Να εξετάσει αν μια δασμολογική επιβάρυνση που επέβαλε το Βερολίνο στις εξαγωγές φυσικού αερίου στρεβλώνει την ενιαία αγορά του μπλοκ, κατά παράβαση των κανόνων περί ανταγωνισμού, ζήτησε από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της ΕΕ (ACER) η Κομισιόν.
Φυσικό αέριο: Ο Μπάιντεν «παγώνει» την κατασκευή νέων τερματικών εξαγωγής στις ΗΠΑ
Όπως σημειώνει το Reuters, η εν λόγω επιβάρυνση αποτελεί κληρονομιά της ενεργειακής κρίσης που κορυφώθηκε το 2022. Ήταν η περίοδος που η Επιτροπή εξέδωσε στόχους πλήρωσης αποθήκευσης αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ για να ενισχύσει τις προμήθειες ενόψει του χειμώνα 2022-2023. Το Βερολίνο ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Κομισιόν, όμως η αύξηση των τιμών του αερίου προκάλεσε τεράστια επιβάρυνση στον προϋπολογισμό της Γερμανίας καθώς το κόστος ανήλθε σε σχεδόν 10 δισ. ευρώ.
Για να προσπαθήσει να ανακτήσει τις απώλειές της από άλλες χώρες της ΕΕ που αγοράζουν το φυσικό αέριο της, εξηγεί το Reuters, η Γερμανία εισήγαγε αυτό που ονόμασε «τέλος ουδετερότητας» φυσικού αερίου. Τον Δεκέμβριο του 2023 η ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία χρειαζόταν να ανακτήσει ακόμα 8,5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις απώλειες.
Εκπρόσωπος της ACER δήλωσε στο Reuters ότι η Αρχή βρίσκεται σε συζητήσεις με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, με στόχο να βρεθεί μια λύση που αφενός να διασφαλίζει ότι κράτη όπως η Γερμανία θα ανακτήσουν το κόστος, αφετέρου να εξασφαλίζει ότι δεν θα κατακερματιστούν οι ενοποιημένες ενεργειακές αγορές του μπλοκ.
«Εξαντλείται η συμπάθεια προς τη Γερμανία»
Όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο, πριν η Γερμανία εισαγάγει την εισφορά, η ACER και το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) υποστήριζαν ότι οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούσαν να επιβάλλουν επιπλέον διασυνοριακές χρεώσεις για την ανάκτηση του κόστους.
«Η οικονομική αποζημίωση θα πρέπει να εισπράττεται με τρόπο που δεν εισάγει διακρίσεις και όχι από τα διασυνοριακά τιμολόγια μετάδοσης», εκτιμούσαν ACER και CEER τον Απρίλιο του 2022.
«Το κόστος των εθνικών υποχρεώσεων αποθήκευσης θα πρέπει πράγματι να καλύπτεται από καταναλωτές ή πολίτες από το ίδιο κράτος μέλος (κράτος μέλος)».
Το Reuters πάντως επισημαίνει με νόημα ότι «οποιαδήποτε συμπάθεια για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης η οποία έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από την υπερβολική εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, έχει εξαντληθεί μεταξύ των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ».
Η Ιταλία και η Αυστρία διαμαρτυρήθηκαν ανοιχτά τις τελευταίες εβδομάδες για τους μονομερείς δασμούς της Γερμανίας και ξεκαθάρισαν ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Βερολίνου, επιβάλλοντας αντίστοιχες εισφορές.
Ήδη από τον Δεκέμβριο η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Ιταλίας έχει προτείνει την επιβολή ενός αντίστοιχου «τέλους ουδετερότητας», στην επιβολή του οποίου αντιδρούν οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εμπόρων Ενέργειας.
«Γίναμε ήδη μάρτυρες άλλων κρατών μελών που εξετάζουν την εφαρμογή παρόμοιων χρεώσεων στα σημεία διασύνδεσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της εντός της εβδομάδας η Ομοσπονδία. «Μια τέτοια αλυσιδωτή αντίδραση θα απειλούσε την ασφάλεια του εφοδιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα κατακερμάτιζε την ενιαία αγορά».
Latest News
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ
Πλαφόν από τα παλιά… στις τιμές ρεύματος – Το σχέδιο για το φρένο στις αυξήσεις
Την επαναφορά του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων για να φρενάρει τις αυξήσεις στο ρεύμα σχεδιάζει ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
Το «Drill, Baby, Drill» είναι πολιτικό σύνθημα, όχι ένα επιχειρηματικό σχέδιο
Εταιρείες όπως η ExxonMobil , η Chevron , η ConocoPhillips και η Diamondback Energy έχουν αναδειχθεί ως οι μεγάλοι νικητές στην αγορά
Παίρνουν φωτιά τα γεωτρύπανα - Οι αποφάσεις για Κρήτη και Ιόνιο και το παγκόσμιο ρεκόρ
Επανέρχονται στο προσκήνιο οι υδρογονάνθρακες - Τι δείχνει ο «Clarksons Offshore Index» - «Drill baby drill» και στην Ελλάδα;