
Με ρυθμούς αύξησης της τάξης του 5-8% αναμένεται η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης τα επόμενα χρόνια παρά τις μειωμένες προσδοκίες για εμβόλια και φάρμακα κατά του κορονοϊού. Ως το 2028 η παγκόσμια φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να φτάσει τα 2,3 τρισ. δολ.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότεροι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε θεραπεία με καλύτερα φάρμακα, ειδικά στην ανοσολογία, την ενδοκρινολογία και την ογκολογία.
Ο μεγαλύτερος μοχλός αύξησης των φαρμακευτικών δαπανών την επόμενη πενταετία αποδίδεται στη χρήση καινοτόμων θεραπειών στις ανεπτυγμένες χώρες, που θα αντισταθμιστεί από απώλειες πατέντας και χρήση φθηνότερων γενοσήμων και βιοομοειδών.
Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη αποδίδεται σε παλαιότερα προϊόντα. Αυτός ο συνδυασμός αύξησης των δαπανών λόγω όγκου και μείγματος στο κόστος θεραπείας δείχνει ότι οι περισσότερες χώρες μετατοπίζονται σε ακριβότερες θεραπείες, αντανακλώντας την ευρύτερη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα υψηλότερης κλινικής αξίας.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η νεότερη μελέτη της IQVIA για «την παγκόσμια χρήση των φαρμάκων το 2024 – Προοπτικές έως το 2028», σύμφωνα με την οποία η χρήση φαρμάκων στη Λατινική Αμερική και την Ασία θα αυξηθεί ταχύτερα από άλλες περιοχές τα επόμενα πέντε χρόνια.

