
Μετά από μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και χαμηλών συναλλαγών, το χρηματιστήριο Αθηνών συντήρησε τα κέρδη της εβδομάδας, αλλά και επιβεβαίωσε την παραμονή του πάνω από τις 1.350 μονάδες, οι οποίες είχαν «ταλαιπωρήσει» αρκετά τις τελευταίες ημέρες.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,59% στις 1.360,90 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.346,43 μονάδων (-0,48%) και 1.360,93 μονάδων (+0,60%). Ο τζίρος ανήλθε στα 81,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια αξίας 8 εκατ. ευρώ.
Wall Street: Εταιρικές διακυμάνσεις
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,58% στις 3.311,19 μονάδες, ενώ στο +0,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.238,70 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,71% στις 1.146,79 μονάδες.
Το ΧΑ ολοκλήρωσε θετικά την εβδομάδα, με τον γενικό δείκτη να κερδίζει 1,55%. Ο FTSE 25 είχε άνοδο 1,45%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +1,19%.
Απογείωση ενδιαφέροντος
Πλούσια σε περιεχόμενο και υλικό αξιολόγησης που τροφοδότησε με επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον την κίνηση προς τα νέα υψηλά 10ετίας ήταν η εβδομάδα που πέρασε, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities.
Εκτός από τις νέες πληροφορίες προς αξιολόγηση και παρά την ένταση των γεγονότων η ροή νέων και γεγονότων βαδίζει εντός προγράμματος: Η Autohellas ολοκλήρωσε την προσφορά των ομολόγων με υπερκάλυψη, το ίδιο έγινε για τα ομόλογα της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, το placement των μετοχών της ΓΕΚ ενώ αμέσως μετά ξεκίνησε η διάθεση των μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Όλα αυτά έχουν συμβεί μέσα σε 18 συνεδριάσεις, χρόνος ιδιαίτερα πυκνός σε εξελίξεις που δείχνει πλέον την βελτίωση της δυναμικής της Ελληνικής Αγοράς.
Υποστηρικτικές είναι και οι αναγνώσεις από τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων (Jumbo, Μυτιληναίος, επιχειρ. πλάνο ΔΕΗ) που δίνουν νέα ισχυρά εναύσματα ενδιαφέροντος τα οποία έχουν αντίκρισμα και στο ταμπλό.
Πλέον αποτιμάται ότι οι αρχικά απαιτητικές εκτιμήσεις κερδοφορίας για το 2023 αποτελούν ρεαλιστικούς στόχους δίνοντας τον απαραίτητο βαθμό αξιοπιστίας στην προοπτική της τρέχουσας χρονιάς. Παράλληλα τα μερίσματα των 3,2 δις ευρώ που θα μοιραστούν σε λιγότερο από έξι μήνες λειτουργούν ως ανάχωμα σε ρευστοποιήσεις από χαρτοφυλάκια θεσμικού προφίλ.
Η διάθεση μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είναι το επόμενο ορόσημο της Αγοράς. Ο βαθμός κάλυψης σε Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα θα είναι μια έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος όχι μόνο για την συγκεκριμένη εταιρία αλλά για το σύνολο της ελληνικής αγοράς.
Είναι πρακτικά η πρώτη Δημόσια Προσφορά μετοχών «διεθνών προδιαγραφών» και μεγέθους άνω του 1 δις ευρώ σε συνολική αξία κεφαλαιοποίησης που υλοποιείται στο ΧΑ μετά την εισαγωγή των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή στο ΧΑ από τον Νοέμβριο του 2007.
Η επιτυχία του εγχειρήματος και μετά την εισαγωγή των μετοχών θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες της αγοράς να υποστηρίξει ανάλογα εγχειρήματα βγάζοντας ενδεχομένως το Ελληνικό Χρηματιστήριο από μια μακρά περίοδο συρρίκνωσης επιλογών και εσωστρέφειας.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά, παρά την συνεχή καταγραφή υψηλών 10ετίας ο Γενικός Δείκτη δείχνει να «δυσκολεύεται» να πατήσει γερά και να βγάλει δυναμική στην άνοδο. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η προτεραιότητα των αγοραστών είναι η απορρόφηση της βραχυπρόθεσμης προσφοράς και η δημιουργία βάσης από την οποία θα ξεκινήσει η επόμενη ανοδική διαφυγή.
Οι ταλαντωτές βρίσκονται οριακά χαμηλότερα από τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών έχοντας ωστόσο ανοδικές αποκλίσεις από τα υψηλά τους στην αρχή του έτους.
Ο MACD παραμένει αναποφάσιστος έχοντας δώσει διαδοχικά σήματα αγορών και πωλήσεων (Τετάρτη και Πέμπτη), φαινόμενο σύνηθες σε τάσεις συσσώρευσης μετά από μεγάλες κινήσεις της αγοράς.
Θα αναμέναμε τις τάσεις συσσώρευσης να διατηρηθούν και την ερχόμενη εβδομάδα με την αγορά να διατηρεί την επαφή της με τα πρόσφατα υψηλά, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η ΕΛΧΑ σημείωσε άλμα 5,50%, με τη Βιοχάλκο και τα Ελληνικά Πετρέλαια να κερδίζουν 2,80% και 2,37% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντη, Τιτάν, Eurobank, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα.
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Cenergy, Πειραιώς, ΟΤΕ, Autohellas, ΔΕΗ, Λάμδα, ΟΠΑΠ και Εθνική. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Motor Oil, Aegean και Quest, με την ΕΥΔΑΠ να χάνει 1,37%.


Latest News

Μετά το sell off τι; - Η επόμενη μέρα στο ΧΑ και οι υπερβολές της bull market
Πάνω από 100 μονάδες η «ζημιά» των πρώτων ημερών των δασμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνεχίζεται ο καταποντισμός στις παγκόσμιες αγορές - Σε bear market ο Nasdaq, έχασε πάνω από 2.000 μονάδες ο Dow
Οι επενδυτές στράφηκαν ξανά σε ομόλογα εν μέσω «καταιγίδας» πωλήσεων - Πτώση 5,8% στον S&P - Η εικόνα στις παγκόσμιες αγορές

Βουτιά 8% έφερε στο ΧΑ ο Απρίλιος και ο... Τραμπ
Η ελληνική αγορά ακολούθησε το σοκ της επιβολής των «αμοιβαίων» δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση όπως και όλες οι Ευρωπαϊκές αγορές

Σφοδρό sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών με καταιγισμό εντολών
Στο χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, ο γενικός δείκτης οδεύει πλέον με μεγάλη συναλλακτική ταχύτητα προς τα χαμηλά ενός μήνα

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση στο ΧΑ, αναζητά φρένο στις 1.650 μονάδες
Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών χάνει σήμερα και τις 1.650 μονάδες,

Παγκόσμια καθίζηση έφεραν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές - 1.600 μονάδες κάτω ο Dow, η χειρότερη μέρα από το 2020 για S&P 500
Οι αγορές καθολικά κινήθηκαν καθοδικά μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών - Σε bear market οι αμερικανικές smallcaps

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων

«Λυγίζει» και πάλι υπό τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ
Το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει την προσπάθεια αντίδρασης που εκδήλωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι

Σβήνει τις απώλειες το ΧΑ, ισχυρές στηρίξεις από Coca Cola, Metlen
Η ελληνική αγορά φαίνεται να μπορεί να διαφοροποιηθεί από το παγκόσμιο sell off που πυροδότησε το δασμολογικό τσουνάμι του Αμερικανού προέδρου

Βράχος η Coca Cola συγκρατεί τη βουτιά του ΧΑ
Τα περιθώρια της πτώσης, χωρίς να κινδυνεύσει η μεσομακροπρόθεσμη τάση του ΧΑ, είναι έως τις 1.660 μονάδες