Να εξετάσει αν μια δασμολογική επιβάρυνση που επέβαλε το Βερολίνο στις εξαγωγές φυσικού αερίου στρεβλώνει την ενιαία αγορά του μπλοκ, κατά παράβαση των κανόνων περί ανταγωνισμού, ζήτησε από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της ΕΕ (ACER) η Κομισιόν.
Φυσικό αέριο: Ο Μπάιντεν «παγώνει» την κατασκευή νέων τερματικών εξαγωγής στις ΗΠΑ
Όπως σημειώνει το Reuters, η εν λόγω επιβάρυνση αποτελεί κληρονομιά της ενεργειακής κρίσης που κορυφώθηκε το 2022. Ήταν η περίοδος που η Επιτροπή εξέδωσε στόχους πλήρωσης αποθήκευσης αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ για να ενισχύσει τις προμήθειες ενόψει του χειμώνα 2022-2023. Το Βερολίνο ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Κομισιόν, όμως η αύξηση των τιμών του αερίου προκάλεσε τεράστια επιβάρυνση στον προϋπολογισμό της Γερμανίας καθώς το κόστος ανήλθε σε σχεδόν 10 δισ. ευρώ.
Για να προσπαθήσει να ανακτήσει τις απώλειές της από άλλες χώρες της ΕΕ που αγοράζουν το φυσικό αέριο της, εξηγεί το Reuters, η Γερμανία εισήγαγε αυτό που ονόμασε «τέλος ουδετερότητας» φυσικού αερίου. Τον Δεκέμβριο του 2023 η ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία χρειαζόταν να ανακτήσει ακόμα 8,5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις απώλειες.
Εκπρόσωπος της ACER δήλωσε στο Reuters ότι η Αρχή βρίσκεται σε συζητήσεις με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, με στόχο να βρεθεί μια λύση που αφενός να διασφαλίζει ότι κράτη όπως η Γερμανία θα ανακτήσουν το κόστος, αφετέρου να εξασφαλίζει ότι δεν θα κατακερματιστούν οι ενοποιημένες ενεργειακές αγορές του μπλοκ.
«Εξαντλείται η συμπάθεια προς τη Γερμανία»
Όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο, πριν η Γερμανία εισαγάγει την εισφορά, η ACER και το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) υποστήριζαν ότι οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούσαν να επιβάλλουν επιπλέον διασυνοριακές χρεώσεις για την ανάκτηση του κόστους.
«Η οικονομική αποζημίωση θα πρέπει να εισπράττεται με τρόπο που δεν εισάγει διακρίσεις και όχι από τα διασυνοριακά τιμολόγια μετάδοσης», εκτιμούσαν ACER και CEER τον Απρίλιο του 2022.
«Το κόστος των εθνικών υποχρεώσεων αποθήκευσης θα πρέπει πράγματι να καλύπτεται από καταναλωτές ή πολίτες από το ίδιο κράτος μέλος (κράτος μέλος)».
Το Reuters πάντως επισημαίνει με νόημα ότι «οποιαδήποτε συμπάθεια για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης η οποία έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από την υπερβολική εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, έχει εξαντληθεί μεταξύ των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ».
Η Ιταλία και η Αυστρία διαμαρτυρήθηκαν ανοιχτά τις τελευταίες εβδομάδες για τους μονομερείς δασμούς της Γερμανίας και ξεκαθάρισαν ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Βερολίνου, επιβάλλοντας αντίστοιχες εισφορές.
Ήδη από τον Δεκέμβριο η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Ιταλίας έχει προτείνει την επιβολή ενός αντίστοιχου «τέλους ουδετερότητας», στην επιβολή του οποίου αντιδρούν οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εμπόρων Ενέργειας.
«Γίναμε ήδη μάρτυρες άλλων κρατών μελών που εξετάζουν την εφαρμογή παρόμοιων χρεώσεων στα σημεία διασύνδεσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της εντός της εβδομάδας η Ομοσπονδία. «Μια τέτοια αλυσιδωτή αντίδραση θα απειλούσε την ασφάλεια του εφοδιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα κατακερμάτιζε την ενιαία αγορά».
Latest News
Υγρο πυρ σε καταναλωτές από τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο [γράφημα]
Ράλι 15,7% στο αργό και 24% στο φυσικό αέριο από το Σεπτέμβριο - Σφίγγει ο κλοιός για τα νοικοκυριά
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Σημαντική αύξηση 30,03% στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2024 στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ τo 71,64% της ποσότητας LNG που εκφορτώθηκε στον Τερματικό Σταθμό LNG Ρεβυθούσας προήλθε από τις ΗΠΑ
Για δυνατούς παίκτες οι παγκόσμιες προμήθειες LNG - Ο μείζων ρόλος της Ευρώπης
Ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες σε φυσικό αέριο για φέτος
Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης - Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Νέες προκλήσεις στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι δείχνουν τα futures για τη μελλοντική πορεία των τιμών
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν