
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι ναύλοι των εμπορευματοκιβωτίων στις θαλάσσιες μεταφορές, θα αυξηθούν περαιτέρω μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, πριν αρχίσει η αποκλιμάκωση τους, μετά το νέο Κινεζικό έτος (10 Φεβρουαρίου), εκτιμά η Xeneta.
Η πρόβλεψή της βασίζεται σε τιμές που έχουν ήδη ληφθεί από πελάτες της για την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου αλλά και από την επιχειρηματικές επιλογές των ναυτιλιακών εταιρειών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για την περίοδο, μετά την Κινεζική Πρωτοχρονιά.
Ερυθρά Θάλασσα: Εκτοξεύτηκαν τα ναύλα για μεταφορά καυσίμων
Από την Άπω Ανατολή έως τη Μεσόγειο, οι μέσες βραχυπρόθεσμες τιμές της αγοράς πρόκειται να αυξηθούν κατά 11% έως τις 2 Φεβρουαρίου και να διαμορφωθούν στα 6.507 δολάρια ΗΠΑ ανά FEU. Πρόκειται για αύξηση 243% από την κλιμάκωση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα στα μέσα Δεκεμβρίου.
Οι τιμές από την Άπω Ανατολή προς τη Βόρεια Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν κατά 8% έως τις 2 Φεβρουαρίου, με μέσο όρο αγοράς 5106 USD ανά FEU. Πρόκειται για αύξηση 235% από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Η μεγαλύτερη αύξηση των ναύλων είναι από την Άπω Ανατολή προς την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Σε αυτό το εμπόριο, τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία υποδηλώνουν αύξηση 17% έως τις 2 Φεβρουαρίου, ώστε η μέση βραχυπρόθεσμη τιμή να ανέλθει σε 6.119 USD ανά FEU. Πρόκειται για αύξηση 146% από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Ο Peter Sand, επικεφαλής αναλυτής της Xeneta, δήλωσε ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, προσπαθούν να αναπροσαρμόσουν τις υπηρεσίες τους για να καλύψουν τον πρόσθετο χρόνο πλεύσης γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Για παράδειγμα, συντομεύουν τα ταξίδια, παρακάμπτουν επισκέψεις σε λιμάνια και αυξάνουν την ταχύτητα πλεύσης.Παρ’ όλα αυτά, τα πρώτα στοιχεία της Xeneta δείχνουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς οδεύουμε προς τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις που δείχνουν ότι οι ναύλοι αρχίζουν να πέφτουν και πάλι μετά την Κινεζική Πρωτοχρονιά.
Η XENETA διαπιστώνει πως οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών (liners) δεν προσφέρουν πλέον τις πιο ακριβές υπηρεσίες premium που εγγυώνται την αποστολή εμπορευμάτων σε περιόδους ακραίας πίεσης στη διαθέσιμη χωρητικότητα.
Αυτό μπορεί να υποδηλώνει, σημειώνει ο Peter Sand ότι υπάρχει φθίνουσα ζήτηση για αυτό το επίπεδο υπηρεσιών, επειδή η επείγουσα ανάγκη εξασθενεί από την πλευρά των αποστολέων, ή επειδή η χωρητικότητα είναι τελικά διαθέσιμη, παρά το χάος που προκλήθηκε από τις ναυτιλιακές που διέκοψαν τις διελεύσεις μέσω της διώρυγας του Σουέζ.


Latest News

«Ξεπουλάνε» τα ακτοπλοϊκά για το Πάσχα - «Ζαλίζουν» οι τιμές
Οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι για την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ελάχιστα

Τραμπ: Εντολή στις υπηρεσίες να σχεδιάσουν τη Ναυτική Αναγέννηση των ΗΠΑ
Το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Κίνας στη ναυτιλία των ωκεανών

Το στοίχημα Κικίλια για μείωση των τιμών
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας θα πρέπει να καταγράψουν τις τιμές που ισχύουν αυτή τη στιγμή για όλες τις γραμμές και όλα τα πλοία

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Θετικά και αρνητικά σημεία στην απόφαση του ΙΜΟ για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας
Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστώ, Μελίνα Τραυλού μιλάει για άδικη μεταχείριση του LNG που υπονομεύει τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί

Οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές χαιρετίζουν τη συμφωνία για τις ανθρακούχες εκπομπές
Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από ψηφοφορία, ένα γεγονός σπάνιο στον ΙΜΟ όπου πάντα επιδιώκεται η ομοφωνία

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: +100 υποτροφίες για το Ακαδημαϊκό Έτος 2025-2026
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών χορηγεί και φέτος +100 Υποτροφίες, καθώς και την υποτροφία με τη συμβολική ονομασία «Αριστεία»

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Β. Κικίλιας: Κλειστός διαγωνισμός 4 χρόνων για τις άγονες γραμμές
Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για οριζόντιο τρόπο συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με τη μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Frederiksen (AEC) – Σημαντικός ο ρόλος των Ελλήνων εφοπλιστών στην Αρκτική
Για την ελληνική ναυτιλία μίλησε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X ο Mads Frederiksen, εκτελεστικός διευθυντής στο Arctic Economic Council

Κικίλιας: Τι ζητεί να αλλάξει στο επιβατικό λιμάνι Πειραιά
«Η άμεση αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του με παράλληλη επίλυση των όποιων προβλημάτων έχουν ανακύψει είναι πρώτη προτεραιότητα» δηλώνει στα «ΝΕΑ»

«Φρένο» στις τιμές των εισιτήριων μέσω της μείωσης των λιμενικών τελών
Μειώνονται κατά 50% από την 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους και για ένα χρόνο τα λιμενικά τέλη για τους επιβάτες