Στη ζώνη των 1.340 μονάδων προσγειώνεται και πάλι το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να στερείται αγοραστικών κινήσεων που θα μπορούσαν να απορροφήσουν την προσφορά που προκάλεσε η αναρρίχηση σε πολυετή υψηλά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,26% στις 1.345,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 36,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,47% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.272,35 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,70% στις 1.124,75 μονάδες.

Σε αρνητικά εδάφη, εν αναμονή της ΕΚΤ, οι ευρωαγορές

Το πρώτο τεστ της αγοράς

Ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο η αγορά να έβγαζε πωλητές πάνω από τα επίπεδα των 1.350 μονάδων, ειδικά μάλιστα καθώς δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που ενθυλακώνουν κέρδη προκειμένου να συμμετάσχουν στην εγγραφή για την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο ΧΑ. Παρόλα αυτά, ο χαμηλός σχετικά τζίρος δεν αποτυπώνει «γρήγορες» πωλήσεις που μπορεί να μαρτυρούν κάποια αλλαγή της τάσης, η οποία υποδηλώνει μέχρι στιγμής στάση αναμονής.

Πέραν των βραχυπρόθεσμων εξελίξεων όμως, η αγορά θα προσπαθήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες στα επιχειρηματικά αποτελέσματα και στις… ζυγοσταθμίσεις των επενδυτών για την εκτίμηση της πορείας των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, όπως αναφέρει και ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts, ο οποίος θεωρεί ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν εκπλήξεις από τους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και η πιθανότερη κίνηση των επιτοκίων είναι χαμηλότερα.

Στην Αθήνα, που ακόμη «πηγαίνει τρένο» λόγω αναβαθμίσεων, μείωσης του πολιτικού ρίσκου και υπεραπόδοσης σε ετήσια βάση, οι όποιες ανησυχίες λειτουργούν περισσότερο ως δικαιολογία για την αναβολή αγορών, και χωρίς να διακρίνεται παράλογη αισιοδοξία στα τρέχοντα δεκαετή υψηλά του Γενικού Δείκτη, προσθέτει ο κ. Στεριώτης. Διακρίνει μάλιστα, αρκετούς εγχώριους τίτλους με θετική τροχιά στα θεμελιώδη.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και η Eurobank βρίσκονται σε έντονα πτωτική τροχιά, χάνοντας πάνω από 2%, ενώ άνω του -1% κινούνται οι Quest, Μυτιληναίος, Τιτάν, Πειραιώς, Alpha bank, ΕΛΧΑ, Εθνική, Ελλάκτωρ, Cenergy, Jumbo Λάμδα, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Σαράντης, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Aegean, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή, με μόνη την Autohellas να είναι θετική στον FTSE 25, με κέρδη μόλις 0,29%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών