
Τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις της περιφέρειας είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, όπως τα λιμάνια και το σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και σε προσωπικό.
ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 2,7% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Νοέμβριο
Κι αναζητούν λύσεις ώστε οι βιομηχανίες να παραμείνουν σε λειτουργία αλλά και ανταγωνιστικές ιδίως στη διεθνή αγορά.
Οι υποδομές στα λιμάνια και τα τρένα
Με δηλώσεις της η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Επιχειρήσεων (ΣΒΕ) κυρία Λουκία Σαράντη τονίζει την ανυπαρξία υποδομών στα περιφερειακά λιμάνια ώστε να εξυπηρετούνται οι εμπορευματικές μεταφορές με πλοία καθώς και τις δυσκολίες της διακίνησης προϊόντων από το διαλυμένο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας: «Τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης διαθέτουν όλες τις απαραίτητες υποδομές για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων που εισάγουν ή και εξάγουν δια θαλάσσης τα εμπορεύματα τους. Δεν συμβαίνει όμως τα ίδια με τα περιφερειακά λιμάνια», λέει και φέρνει ως παραδείγματα τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας: «Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στέλνουμε δικά μας κλαρκ αλλά ακόμα και δικό μας φωτισμό για να εκφορτώσουμε τα εμπορεύματα μας από τα πλοία. Οι επιχειρήσεις της Μακεδονίας, Θράκης καθώς και της Ηπείρου αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες και μεγάλο κόστος από την απουσία εμπορικών υποδομών στα περιφερειακά λιμάνια».
Αλλά και με τα τρένα οι επιχειρήσεις της περιφέρειας έρχονται αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα. «Το σιδηροδρομικό δίκτυο για παράδειγμα δεν φτάνει μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης», αφηγείται η κυρία Σαράντη, ενώ η ίδια τονίζει και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες με τη διακοπή του σιδηροδρομικού δικτύου μετά την κακοκαιρία Daniel.
Έλλειψη προσωπικού
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές βιομηχανίες και με την εξεύρεση εργαζομένων: «Κι αυτό ισχύει για όλες τις βαθμίδες απασχόλησης. Από τον απλό εργάτη μέχρι και τα στελέχη», σημειώνει η πρόεδρος του ΣΒΕ αποδίδοντας τις ελλείψεις στο δημογραφικό καθώς και στο γεγονός ότι δύσκολα οι εργαζόμενοι θα επιλέξουν να ζήσουν σε πόλη της περιφέρειας.
Η ίδια κάνει γνωστό ότι «είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την επέκταση υπάρχουσας πλατφόρμας που έχει αναπτυχθεί για την εύρεση εργατών γης από τρίτες χώρες». Πάντως η κυρία Σαράντη ζητά και λύση στο πρόβλημα με τη διάρκεια παραμονής ξένων εργαζομένων στη χώρα μας.
Οι Χούθι και ο πληθωρισμός
Οι βιομήχανοι μέλη του ΣΒΕ προειδοποιούν για τη νέα πληθωριστική απειλή που είναι τα χτυπήματα των Χούθι στα πλοία μεταφοράς εμπορευμάτων στην Ερυθρά Θάλασσα: «Αν συνεχιστούν οι αναταραχές θα έχουμε σοβαρή διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα με επιπτώσεις στην αγορά και τις τιμές», επισημαίνει η κυρία Σαράντη.
Αναφερόμενη στα αίτια του πληθωρισμού η πρόεδρος του ΣΒΕ τα αποδίδει στο υψηλό ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις, ζητώντας ανάλογο μοντέλο στήριξης των βιομηχανιών με αυτό στη Γερμανία, ενώ την ίδια στιγμή η ίδια αν και αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα αισχροκέρδειας, εντούτοις αρνείται την ύπαρξη πληθωρισμού απληστίας από τη μεριά των επιχειρήσεων.


Latest News

Υλοποίηση στρατηγικών καλωδιακών διασυνδέσεων τεχνολογίας HVDC από την Hellenic Cables
Η Hellenic Cables θα συμμετάσχει στην υλοποίηση στρατηγικών καλωδιακών διασυνδέσεων τεχνολογίας HVDC

Θεοδωρόπουλος: Οι εργοδότες είμαστε κακομαθημένοι - Γιατί δεν χτίζονται εργοστάσια στην Ελλάδα
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεοδωρόπουλος μιλώντας στο Κύκλο Ιδεών πρότεινε αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων και ζήτησε ευελιξία από τους εργαζομένους

AEGEAN: Απογείωση στους 16,3 εκατ. επιβάτες, στα 405,3 εκατ. ευρώ τα EBIDTA
Ισχυρή δυναμική δραστηριότητας και λειτουργικής κερδοφορίας της AEGEAN στο εποχικά αδύναμο τέταρτο τρίμηνο

«Πράσινο φως» στο ενημερωτικό δελτίο της Φάις Συμμετοχών – Άνοιξε ο δρόμος για το ΧΑ
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την έγκριση του περιεχομένου του ενημερωτικού δελτίου της Φάις Συμμετοχών

Η Moody's αναβάθμισε και την Attica Bank
Η αναβάθμιση του BCA της Attica Bank σε b1 οφείλεται κυρίως στην ολοκλήρωση της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων

Αναβαθμίζει τις Eurobank και Εθνική η Moody's
H Moody's προχώρησε στην αναβάθμιση των τραπεζών, με το outlook να «γυρνά» σε σταθερό, από θετικό προηγουμένως

Σάλλας: Βαρίδια για την Ελλάδα, η δικαιοσύνη και η δημόσια διοίκηση
Για την ανάγκη συναίνεσης μίλησε στον Κύκλο Ιδεών ο Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος του ομίλου εταιρειών Lyktos

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΕΒΕΠ και ΟΕΕ - Τι προβλέπει
Οι δύο φορείς ανταλλάσσουν οικονομικές και νομικές πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την επενδυτική δραστηριότητά τους

Πώς άλλαξαν τα Επιχειρηματικά Πάρκα από το 2017 έως το 2023
Τι δείχνει η μελέτη της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ σε συνεργασία με τον ΙΟΒΕ για το διάστημα 2017-2023

Βερνίκος - Ταμβακάκης: Διαχρονική η συζήτηση για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου
«Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα, τα υπόλοιπα τα καθορίζει η ίδια η αγορά», είπε ο Γιώργος Βερνίκος - «Πρέπει να δούμε τα ισχυρά μας στοιχεία», τόνισε ο Απόστολος Ταμβακάκης