Νέος «πονοκέφαλος»

Νέος «πονοκέφαλος» προέκυψε για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη. Εντάξει, δεν είναι ακριβώς δικός του. Αυτός νομοθέτησε. Τώρα τον … «μουτζούρη» τον έχουν άλλοι. Αλλά όσον νάναι ένα … παυσίπονο θα το χρειαστεί κι αυτός. Γιατί πρέπει να λύσει το πρόβλημα μιας συγκεκριμένης κατηγορίας επαγγελματιών!

Προβλήματα

Αναφέρομαι στην υποχρεωτική εφαρμογή των POS και σε κατηγορίες επαγγελματιών που μέχρι το τέλος του 2023 δεν είχαν αυτή την υποχρέωση – για να αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Όμως…. Όμως αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή των συναλλαγών μέσω POS, κυρίως λόγω των …  τραπεζών!

Απίθανα

Οπως είναι γνωστό για να λειτουργήσει το POS πρέπει ο επαγγελματίας να έχει εξασφαλίσει συμφωνία με κάποια τράπεζα. Αλλά όπως λέει ο κ. Χατζηθεοδοσίου για να δώσει η τράπεζα τέτοια άδεια σε μία επιχείρηση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η επιχείρηση αυτή να μην έχει οφειλές! Όπως αντιλαμβάνεστε τώρα … «τα πιάσαμε τα λεφτά μας»!

Οροι

Επίσης υπάρχουν τράπεζες που απαιτούν τριετή δέσμευση με τον υπόχρεο της χρήσης του POS.! Μάλιστα. Και πολλές τράπεζες θέτουν ως προϋπόθεση από επιχειρήσεις που θέλουν να εγκαταστήσουν τερματικά αποδοχής καρτών, συγκεκριμένους … τζίρους! Ωραίοι….

Προμήθειες

Και λάβετε υπόψη σας ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταβάλουν στις τράπεζες τις υψηλότερες προμήθειες στην Ε.Ε.. Το αντίθετο θα μου φαινόταν περίεργο!

Τι θα κάνει;

Όμως η προθεσμία των επιχειρήσεων να εγκαταστήσουν POS εκπνέει – λήγει στις 31 Ιανουαρίου – και οι επαγγελματίες που δεν πρέπει αλλά δεν θα έχουν τερματικό κινδυνεύσουν άμεσα με πρόστιμα. Νομίζω ότι ο κ. Χατζηδάκης κάτι πρέπει να κάνει….

Τρακτέρ

Μαρσαρίσματα από … τρακτέρ ακούω και βελάσματα από πρόβατα! Και τελικώς δεν είναι η ιδέα μου. Ηδη έχουν ξεκινήσει γλυκά – γλυκά οι αγρότες κι οι κτηνοτρόφοι, πρωτίστως από την Θεσσαλία – αυτοί έχουν το μεγάλο πρόβλημα, μετά από τις πλημμύρες – αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Όπως στην Πελοπόννησο, την Μακεδονία κι αλλού. Τώρα είναι ο καιρός τους. Διότι τον Ιανουάριο δεν υπάρχουν αγροτικές εργασίες.

Ευγένειες

Δεν γνωρίζω τις διαστάσεις θα πάρουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Πάντως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι μπορεί να τους δει και να συζητήσει μαζί τους ότι προβλήματα έχουν. Δεν γνωρίζω αν η πρόσκληση μπορεί να καταπραΰνει την οργή. Κι ιδιαίτερα των Θεσσαλών. Διότι διαπιστώνω εκτός των άλλων ότι συμμετέχουν και οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας – δεν νομίζω να έχουν ξανασυμμετάσχει σε κινητοποίηση! Γι΄ αυτό νομίζω ότι μάλλον θα τον κακοκαρδίσουν τον κ. Αυγενάκη….

—-

Στο Μέιφερ του Λονδίνου η ΔΕΗ

Σε μία από τις πλέον εύπορες περιοχές του Λονδίνου στο Μέιφερ (Mayfair) που γειτνιάζει με το κατάφυτο πάρκο Χάιντ Πάρκ βρέθηκε χθες η διοίκηση της ΔΕΗ.

Το Μέιφερ είναι γνωστό για τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα αρχοντικά κτίρια χτισμένα με τη γεωργιανή αρχιτεκτονική, τους διάσημους οίκους μόδας και τα γκουρμέ εστιατόρια. Εκεί στο πεντάστερο ξενοδοχείο May Fair της Radisson η ελληνική εταιρεία είχε κλείσει αίθουσα όπου προσκάλεσε διεθνή χρηματοοικονομικά «σπίτια» για να παρουσιάσει το νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ομίλου για την περίοδο 2024 – 2026.

Σας έδωσα όλη αυτήν την εικόνα για να τονίσω την τεράστια αλλαγή της ΔΕΗ, η οποία μόλις πριν από τέσσερα με πέντε χρόνια ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει και πλέον έχοντας πετύχει την ολική επαναφορά μπορεί και στέκεται τόσο στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια όσο και σε αυτά σαν της περιοχής Μέιφερ.

Κατάμεστη αίθουσα

Η ΔΕΗ, λένε οι πληροφορίες μου, είχε κλείσει την αίθουσα στο ξενοδοχείο προκειμένου να παραβρεθούν στην παρουσίαση περί τους 50 εκπροσώπους διεθνών επενδυτικών οίκων.

Η ζήτηση για την Capital Day Markets ήταν τόσο μεγάλη ώστε τελικά έγιναν αποδεκτές 70 προσκλήσεις.

Συνολικά, τα στελέχη που παρακολούθησαν τον CEO της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσση και τον CFO κ. Κωνσταντίνο Αλεξανδρίδη, ανήλθαν στα 200 συμπεριλαμβανομένων και των διαδικτυακών συνδέσεων με το event.

Το χειροκρότημα

Στο τέλος της παρουσίασης οι 70 προσκεκλημένοι καταχειροκρότησαν, όπως μου περιέγραψαν τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Έσπευσαν δε, να μου εξηγήσουν πως «αποτελεί συνήθεια στο τέλος της παρουσίασης κάθε εταιρείας να δίνεται απλόχερα το χειροκρότημα από τους επενδυτές». Βέβαια, δεν ξέρω αν η ΔΕΗ του 2019 είχε κάνει απόπειρα να κάνει ένα τέτοιο event στο Λονδίνο θα εισέπραττε το χειροκρότημα… Λέμε αν…

Οι ερωτήσεις

Όπως επίσης μου αφηγήθηκαν, η διοίκηση της ΔΕΗ ρωτήθηκε για τα πάντα από το πώς θα φτάσει το στόχο των EBITDA στα 3 δισ. ευρώ το 2030 μέχρι και για τις λιγνιτικές μονάδες που θα απομένουν για να κλείσει και φέρνει κατά δύο χρόνια νωρίτερα το σβήσιμο των φουγάρων του άνθρακα…

Μένει λοιπόν, να δούμε την πορεία της ΔΕΗ ως προς την επίτευξη των στόχων που έθεσε για το 2026 σε πρώτη φάση και μακροπρόθεσμα για το 2030.

Ν. Υόρκη

Να φύγουμε από το Λονδίνο και να πεταχτούμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τη Ν. Υόρκη.

Εκεί που η JP Morgan διοργανώνει το επενδυτικό forum για την Ελλάδα.

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι οι επενδυτές που θα βρεθούν πέραν των γνωστών οικονομικών ζητημάτων που θα ρωτήσουν τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων είναι και αυτά των διοικητικών εποδίων στις επενδύσεις

Και το μεγαλύτερο όλων είναι αυτό της καθυστέρησης στην απονομή Δικαιοσύνης.

Νομοσχέδιο Φλωρίδη

Βλέπετε οι επενδυτές έρχονται στη χώρα μας αντιμέτωποι με δικαστικές προσφυγές, αλλά αυτό που τους καίει… είναι ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων.

Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία, χρειάζονται 1.400 ημέρες (!) για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση.

Ίσως, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο το ότι σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο Φλωρίδη για τα δικαστήρια.

Για να δούμε τα αποτελέσματα όμως….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories