσια βάση. Το EBITDA του ομίλου αναμένεται να φτάσει τα 2,3 δισ. ευρώ το 2026 (μια αύξηση της τάξης του 35% σε σχέση με τα 1,7 δισ. ευρώ που ήταν ο παλαιότερος στόχος για το 2026). Για το 2030, ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει σε EBITDA 3 δισ. ευρώ περίπου.
Έχοντας επιτύχει την εξυγίανση των οικονομικών της, η ΔΕΗ επαναφέρει από τη χρήση 2023 τη μερισματική της πολιτική, μετά από σχεδόν 10 χρόνια, με διανομή μερίσματος κάθε χρόνο ξεκινώντας από το 35% επί των καθαρών κερδών και αυξάνοντάς το μέχρι το 55%.
Latest News
Γιατί πρέπει η Ελλάδα να δίνει χρήματα σε άλλες χώρες; Τι συζητείται στην COP29
Στην COP29 κεντρικό θέμα συζήτησης είναι και η αύξηση της οικονομικής αρωγής προς τα αναπτυσσόμενα κράτη - Παράδοξα στην νέα στρατηγική για το κλίμα
Πόσο βλαπτική για το κλίμα θα είναι η νέα τετραετία Τραμπ
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλά για «πράσινη απάτη» και πιστεύει ότι είναι «φάρσα» η υπερθέρμανση του πλανήτη
Πράσινο φως στην COP29 για την παγκόσμια αγορά άνθρακα - Πώς θα μειωθούν οι εκπομπές
Γεγονός μια πρώιμη συμφωνία στην COP29, κατά την πρώτη ημέρα της διάσκεψης του ΟΗΕ που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν
Η σουηδική Vattenfall επενδύει 5 δισ ευρω για ΑΠΕ στη Γερμανία
Ο κύριος όγκος των επενδυσεων της σουηδικής Vattenfall στη Γερμανία κατευθύνεται στα ηλιακά πάρκα και την αποθήκευση ενέργειας
Με τρία events στη φετινή COP η ΕΔΕΥΕΠ - Ενεργειακή μετάβαση, ΥΑΠ και CCS στο επίκεντρο
Θα συζητηθούν οι διεθνείς εξελίξεις στα ενεργειακά, θα αναλυθούν βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες, και θα αναδειχθούν οι προκλήσεις της πράσινης μετάβασης
Εκκλήσεις για διεθνή συνεργασία και διάσωση της Συμφωνίας του Παρισιού στην COP29
Η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, COP29, φιλοξενείται στο Μπακού
Τι διακυβεύεται στην COP29 για το κλίμα
Κύριο ζητούμενο στις διαπραγματεύσεις της COP26 είναι η οικονομική βοήθεια προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο που καίγεται και πνίγεται.
Πόσο σημαντική βρίσκουν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή οι Έλληνες - Έρευνα της ΕΤΕπ
Σύμφωνα με την ΕΤΕπ, η κλιματική αλλαγή στη δεύτερη θέση μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα πίσω από το κόστος ζωής
Αποχωρεί από τη συμφωνία για το κλίμα και ετοιμάζει γεωτρήσεις σε φυσικά μνημεία ο Τραμπ
Ο νεοκλεγέντας πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δεσμευτεί να ξηλώσει τις περιβαλλοντικές πολιτικές του απερχόμενου Τζο Μπάιντεν
Πώς η Honda κλείνει την ψαλίδα με την Tesla - Τι κάνουν Cadillac και Chevrolet
Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Honda, Prologue, κερδίζει τις πιστούς και νέους πελάτες - Κάτω του 50% το μερίδιο EV της Tesla