Το επόμενο μεγάλο στοίχημα εταιρειών ανανεώσιμης ενέργειας και κυβερνήσεων είναι η κατασκευή τεχνητών νησιών που θα φιλοξενούν τεράστια αιολικά πάρκα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πράσινου υδρογόνου.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μπει στόχος να κατασκευαστούν συνολικά τα επόμενα χρόνια υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων με ισχύ τουλάχιστον 300 γιγαβάτ, ισχύς δεκαπλάσια από αυτή που παράγεται σήμερα. Οι ίδιες οι εταιρείες όμως είναι ακόμη πιο αισιόδοξες κάνοντας λόγο για παραγωγή ισχύος 500 γιγαβάτ από υπεράκτια αιολικά πάρκα μέχρι το 2050.
Αιολική ενέργεια: Ανεμογεννήτριες από ανακυκλωμένο χάλυβα για την Ευρώπη
Τώρα το ενδιαφέρον το τραβά μια νέα τεχνολογία, αυτή των τεχνητών νησιών που θα «κατοικούνται» από τεράστιες ανεμογεννήτριες -τα οποία είναι γνωστά και ως ενεργειακά νησιά ή «Energy Islands». Είναι ενδεικτικό ότι η δανέζικη εταιρεία Copenhagen Energy Islands έχει στα σκαριά σχέδια για δέκα τέτοια έργα στη Βόρειο και τη Βαλτική Θάλασσα.
Κάθε ένα από αυτά τα τεχνητά νησιά εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επενδύσεις που θα ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ και θα έχει –έκαστο- ισχύ 10 γιγαβάτ ώστε η συνολική ισχύ τους να φτάνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα 100 γιγαβάτ. Το πρώτο τέτοιο νησί με την ονομασία VindØ αναμένεται ότι θα κατασκευαστεί έως το 2030 στη Βόρειο Θάλασσα, περίπου 100χλμ από την ξηρά.
Μεγάλο ενδιαφέρον στη Δανία
Η Copenhagen Energy Islands (CEI) με τη στήριξη του ομίλου Copenhagen Infrastructure Partners θέλει να επενδύσει 150 δις ευρώ μέσα στις επόμενες δεκαετίες προκειμένου να αναπτυχθεί σειρά από τέτοια νησιά τα οποία θα έχουν εγκατεστημένες πολύ μεγάλες ανεμογεννήτριες για ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και να συμβάλλουν και στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Η CEI, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση της εμπειρίας της Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) στην παραγωγή ενέργειας από υπεράκτιες (offshore) αιολικές εγκαταστάσεις, λαμβάνει ήδη και φιλοδοξεί να λάβει ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από σειρά επενδυτών οι οποίοι θα προέρχονται τόσο από τη Σκανδιναβία, όσο και από την Ευρώπη αλλά και τη Βόρειο Αμερική.
«Εάν θέλουμε να πετύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050, θα χρειαστεί να αυξήσουμε την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών και άλλων ανανεώσιμων πηγών σε επίπεδα που δεν έχουν προηγούμενο. Σήμερα, η πρόκληση για υπεράκτια αιολικά αφορά λιγότερο τη σταδιακή κατασκευή (τέτοιων) υπεράκτιων αιολικών πάρκων και περισσότερο την ενοποίηση υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μεγάλης κλίμακος στα παγκόσμια συστήματα (διαχείρισης) ενέργειας», ανέφερε σχετικά ο Τζέικομπ Μπαρουέλ Πόουλσεν, γενικός διευθυντής και ιδρυτής της CIP. Ο Πόουλσεν προσδιόρισε ακόμη ότι τα τεχνητά νησιά θα παράγουν σε μεγάλο βαθμό ενέργεια για ηλεκτρολύτες υδρογόνου και το αέριο που θα παράγεται θα αποστέλλεται στη ξηρά μέσω αγωγών.
Στο παιχνίδι και το Βέλγιο
Το Βέλγιο από την πλευρά του σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή τεχνητού νησιού με την ονομασία Νήσος Πριγκίπισσας Ελισάβετ – Princess Elisabeth Island, στη Βόρειο Θάλασσα. Αυτό σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας θα είναι έργο-ορόσημο στην ενεργειακή υποδομή, αφού φιλοδοξία είναι να αποτελέσει το κέντρο (hub) το οποίο θα διασυνδέονται υπεράκτια αιολικά πάρκα με το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας του Βελγίου.
Το στοίχημα του πράσινου υδρογόνου
Το πράσινο υδρογόνο παράγεται από το νερό με ηλεκτρόλυση. Η ιδέα πίσω από την ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας τώρα είναι να αυξηθεί η αιολική ενέργεια -ή οποιαδήποτε άλλη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας- για τη λειτουργία των συστημάτων ηλεκτρόλυσης, παρέχοντας έτσι στην παγκόσμια οικονομία ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αέριο που παράγεται χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Αυτό θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο, σε συστήματα παραγωγής τροφίμων, σε φαρμακευτικά προϊόντα, στη μεταλλουργία, τη διύλιση και άλλες βιομηχανικές διεργασίες .
Με όλη αυτή την κινητικότητα, τα «Energy Islands» όπου θα παράγονται τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος μπαίνουν τώρα για τα καλά στο ραντάρ των επενδυτών ως το επόμενο βήμα στην εκμετάλλευση υπεράκτιων αιολικών πάρκων και αναμένονται οι επόμενες κινήσεις μεγάλων παικτών του κλάδου.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»