Την κατασκευή τεσσάρων νέων πυρηνικών αντιδραστήρων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους η Ουκρανία. Αυτό δήλωσε στο Reuters ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλούσενκο, καθώς το Κίεβο επιδιώκει να αναπληρώσει τις ενεργειακές απώλειες που υφίσταται η χώρα λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.
Μπάιντεν: Εάν καταρρεύσει η Ουκρανία η κρίση θα επεκταθεί στα Βαλκάνια
Δύο από τις μονάδες – στις οποίες περιλαμβάνονται αντιδραστήρες και σχετικός εξοπλισμός – θα στηριχθούν σε ρωσικής κατασκευής εξοπλισμό τον οποίο η Ουκρανία θέλει να εισαγάγει από τη Βουλγαρία, ενώ στις άλλες δύο θα χρησιμοποιηθεί δυτική τεχνολογία από τον κατασκευαστή ενεργειακού εξοπλισμού Westinghouse.
Και οι τέσσερις αντιδραστήρες θα κατασκευαστούν στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Χμελνίτσκι στη δυτική Ουκρανία, πρόσθεσε ο Χαλούσενκο.
Το χρονοδιάγραμμα
Το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι πιο δυναμικό από αυτό που είχε αναφερθεί προηγουμένως από το Κίεβο, το οποίο έκανε λόγο για την έναρξη εργασιών κάποια στιγμή εντός του 2024 και χωρίς να διευκρινίζει ότι και οι τέσσερις αντιδραστήρες μπορεί να αναπτυχθούν ταυτοχρόνως.
“Πιστεύω (ότι θα αρχίσουμε την κατασκευή) το καλοκαίρι-φθινόπωρο”, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Χαλούσενκο. “Χρειαζόμαστε δοχεία”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στα δοχεία πίεσης αντιδραστήρα που θα πρέπει να εισαχθούν. “Θέλουμε να κάνουμε την τρίτη και την τέταρτη μονάδα αμέσως”.
Η κατασκευή του 3ου και του 4ου αντιδραστήρα στο Χμελνίτσκι είχε αρχίσει τη δεκαετία του 1980 αλλά στη συνέχεια είχε παγώσει.
Μετά την απόσχισή της από την Σοβιετική Ένωση το 1991, η Ουκρανία κατασκεύασε τρεις νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες: έναν στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έναν σε αυτόν του Χμελνίτσκι και έναν σε αυτόν της Ρίβνε.
Σήμερα τρεις πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε υπό ουκρανικό έλεγχο εδάφη της Ουκρανίας παράγουν πάνω από το 55% του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται η χώρα, αλλά το Κίεβο θέλει να επεκτείνει τον τομέα για να αντισταθμιστεί η απώλεια αυτού στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου ηλεκτροπαραγωγικού πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη.
Η απώλεια της Ζαπορίζια
Η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον σταθμό της Ζαπορίζια μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, και οι έξι πυρηνικοί του αντιδραστήρες βρίσκονται αυτήν την στιγμή σε αδράνεια.
“Με την 3η και την 4η (μονάδα του Χμελνίτσκι) θέλουμε να αναπληρώσουμε για την Ζαπορίζια και τώρα έχουμε συνομιλίες με τους Βούλγαρους εταίρους μας για τους δύο αντιραστήρες που θέλουμε” να κατασκευάσουμε, πρόσθεσε ο Χαλούσενκο.
“Αν λαμβάναμε τα δοχεία αντιδραστήρων σήμερα, πιστεύω ότι σε 2,5 χρόνια θα είχαμε έναν τρίτο αντιδραστήρα σε γραμμή”, σημείωσε.
Παράλληλα με την κατασκευή των σοβιετικής εποχής VVER-1000 μονάδων, η Ουκρανία θέλει να αρχίσει προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή δύο σύγχρονων δυτικών AP-1000 μονάδων, επίσης στο Χμελνίτσκι.
“Χρειάζεται να υιοθετηθεί νομοθεσία (από το κοινοβούλιο) και έχουμε νομοσχέδια για την 3η, 4η, 5η και 6η μονάδα. Αυτές (η 3η και η 4η) είναι VVER-1000, ενώ για την 5η και η 6η θέλουμε να φτιάξουμε AP. Είναι μια παράλληλη διαδικασία”, κατέληξε.
Τον Δεκέμβριο, η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom και η Westinghouse υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά εξοπλισμού για την 5η μονάδα του Χμελνίτσκι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Latest News
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg