«Άγκυρα» σε νέου ανεξερεύνητους… ωκεανούς καλούνται να ρίξουν ναυτιλία και τουρισμός καθώς η αποτελεσματική αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην πλέον εξελιγμένη μορφή της, την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη η οποία είναι ικανή να δημιουργεί κείμενο, εικόνες ή άλλα μέσα, χρησιμοποιώντας παραγωγικά μοντέλα, παρέχει πληθώρα εργαλείων για την μεγιστοποίηση των ωφελειών και στους δύο κλάδους.
Τεχνητή νοημοσύνη: Φέρνει ριζικές αλλαγές σε βιομηχανία, μεταποίηση γεωργία, κατασκευές
Ανατρέχοντας στα στοιχεία που παρέχει η έρευνα «Generative AI Greece 2030: Τα ενδεχόμενα μέλλοντα της ΠΤΝ στην Ελλάδα», αναδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταβάλλει πλήρως τα δεδομένα σε δύο ζωτικούς κλάδους που συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με έναν νέο, συναρπαστικό κόσμο ήδη να διαμορφώνεται.
Σύμφωνα με την έρευνα, η ΠΤΝ μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού, ενισχύοντας τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών και προωθώντας τη χώρα ως κορυφαίο προορισμό. Μέσω έξυπνων ψηφιακών βοηθών (chatbots), οι τουρίστες μπορούν να λάβουν σε πραγματικό χρόνο, εξατομικευμένες συστάσεις και πληροφορίες σχετικά με τα τοπικά αξιοθέατα, τα καταλύματα και τις επιλογές για φαγητό, καθιστώντας τα ταξίδια τους πιο βολικά και ευχάριστα.
Επίσης, η αξιοποίηση εργαλείων επαυξημένης πραγματικότητας που στην Ελλάδα χρησιμοποιούσαν εταιρείες Virtual Concierge ήδη από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας μεγιστοποιούν τις εμπειρίες των τουριστών. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η ΠΤΝ «θα έχει θετικό αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα με την κατάρριψη των γλωσσικών συνόρων».
Οι κίνδυνοι
Από την άλλη πλευρά, όπως τόνισε στο πλαίσιο της έρευνας ο Κωνσταντίνος Μηλιώρης, ερευνητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο αντικείμενο της πληροφορικής τεχνολογίας στον τουρισμό, η απαίτηση για εκτεταμένη συλλογή δεδομένων δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για το απόρρητο και την ασφάλεια των πολιτών. Παράλληλα, θεωρεί πως θα υπάρξει πιθανά κίνδυνος της απώλειας του ανθρώπινου παράγοντα στις υπηρεσίες (ζωτικό στοιχείο στην βιομηχανία του τουρισμού) με άμεση επίπτωση την μείωση των θέσεων εργασίας.
Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα θα είναι η υπέρμετρη εξάρτηση από την τεχνολογία με άμεσο κίνδυνο αυτή να καθίσταται ευάλωτη σε τεχνολογικές αστοχίες και κυβερνοεπιθέσεις. Τέλος, αναφέρει ότι η χρήση της ΠΤΝ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ομοιογενοποίηση των τουριστικών εμπειριών, με μείωση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας.
Σύμφωνα με την μελέτη, η ολιγοπωλιακή τάση των μεγάλων εταιρειών στην τουριστική οικονομία πλατφόρμας, οι οποίες, ακριβώς επειδή ελέγχουν το κανάλι διανομής του τουριστικού προϊόντος μέσω αξιοποίησης προηγμένων «έξυπνων» αλγορίθμων, καθιστά την κρίσιμη μάζα των Ελλήνων μικροξενοδόχων και ιδιοκτητών καταλυμάτων απόλυτα εξαρτημένη από τους αλγόριθμους ΤΝ των πρώτων.
Επιπλέον, η ΠΤΝ μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία περιεχομένου, δημιουργώντας δελεαστικό υλικό μάρκετινγκ, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιωτικών άρθρων, αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαφημιστικών βίντεο, ενισχύοντας έτσι την παρουσία της Ελλάδας στο διαδίκτυο και προσελκύοντας ένα ευρύτερο διεθνές κοινό.
Επανάσταση
Η τεχνολογία αυτή συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς διευκολύνοντας τη δημιουργία εικονικών περιηγήσεων και διαδραστικών εκθέσεων.
