Διορθωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετά χαρτοφυλάκια να κατοχυρώσουν κέρδη, αλλά και να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,61% στις 1.353,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,80% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.294,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,98% στις 1.133,00 μονάδες.

Αφομοίωση επιπέδων

Μετά την ανακατάληψη των υψηλών της δεκαετίας, η αγορά δίνει την ευκαιρία σε αρκετά χαρτοφυλάκια να πάρουν μέρος των κερδών τους και να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους ενόψει της εισαγωγής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο χρηματιστήριο, αλλά και του placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς σε λίγες εβδομάδες. Στο επίκεντρο φυσικά είναι το “Ελ. Βενιζέλος”, καθώς η δημόσια προσφορά αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την 1η Φεβρουαρίου, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης έχει οριστεί για τις 7/2.

Την ίδια ώρα, η αγορά αναμένει τα μηνύματα από την παρουσία των εισηγμένων στη Νέα Υόρκη, στο roadshow της JP Morgan, το οποίο πραγματοποιείται σε ένα θετικό κλίμα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εκτός των βασικών καταλυτών που απασχολούν τους επενδυτές, κερδοφορία, μακροοικονομικό περιβάλλον κλπ, στο επίκεντρο είναι η πορεία προς την αναβάθμιση του ΧΑ από αναπτυσσόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά, με τα πρώτα βήματα (είσοδος σε λίστα «υπό παρακολούθηση») να αναμένονται μέσα στη χρονιά (η αναβάθμιση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2025/26).

Επίσης, το ενδιαφέρον εστιάζει και στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δεν αναμένεται να αλλάξει το ύψος των επιτοκίων, αλλά αναμένεται να δώσει ένα οδηγό για το τι θα πράξει τους επόμενους μήνες. Ένα πιθανό σήμα για μείωση των επιτοκίων μέχρι τον Ιούνιο θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στις αγορές, χωρίς το ΧΑ να αποτελεί εξαίρεση.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες σε ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Πειραιώς, Quest και Eurobank ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Εθνική, Alpha bank, Cenergy, Coca Cola, Aegean, Jumbo, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Ο Ελλάκτωρ ενισχύεται κατά 1,20%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Τιτάν, Σαράντης, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και Autohellas. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΓΕΚ Τέρνα και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών