Διορθωτικά κινήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να χάσει τα επίπεδα των 1.350 μονάδων, αν και απειλήθηκαν ενδοσυνεδριακά, με τις στηρίξεις να ενεργοποιούνται και τον τζίρο να μην αποτυπώνει τυχόν υπερβολές στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 1.352,86 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.344,94 μονάδων (-1,26%) και 1.363,78 μονάδων (+0,13%). Ο τζίρος ανήλθε στα 104 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,4 εκατ. τεμάχια αξίας 26,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,87% στις 3.292,22 μονάδες, ενώ στο +0,78% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.332,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 1.138,66 μονάδες.

Αντίδραση στις στηρίξεις

Ο γενικός δείκτης έδωσε σήμερα το μήνυμα ότι μπορεί να αντιδράσει στην πρώτη στήριξή του στις 1.345 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να βοηθά στην κίνηση, διατηρώντας μάλιστα τα επίπεδα των 1.350 μονάδων. Την ίδια ώρα, υπήρξε αποκλιμάκωση των ταλαντωτών, με την αγορά να αναμένει κρίσιμα νέα που μπορεί να υλοποιήσει θετικά τις επόμενες εβδομάδες.

Σαφώς ο πρωταγωνιστής αυτών των ημερών είναι η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο χρηματιστήριο, καθώς η δημόσια προσφορά άρχισε σήμερα, με ισχυρό ενδιαφέρον από τους ξένους. Η IPO θα ολοκληρωθεί την 1η Φεβρουαρίου, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης έχει οριστεί για τις 7/2.

Την ίδια ώρα, η αγορά αναμένει τα μηνύματα από την παρουσία των εισηγμένων στη Νέα Υόρκη, στο roadshow της JP Morgan, το οποίο πραγματοποιείται σε ένα θετικό κλίμα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εκτός των βασικών καταλυτών που απασχολούν τους επενδυτές, κερδοφορία, μακροοικονομικό περιβάλλον κλπ, στο επίκεντρο είναι η πορεία προς την αναβάθμιση του ΧΑ από αναπτυσσόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά, με τα πρώτα βήματα (είσοδος σε λίστα «υπό παρακολούθηση») να αναμένονται μέσα στη χρονιά (η αναβάθμιση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2025/26).

Πέραν των βραχυπρόθεσμων εξελίξεων όμως, η αγορά θα προσπαθήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες στα επιχειρηματικά αποτελέσματα και στις… ζυγοσταθμίσεις των επενδυτών για την εκτίμηση της πορείας των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, όπως αναφέρει και ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts, ο οποίος θεωρεί ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν εκπλήξεις από τους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και η πιθανότερη κίνηση των επιτοκίων είναι χαμηλότερα.

Στην Αθήνα, που ακόμη “πηγαίνει τρένο” λόγω αναβαθμίσεων, μείωσης του πολιτικού ρίσκου και υπεραπόδοσης σε ετήσια βάση, οι όποιες ανησυχίες λειτουργούν περισσότερο ως δικαιολογία για την αναβολή αγορών, και χωρίς να διακρίνεται παράλογη αισιοδοξία στα τρέχοντα δεκαετή υψηλά του Γενικού Δείκτη, προσθέτει ο κ. Στεριώτης. Διακρίνει μάλιστα, αρκετούς εγχώριους τίτλους με θετική τροχιά στα θεμελιώδη.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ έχασε σήμερα 2,63% και βρέθηκε στα 12,97 ευρώ, με την Quest και τη ΔΕΗ να ακολουθούν με -2,20% και -2% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Ελλάκτωρ, Jumbo, Λάμδα, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy, Εθνική, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, Coca Cola, Πειραιώς και Βιοχάλκο, ενώ ήπια ανοδικά οι Aegean, Autohellas και Motor Oil.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βρήκε ταβάνι στις 1.400 μονάδες με τζίρο μέσω πακέτων
Xρηματιστήριο Αθηνών |

«Ταβάνι» στις 1.400 μονάδες βρήκε το ΧΑ με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Η σημερινή εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών παράπεμψε περισσότερο σε μια τεχνική αντίδραση μετά από δύο εβδομάδες κατά τις οποίες αρκετοί τίτλοι βρέθηκαν ακόμη και στα χαμηλά του Αυγούστου