Μνημόνιο συνεργασίας με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Μηχανικής (Earth Engineering Center- https://earth.engineering.columbia.edu/) και το κέντρο Ανάλυσης Πλαστικής Ρύπανσης και Λύσεων Βιωσιμότητας (Plastic pollution analysis and sustainability solutions-https://people.climate.columbia.edu/networks/profile/plastic-pollution), εκπροσωπούμενα από τους καθηγητές του Columbia University κ.κ.Θάνο Μπουρτσάλα, Beizhan Yan, και Joaquim Goes, υπέγραψε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Ευάγγελος Καραμίντζιος.
Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης με το Columbia University.
Το Columbia University, μέσω των επιστημονικών του έργων και δραστηριοτήτων, έχει συσσωρεύσει πληροφορίες και τεχνογνωσία που αποτελούν βασικό εργαλείο για την χάραξη στρατηγικής και υλοποίησης δραστηριοτήτων σε θέματα περιβάλλοντος. Η συνεργασία με τον ΕΟΑΝ επικεντρώνεται σε δράσεις εκπαίδευσης, έρευνας και διάδοσης πληροφοριών για την προαγωγή της βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων.
Οι τρόποι συνεργασίας
Οι τρόποι συνεργασίας περιλαμβάνουν ανάπτυξη και υλοποίηση κοινών πρωτοβουλιών σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, εκπαίδευσης, και διεξαγωγής μελετών σχετικών με την ανακύκλωση και τη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων. Επίσης, προβλέπεται η διάδοση πληροφοριών και νέων τεχνολογιών στο ευρύ κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη, προβλέπονται προγράμματα ανταλλαγής ή πρακτικής άσκησης για μέλη του προσωπικού και ερευνητές για την προώθηση της δια-οργανωτικής μάθησης, αλλά και την ανάπτυξη κοινού σχήματος υποτροφιών Ελλήνων επιστημόνων για ζητήματα ανακύκλωσης.
Η συνεργασία αυτή αναμένεται να ενισχύσει τις προσπάθειες του ΕΟΑΝ για τη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, την αναβάθμιση της κυκλικής οικονομίας και της βιομηχανικής συμβίωσης, συνεισφέροντας στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και περιβαλλοντικά υπεύθυνου μέλλοντος.
Επιπρόσθετα, ένας από τους κύριους στόχους της συνεργασίας είναι η καταπολέμηση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με έμφαση στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΕΕ.
Τέλος, τονίζεται ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα συνεργαζόμενα μέρη θα διαμορφώσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κοινών ενεργειών και εκδηλώσεων.
Latest News
Με ξεχωριστά κίνητρα η ένταξη των πληγέντων Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης στο «Εξοικονομώ 2025»
Για τους πληγέντες μάλιστα προβλέπονται στο Εξοικονομώ 2025 αυξημένα ποσοστά επιχορηγήσεων (80% - 100%) και ειδικός προϋπολογισμός (91,3 εκατ. ευρώ)
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια