
Αμετάβλητα διατήρησε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, με το επιτόκιο καταθέσεων να παραμένει στο 4%.Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα παραμείνουν στο 4,50%, 4,75% αντιστοίχως.
Οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών της ζώνης του ευρώ και τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ συνεδρίασαν σήμερα και αποφάσισαν να πατήσουν για τρίτη συνεχόμενη φορά «φρένο» στην αύξηση των επιτοκίων. Η κεντρική τράπεζα είχε ξεκινήσει τον επιθετικό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, όταν ανέβασε σε 10 διαδοχικές συνεδριάσεις το βασικό επιτόκιο καταθέσεων από το ιστορικό χαμηλό του μείον 0,5% στο υψηλό ρεκόρ του 4%.
ΕΚΤ: Γερακίσια παύση για τα επιτόκια – Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
«Το ενδιαφέρον μετά την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα επικεντρωθεί στα λόγια της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων στη συνέντευξη Τύπου. Το Bloomberg Economics αναμένει ότι η ίδια θα εντείνει τις πρόσφατες προσπάθειές της να πιέσει την τιμολόγηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές που δείχνει ότι οι προσδοκίες για μειώσεις θα υλοποιηθούν μέχρι τον Απρίλιο».
We kept our interest rates unchanged at our latest meeting.
See our monetary policy decisions https://t.co/bEgIDpKhYv pic.twitter.com/zjqbHpHgS3
— European Central Bank (@ecb) January 25, 2024
Οι επενδυτές, ωστόσο, στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ κάνει λάθος τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό και θα αναγκαστεί να κάνει στροφή, προβαίνοντας σε πέντε ταχύτατες μειώσεις επιτοκίων από τις αρχές της άνοιξης. Ωστόσο η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε σήμα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι αλλαγές ήταν ελάχιστες και παραμένει η δέσμευση της για την διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι ο πληθωρισμός να φθάσει στον στόχο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να επιβραδύνονται με τον προβλεπόμενο ρυθμό, καθώς η επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής αφήνει το αποτύπωμα στην οικονομία.
«Οι εισερχόμενες πληροφορίες» αναφέρει η κεντρική τράπεζα «επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εκτίμησή της για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού. Εκτός από μια ανοδική επίδραση της βάσης στον πληθωρισμό που σχετίζεται με την ενέργεια, η πτωτική τάση του υποκείμενου πληθωρισμού συνεχίστηκε και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να μεταδίδονται δυναμικά στις συνθήκες χρηματοδότησης. Οι σφιχτές συνθήκες χρηματοδότησης μειώνουν τη ζήτηση, και αυτό συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού.»
Η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει μια υποτονική οικονομία της ζώνης του ευρώ και μια εύθραυστη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά επικεντρώνεται επίσης στη μείωση του πληθωρισμού στο 2% από 2,9% που είναι σήμερα. Η ΕΚΤ ανησυχεί έντονα για το ενδεχόμενο να μειώσει τα επιτόκια πολύ σύντομα και να αναιρέσει τα αποτελέσματα της υφιστάμενης σύσφιγξης. Σε αυτό το πλαίσιο οι υπεύθυνοι χαράξης πολιτικής τον τελευταίο μήνα προχώρησαν σε μια σειρά από δηλώσεις με στόχο να αμβλύνουν τις προσδοκίες των αγορών. Η ίδια η Λαγκάρντ από το Νταβός έστειλε μήνυμα ότι μια μείωση το καλοκαίρι είναι «πιθανή». Το πρωί της Πέμπτης, οι αγορές υπολόγιζαν 62% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.
Η συνέντευξη τύπου που ακολουθεί μετά την ανακοίνωση της απόφασης αναμένεται να επικεντρωθεί στο πότε θα προχωρήσει η κεντρική τράπεζα στη μείωση των επιτοκίων.
Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)
Με το προβλέψιμο ρυθμό μειώνεται το χαρτοφυλάκιο APP, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.
‘Οσον αφορά το πρόγραμμα PEPP θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου, καθώς θα επανεπενδύονται πλήρως τα ποσά από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2024. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, σκοπεύει να μειώσει το μέγεθος χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το διοικητικό συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.


Latest News

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.