Περίπου 100 νέες γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες αναμένονται στην πενταετία που έρχεται
Η παγκόσμια δαπάνη για την παχυσαρκία προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμούς 24-27% σε ετήσια βάση
Σύμφωνα με τη μελέτη:
- Η παγκόσμια χρήση φαρμάκων αυξήθηκε κατά 14% τα τελευταία πέντε χρόνια και αναμένεται περαιτέρω αύξηση 12% έως το 2028, ανεβάζοντας την χρήση σε 3,8 τρις ημερήσιες δόσεις ετησίως.
- Η παγκόσμια δαπάνη για φάρμακα σε τιμές καταλόγου αυξήθηκε κατά 35% την τελευταία πενταετία και προβλέπεται να αυξηθεί κατά 38% ως το 2028.
- Η πρόβλεψη για την αγορά των ΗΠΑ, σε εκτιμώμενες καθαρές τιμές, αυξάνεται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 2-5% έως το 2028, αντανακλώντας την υψηλότερη πρόσφατη ανάπτυξη και την αναμενόμενη περαιτέρω αυξημένη χρήση θεραπειών υψηλότερης αξίας από τους ασθενείς
- Τα συστήματα υγείας διεθνώς, έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι στην πανδημία, τον πληθωρισμό και τις περιφερειακές συγκρούσεις, εφαρμόζοντας νέες θεραπείες και αυξάνοντας τη χρήση των φαρμάκων, συνολικά.
Οι πρώτοι θεραπευτικοί τομείς
Η ανοσολογία, ενδοκρινολογία και ογκολογία αποτελούν τους θεραπευτικούς τομείς όπου η χρήση των φαρμάκων αυξάνεται σε όγκο από το 2018. Σε αυτούς τους τομείς κυριαρχούν καινοτόμες θεραπείες, μερικές από τις οποίες πρωτοεμφανίστηκαν πριν από αρκετά χρόνια, όμως η ευρύτερη υιοθέτησή τους είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο σε σχέση με τα νεότερα φάρμακα.
Στην ανοσολογία, η κατά κεφαλήν δαπάνη και ο τύπος των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ποικίλλει στις ανεπτυγμένες χώρες. Σχεδόν τα μισά ανοσοθεραπευτικά φάρμακα αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από βιοομοειδή, οδηγώντας σε αυξημένη χρήση αυτής της κατηγορίας.
Στην ενδοκρινολογία, οι αγωνιστές GLP-1 έχουν δει σημαντικά αυξανόμενη χρήση τόσο στον διαβήτη όσο και στην παχυσαρκία, κυρίως στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες αγορές, αυξάνοντας τις προσδοκίες για μελλοντική ανάπτυξη με τις θεραπείες απώλειας βάρους.
Η ογκολογία έχει σημειώσει μεγαλύτερη ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες από το 2018, λόγω της διευρυμένης πρόσβασης στην παραδοσιακή χημειοθεραπεία, ενώ οι πιο πλούσιες χώρες έχουν αυξήσει τη χρήση των νέων, στοχευμένων θεραπειών.
Μικρότερες προσδοκίες για εμβόλια και φάρμακα COVID
Η μείωση του ρυθμού εμβολιασμού του πληθυσμού και ο περιορισμός του μόνο στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είχε ως αποτέλεσμα μείωση των προβλεπόμενων δαπανών κατά 200 δις. δολ.
Δαπάνες και ανάπτυξη ανά περιοχές
Η παγκόσμια αγορά φαρμάκων — σε τιμές καταλόγου — αναμένεται να αυξάνεται με ρυθμό της τάξης του 5–8% έως το 2028, φτάνοντας περίπου τα 2,3 τρις. δολ. συνολικά. Αναμένεται ότι οι καθαρές πωλήσεις των παραγωγών θα είναι χαμηλότερες λόγω των rebate και clawback.
Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εκτός Ε.Ε., η δαπάνη σε επίσημες τιμές προβλέπεται να αυξάνεται κατά 6-9% και 4-7%, αντίστοιχα, όμως οι καθαρές δαπάνες των φορέων περίθαλψης θα είναι περίπου 2-5% και για τις δύο περιοχές.
Η δαπάνη στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να αυξηθεί κατά 70 δις. δολ. ως το 2028, λόγω των νέων φαρμάκων.
Η Λατινική Αμερική, η Ανατολική Ευρώπη και οι χώρες της Ασίας αναμένεται να επιστρέψουν σε σταθερή ανάπτυξη, ξεπερνώντας την παγκόσμια αγορά.
Οι δαπάνες στην Ιαπωνία αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ μείωσης της τάξης του 1% και αύξησης μέχρι 2% ως το 2028, καθώς η ισχυρή ανάπτυξη των πρωτοτύπων φαρμάκων θα αντισταθμιστεί από τις ετήσιες μειώσεις τιμών.
Δαπάνες σε βασικούς τομείς θεραπείας
Η ογκολογία και η παχυσαρκία είναι οι τομείς που θα καθορίσουν στην ανάπτυξη, ενώ οι δαπάνες για την ανοσολογία επιβραδύνονται λόγω βιοομοειδών.
Πολλές άλλες κατηγορίες θα δουν αύξηση σε μονοψήφια ποσοστά.
Η ζήτηση για καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα θα οδηγήσει τη δαπάνησε αυτόν τον τομέα περίπου στα 440 δις. δολ. ως το 2028, σε υπερδιπλάσια επίπεδα από τα σημερινά, καθώς η αυξημένη χρήση ογκολογικών θεραπειών – συμπεριλαμβανομένων και 100 νέων φαρμάκων που αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέχρι τότε – θα απορροφήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τους συνολικούς προϋπολογισμούς φαρμάκων.
Η παγκόσμια δαπάνη για την παχυσαρκία προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμούς 24-27% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 74 δις. δολ. το 2028 – από 24 δις. δολ. το 2023 – με ορισμένα σενάρια να οδηγούν σε πολύ υψηλότερες ή χαμηλότερες δαπάνες με βάση τις αποφάσεις αποζημίωσης των χωρών.
Η ανάπτυξη της ανοσολογίας θα επιβραδυνθεί σημαντικά κατά 2-5% έως το 2028 με την άφιξη νέων βιοομοειδών, παρά την σημαντική αύξηση του όγκου πωλήσεων.
Οι νέες θεραπείες σε σπάνιες νευρολογικές διαταραχές, το Αλτσχάιμερ και την ημικρανία αναμένεται να καθορίσουν στην αύξηση των δαπανών στη νευρολογία.
Βιοτεχνολογία
Η βιοτεχνολογία αναμένεται να καλύπτει το 39% των δαπανών παγκοσμίως και θα περιλαμβάνει τόσο πρωτοποριακές κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες.
Οι δαπάνες για βιοτεχνολογικά φάρμακα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 892 δις. δολ. ως το 2028, με το ρυθμό ανάπτυξης να επιβραδύνεται στο 9,5-12,5% από την εξοικονόμηση με τη χρήση βιοομοειδών.
Τα εξειδικευμένα φάρμακα θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 43% των παγκόσμιων δαπανών το 2028 και το 55% των συνολικών δαπανών σε κορυφαίες ανεπτυγμένες αγορές.
Οι προοπτικές για τις βιολογικές θεραπείες επόμενης γενιάς όμως, διακρίνονται από σημαντική αβεβαιότητα σε ότι αφορά την κλινική και εμπορική επιτυχία τους.
Οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες καταγράφουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω της αυξανόμενης χρήσης μέχρι και 50 νέων θεραπειών σε διάστημα πενταετίας, αν και τα σενάρια προβλέπουν να απορροφούν το 1,5% των παγκόσμιων δαπανών το 2028.
Πηγή: in.gr


Latest News

Στο 2,3% ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Τα νέα δεδομένα έρχονται σε κρίσιμο σημείο για την Γερμανία, καθώς οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι προ των πυλών

Trump Tower και στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ο Οργανισμός Τραμπ αναζητεί το κατάλληλο μέρος στη χώρα μας όπου θα χτιστεί ο νέος ουρανοξύστης

Και όμως, οι εξαγωγές επιβαρύνουν το… εμπορικό ισοζύγιο
Το «παράδοξο» στις ελληνικές εξαγωγές που αυξάνονται μαζί με τις εισαγωγές – Η έκρηξη της εξωστρέφειας και το καμπανάκι Στουρνάρα

Το Κολωνάκι βρίσκει πάλι τη λάμψη του – Επιστρέφουν retailers και επενδυτές real estate
Το Κολωνάκι ύστερα από το «στραπάτσο» της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας γνωρίζει άνθηση επενδύσεων στα εμπορικά ακίνητα

Ήπιες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το 2025-2028 - Πρωτιά για την Ελλάδα
Για την Ευρωζώνη, η εικόνα που σχηματίζεται είναι μια αγορά ακινήτων που δεν καταρρέει αλλά ούτε και προσφέρει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση

Το 39% των δαπανών υγείας πληρώνεται από την τσέπη μας
Σύμφωνα την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τις Δαπάνες Υγείας του 2023, τα ελληνικά νοικοκυριά βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιατροφαρμακευτικές ανάγκες, ξοδεύοντας το 2023 πάνω από 7,3 δισ.

«Ανάσα» στην κατανάλωση - Τι θα περιλαμβάνουν τα «Καλάθια Πάσχα και Νονού»
Στις 9 Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα» και θα διαρκέσει έως το Μεγάλο Σάββατο 19 Απριλίου - Έρχεται και το «καλάθι των Νονών»
![Ακίνητα: Καλπάζουν οι τιμές – Αυξάνεται το κατασκευαστικό κόστος στην οικοδομή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/28_03_ot_deikths_ktiria_ΕΧΟ-600x352.png)
Ζαλίζουν οι τιμές ακίνητων - Στα ύψη το κόστος της οικοδομής [γραφήματα]
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών στα ακίνητα επιτείνοντας το στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με την Golden Visa και το Airbnb

Πάνω από 1.300 ενδιαφερόμενοι αναζήτησαν εργασία στην εκδήλωση Rebrain Greece στο Λονδίνο
Στην εκδήλωση Rebrain Greece που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο συμμετείχαν 26 ηγέτιδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας

Επίδομα παιδιού: Ανοίγει στις 31 Μαρτίου η πλατφόρμα – Δικαιούχοι και προϋποθέσεις
Η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως τις 30 Απριλίου 2025 και ώρα 18.00