Η ΠΤΝ φέρνει επανάσταση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα, στον κλάδο του τουρισμού προσφέροντας μια σειρά καινοτόμων λύσεων. Οι εικονικές ταξιδιωτικές εμπειρίες είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν, επιτρέποντας στους χρήστες να εξερευνήσουν προορισμούς χωρίς να βγουν ποτέ από το σπίτι τους.
Αυτό όχι μόνο βοηθά τους ταξιδιώτες στον προγραμματισμό των ταξιδιών τους, αλλά χρησιμεύει και ως εκπαιδευτικό εργαλείο, προσφέροντας γνώσεις για διαφορετικούς πολιτισμούς και επιτρέποντας στα άτομα να γνωρίσουν τον κόσμο μέσα από την άνεση του σπιτιού τους.
Η ΠΤΝ προσφέρει επίσης εξατομικευμένες προτάσεις που βοηθούν τους ταξιδιώτες να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα, διασφαλίζοντας ότι οι επιλογές τους ευθυγραμμίζονται με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Επιπλέον, βελτιστοποιεί τις καμπάνιες μάρκετινγκ, στοχεύοντας με ακρίβεια το σωστό κοινό, δημιουργώντας ελκυστικά μηνύματα και μετρώντας τα αποτελέσματα της καμπάνιας για αποτελεσματικότερη προώθηση.
Ακόμα, η ΠΤΝ μπορεί να διευκολύνει την εξατομικευμένη εμπειρία κατάρτισης για το προσωπικό του τουρισμού, προσαρμόζοντας την κατάρτιση στα ατομικά δυνατά και αδύνατα σημεία, καταλήγοντας σε καλύτερα εκπαιδευμένο προσωπικό.
Τέλος, οι ξεναγοί που βασίζονται στην ΤΝ μπορούν να προσφέρουν στους τουρίστες διαδραστική και ενημερωτική καθοδήγηση, ενισχύοντας την εξερεύνηση των προορισμών και δημιουργώντας πιο ελκυστικές και πλούσιες ταξιδιωτικές εμπειρίες.
Αυτές οι εφαρμογές ΠΤΝ οδηγούν την τουριστική βιομηχανία σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, εξατομίκευση και ικανοποίηση των πελατών.
Ναυτιλία
Σύμφωνα με την έρευνα, δεδομένου ότι ο ναυτιλιακός τομέας περιλαμβάνει γεωγραφικά κατανεμημένους πόρους, παλαιωμένα υπολογιστικά συστήματα και συχνές ανακατατάξεις προσωπικού, πτυχές όπως η μεταφορά γνώσεων, η προληπτική συντήρηση και η επικοινωνία είναι κρίσιμες.
Ως εκ τούτου, η ΠΤΝ μπορεί να αξιοποιηθεί για συστήματα ερωτήσεων-απαντήσεων για την εσωτερική ανακάλυψη γνώσεων και την επίλυση προβλημάτων, την αυτοματοποίηση κουραστικών ή χρονοβόρων εργασιών (π.χ., δημιουργία αναφορών και διαδικασίες επικοινωνίας) και την ενισχυμένη παρακολούθηση συμβάντων με προληπτικές ειδοποιήσεις και συστάσεις (π.χ., για προγνωστική συντήρηση σκαφών, αστοχία υλικών/συστημάτων).
Βελτιστοποίηση διαδρομής
Με χρήση ΠΤΝ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν προηγμένα συστήματα πλοήγησης που λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα καιρού σε πραγματικό χρόνο, τις συνθήκες κυκλοφορίας και τα χαρακτηριστικά των πλοίων.
Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα πλοία να βελτιστοποιήσουν τις διαδρομές τους για να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμων και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Χειρισμός φορτίων και ανεφοδιασμός
Η ΠΤΝ μπορεί να βελτιστοποιήσει τις διαδικασίες χειρισμού φορτίων και εφοδιασμού στα λιμάνια προβλέποντας τη ζήτηση, διαχειριζόμενη τις μετακινήσεις εμπορευματοκιβωτίων και βελτιστοποιώντας τη φόρτωση και εκφόρτωση των πλοίων.
Εκπαίδευση και υποστήριξη πληρώματος
Η ΠΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη προσομοιωτών εκπαίδευσης για τα ναυτικά πληρώματα, παρέχοντας ρεαλιστικά σενάρια για εκπαίδευση και ασκήσεις αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως πηγή γνώσεων για τα μέλη του πληρώματος, παρέχοντας πληροφορίες και καθοδήγηση σχετικά με διάφορες θαλάσσιες διαδικασίες και πρωτόκολλα.
Πολυγλωσσική επικοινωνία
Η ΠΤΝ μπορεί να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ μελών του πληρώματος και των εργαζομένων στα λιμάνια, βοηθώντας τη διεθνή συνεργασία. Παράδειγμα μιας τέτοιου είδους εφαρμογής αποτελεί το SeaGPT. Συγκεκριμένα, η Greywing, με έδρα τη Σιγκαπούρη, ανέπτυξε πολύ πρόσφατα το SeaGPT, ένα AI chatbot βασισμένο στην τεχνολογία GPT-4, ως λύση για την απλοποίηση της επικοινωνίας μεταξύ των διαχειριστών πληρωμάτων και των λιμενικών πρακτόρων.
Το εργαλείο αυτό μπορεί να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και της εξαγωγής βασικών πληροφοριών από τις απαντήσεις των λιμενικών πρακτορείων για συγκεκριμένα μέλη του πληρώματος.
Πρόβλεψη συντήρησης
Η ΠΤΝ μπορεί να αναλύσει δεδομένα από διάφορους αισθητήρες και αρχεία ιστορικού επισκευών για να προβλέψει πότε απαιτείται συντήρηση εξοπλισμού ή των μηχανημάτων ενός πλοίου. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην πρόληψη των βλαβών και στη μείωση του χρόνου διακοπής λειτουργίας.
Latest News
Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες - Πώς ένα σπάνιο είδος ματαιώνει data center της Meta
Η Meta βρίσκεται υπό πίεση να αποδείξει στους επενδυτές ότι το στοίχημά της στην τεχνητή νοημοσύνη θα αποφέρει καρπούς
Γιατί ο Ζάκερμπεργκ δεν θα πάψει να ξοδεύει ασύστολα για τεχνητή νοημοσύνη
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θεωρεί ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης ωθεί τα κέρδη της Meta Platforms
AI factory: Η ελληνική πρόταση για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η νέα μεγάλη πρόκληση της εποχής και διεισδύει σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας
Νέα μέθοδος από το MIT στην εκπαίδευση ρομπότ - Πώς αξιοποιεί μοντέλα όπως το GTP-4
Απώτερες στόςο ένας παγκόσμιος εγκέφαλος ρομπότ που θα μπορεί κανείς να τον "κατεβάζει" και να τον χρησιμοποιεί στο ρομπότ του
Η Disney επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη - Τα σχέδια του ομίλου
Διάφορα τμήματα εντός της Disney εξερευνούν εφαρμογές για την επαυξημένη πραγματικότητα, η οποία τοποθετεί ψηφιακά στοιχεία στον πραγματικό κόσμο
Πώς εκμεταλλεύθηκαν την Meta οι Κινέζοι για στρατιωτικούς σκοπούς
Η Κίνα χρησιμοποιεί τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα προς στρατιωτικές και χρήσεις ασφάλειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters
Οι νέοι θέλουν να γίνουν influencers αλλά η τεχνητή νοημοσύνη καραδοκεί [γράφημα]
Οι υποσχέσεις για εύκολο και γρήγορο κέρδος μέσω αυτοαπασχόλησης κάνει τις νεότερες ηλικίες κυρίως να θέλουν να γίνουν influencers - Τι γίνεται όμως με την τεχνητή νοημοσύνη;
Νέος γύρος χρηματοδότησης 1 εκατ. ευρώ για τη startup Indeex
Η Indeex έχει αναπτύξει μια καινοτόμα λύση λογισμικού που ενσωματώνεται σε υπάρχουσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και γίνονται ψηφιακές
Τι θα γινόταν αν η Microsoft άφηνε την OpenAI... ελεύθερη;
Η Microsoft έχει ήδη αρχίσει να μειώνει την εξάρτησή της από την OpenAI - Η Amazon, από την πλευρά της, θα ήταν ευτυχής να αποκτήσει πρόσβαση στα μοντέλα της OpenAI
Πώς η AI αλλάζει και τις τράπεζες
Η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει και τον χρηματοπιστωτικό τομέα – 83% των ευρωπαϊκών τραπεζών ήδη τη χρησιμοποιούν