Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι τραπεζικές διοικήσεις τη διατήρηση των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ στα ίδια επίπεδα για τρίτο διαδοχικό διοικητικό συμβούλιο και τη ρητορική της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε.
Τράπεζες: Τα φώτα σε Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη
Δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής της Ευρωτράπεζας για τη νομισματική πολιτική, επανέλαβε ότι το κόστος χρήματος στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για όσο χρειαστεί προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο 2%.
Όπως είπε, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επισκόπηση των δεδομένων για την εξέλιξη των τιμών στο α΄ τρίμηνο του 2024 και της δυναμικής που θα έχει αναπτυχθεί για τη συνέχεια.
Στις ελληνικές τράπεζες βλέπουν ως πιο πιθανό σενάριο την έναρξη του κύκλου χαλάρωσης από τον ερχόμενο Ιούνιο και την περικοπή των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ ως το τέλος της χρονιάς.
Εφόσον επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα υποχωρήσει συνολικά κατά 125 μονάδες βάσης ως τον ερχόμενο Δεκέμβριο, διαμορφούμενο στο 2,75%.
Το επιτοκιακό εισόδημα
Με αυτά τα δεδομένα, στις τραπεζικές διοικήσεις υπάρχει η πεποίθηση ότι το επιτοκιακό εισόδημα της επόμενης διετίας θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τους για σταθεροποίηση της κερδοφορίας το ίδιο διάστημα.
Τούτο υπογράμμισαν και στις επαφές που είχαν με μεγάλα επενδυτικά σπίτια τις προηγούμενες ημέρες στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με τις σχετικές παρουσιάσεις, οι απώλειες στα καθαρά έσοδα από τόκους από τις υφιστάμενες χορηγήσεις, λόγω της υποχώρησης των ευρωπαϊκών δεικτών θα αναπληρωθούν μέσω της πιστωτικής επέκτασης.
Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης των δανειακών υπολοίπων εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί σημαντικά την περίοδο 2024 – 2025, καθώς:
– Θα προχωρήσουν τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, δίνοντας ώθηση στις νέες συμβάσεις που θα υπογραφούν. Αρκετές επενδύσεις είναι πλέον ώριμες για υλοποίηση, εξέλιξη που θα αποτυπωθεί στις εκταμιεύσεις των επόμενων τριμήνων.
– Η άνοδος των επενδύσεων αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για δάνεια από τις επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο πως στην τελευταία έρευνα χορηγήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, αποτυπώθηκε η εκτίμηση των πιστωτικών ιδρυμάτων για ενίσχυσή της από μικρομεσαία εταιρικά σχήματα στο ξεκίνημα του 2024.
– Η μείωση του κόστους χρήματος θα καταστήσει πιο ελκυστικά τα προγράμματα των ελληνικών τραπεζών, επιδρώντας επίσης θετικά στη ζήτηση.
– Οι τράπεζες βλέπουν ενίσχυση των εργασιών στη λιανική τραπεζική. Η διατήρηση της οικοδομικής δραστηριότητας σε υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την προσφορά πιο φθηνών δανείων, εκτιμούν ότι θα δώσει ώθηση στις πωλήσεις στη στεγαστική πίστη.
– Περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν και στην καταναλωτική πίστη, όπου τα επιτόκια είναι υψηλότερα, στηρίζοντας την οργανική κερδοφορία των τραπεζών.
– Με τη μείωση των επιτοκίων θα σταματήσουν οι πρόωρες αποπληρωμές δανείων από αξιόχρεους πελάτες, που έσπευσαν πέρυσι να μειώσουν τα χρέη τους για να περιορίσουν το κόστος εξυπηρέτησής τους. Η μείωση του επιπέδου των αποπληρωμών, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην πιστωτική επέκταση.
Εξάλλου δεν πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι η μείωση των επιτοκίων θα περιορίσει και τα έξοδα των τραπεζών για τόκους από όλες τις πηγές χρηματοδότησής τους.
Λοιπά έσοδα
Παράλληλα, υπάρχει αισιοδοξία για περαιτέρω αύξηση των εσόδων από μη τοκοφόρες πηγές.
Οι τραπεζίτες στις συναντήσεις που έχουν με επενδυτές επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία τα σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης των εισπράξεων από προμήθειες, οι οποίες ως ποσοστό του ενεργητικού των ελληνικών ομίλων παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Συγκεκριμένα, η βελτίωση των σχετικών μεγεθών εκτιμάται ότι θα προέλθει από τις ακόλουθες πηγές:
– Την άνοδο των εκταμιεύσεων νέων δανείων όλων των κατηγοριών, για τα οποία οι τράπεζες χρεώνουν προμήθειες.
– Την μεγέθυνση του τομέα wealth management, που παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Ειδικά μετά την υποχώρηση των επιτοκίων και των αποδόσεων στα προϊόντα σταθερού εισοδήματος, εκτιμάται ότι περισσότεροι καταθέτες θα αναζητήσουν εναλλακτικές επενδυτικές λύσεις.
– Την αύξηση των εσόδων από τα ψηφιακά δίκτυα, η χρήση των οποίων συνεχίζει την ανοδική της πορεία.
– Τα έσοδα από ενοίκια που εισπράττουν οι τράπεζες από το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων τους, καθώς η κτηματαγορά συνεχίζει τις πολύ καλές επιδόσεις.
Latest News
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πέντε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών
Στις σημαντικές εξελίξεις στους κανονισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρθηκε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της ΤτΕ
Η υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την JPMorgan Asset Management
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η διεύρυνση των επενδυτικών επιλογών που προσφέρει η Eurobank στους πελάτες της
Τράπεζες: Το 2026 η επιστροφή των εσόδων στα επίπεδα του 2024
Για μια χρονιά χαμηλών πτήσεων όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους προετοιμάζονται οι τράπεζες
Ψήφος εμπιστοσύνης από DBRS στις τράπεζες για τα DTCs [γραφήματα]
Σύμφωνα με την DBRS, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντικές αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC)
Τι ζητούν οι επενδυτές από τις ελληνικές τράπεζες - Το μήνυμα της Goldman Sachs
Η Goldman Sachs αναφέρει σε report της ότι οι τράπεζες με χαμηλότερες αποτιμήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων - Ο ρόλος του αναβαλλόμενου φόρου
Γιατί δεν ανησυχούν για τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας οι τράπεζες
Αλλάζει από τη νέα χρονιά ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες θα υπολογίζουν τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία του ενεργητικού τους
Eurobank Equities: Γιατί οι τράπεζες παραμένουν ελκυστικό επενδυτικό story
Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τα καθαρά κέρδη του 2024 κατά 5% για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Eurobank Equities
Έτοιμες οι ελληνικές τράπεζες για συγχωνεύσεις με ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους
Οι ελληνικές τράπεζες ζητούν την άρση των εμποδίων από την Ε.Ε. για τις συγχωνεύσεις – Τι είπαν στο Bloomberg Καραβίας, Μεγάλου, Μυλωνάς και Ψάλτης
Στουρνάρας σε Politico: Κίνδυνος αύξησης πληθωρισμού εάν ο Τραμπ υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε
«Χρειάζεται σταδιακή χαλάρωση μέχρις ότου το επιτόκιο καταθέσεων φθάσει στο 2%», τόνισε ο Γιάννη Στουρνάρας