Οι επενδυτές φαίνεται να παραμερίζουν τις ανησυχίες που προκύπτουν από την παρατεταμένη γεωστρατηγική κρίση στη Μέση Ανατολή.
Μια κρίση που έχει απευθείας προεκτάσεις σε ενδεχόμενες -εκ νέου- πληθωριστικές πιέσεις, λόγω της αντίστοιχης αύξησης του κόστους των πλόων.
Και που με τη σειρά τους θα οδηγούσαν σε παράταση, ή ακόμα και σε αναστολή των προϋπολογισμένων μειώσεων επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, άρα και σε επιβάρυνση των μετοχικών αγορών.
Το τελευταίο είναι αληθές υπό το πρίσμα της αναπροσαρμογής της πιθανότητας να επέλθει μείωση του επιτοκίου της Fed στη συνεδρίαση του Μαρτίου, προσώρας πέριξ του 52% από το 65% που ήταν λίγες εβδομάδες πριν (όπως αποτυπώνεται στους αντίστοιχους δείκτες στο Σικάγο).
Και ανεξάρτητα την οποιαδήποτε πρόβλεψη βάσει επιχειρηματολογίας, τα ταμπλό παγκοσμίως μίλησαν με τον πιο πειστικό τρόπο.
Η Wall Street συνέχισε σε νέα ιστορικά υψηλά, τουλάχιστον για τους 2 βασικούς δείκτες S&P500 και Dow Jones 30. Η Ευρώπη κατέγραψε θετικά πρόσημα με αφορμή και την μάλλον ουδέτερη ανακοίνωση της Lagarde. H αγορά κρατικών ομολόγων στη συντριπτική πλειοψηφία των υπό ευρώ και δολαρίου ΗΠΑ εκδόσεων συντηρήθηκε στα ίδια επίπεδα, αναμένοντας ..νεότερες διαταγές. Ακόμα και τα βασικά εμπορεύματα (ενέργειας, μετάλλων και τροφίμων) κινήθηκαν σε στενό εύρος.
Κι όσο το κλίμα διεθνώς παρέμεινε καλό, η Ελλάς συνέχισε ανοδικά, με τον Γενικό Δείκτη να βλέπει εβδομαδιαία κέρδη λίγο πάνω από 1%
Η εβδομάδα είχε ιδιαιτερότητες, μια εκ των οποίων ήταν η υποαπόδοση του Τραπεζικού Δείκτη (οριακά κέρδη 0,2%). Αυτό έχει τη σημασία του αν αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από το 1/3 των συναλλαγών αφορά στις 4 τραπεζικές μετοχές, ενώ και η στάθμισή τους είναι αρκετά βαριά υποσκελίζοντας την αντίστοιχη σχεδόν του συνόλου των υπολοίπων δεικτοβαρών.
Συν αυτώ, το (για άλλη μια εβδομάδα) αρνητικό πρόσημο του επίσης δεικτοβαρούς ΟΤΕ επιβάρυνε τη συνολική εικόνα, ώστε να λογίζεται ότι η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη από ό, τι τελικά φαίνεται.
Στις κερδισμένες της εβδομάδας από τη μεγάλη κεφ/ση, ξεχωρίσαμε τα στασινόχαρτα και δη τις ΕΛΧΑ και ΒΙΟ με +6% και +4% αντίστοιχα στην εβδομάδα (CENER +3%). Πολύ καλή συμπεριφορά είχε και η μετοχή του Τιτάνα, σημειώνοντας νέα πολυετή υψηλά σε ένα σερί 4 ανοδικών μηνών (όπως φαίνεται να κλείνει ο Ιανουάριος).
Στη μεσαία κεφ/ση, οι λίγες μετοχές που έχουμε επισημάνει πολλάκις από τη στήλη συνέχισαν δυνατά, μεταξύ αυτών ΙΝΤΚΑ (+18,5%) και ΙΝΛΟΤ (+14%), όπως και ΕΧΑΕ, ΙΝΤΕΚ, ΕΝΤΕΡ.
Ισχυρές τοποθετήσεις είδαμε και στις 4 μετοχές ΜΕΖΖ. Οι όγκοι ήταν ανώτεροι του μεσοσταθμικού, όλες κλείδωσαν στο limit up τους σε όλες σχεδόν τις συνεδριάσεις και όλες (μα όλες;) είδαν νέα ιστορικά υψηλά.
Υπενθυμίζοντας σε αυτό το σημείο ότι έχουν δώσει (πλην ΚΑΙΡΟΜΕΖ) γενναίες χρηματικές διανομές, με ακραίο παράδειγμα τη ΦΒΜΕΖΖ: έδωσε 2 φορές 0,0144€ τον Νοε22 και Νοε23, με τη μετοχή μετά από μόλις δυόμιση χρόνια ζωής να βρίσκεται λίγο κάτω από τα 0,08€. Επομένως, σχεδόν τα 3/8 της τιμής έχουν ήδη δοθεί σε μετρητά, ενώ οι μετοχές εδόθησαν ουσιαστικά εξαρχής “δωρεάν” στους μετόχους της Piraeus (τώρα, το τί έπαθαν οι μέτοχοι της τράπεζας από την ίδια τη μετοχή τους, είναι άλλο θέμα..).
Ένα ακόμα αξιομνημόνευτο σημείο ήταν η έναρξη της διαδικασίας για την εισαγωγή του Αερολιμένα “Ελ. Βενιζέλος” στο Χρηματιστήριο.
Έχουμε αναλύσει λίγο το επενδυτικό σκέλος εδώ, ωστόσο πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η συναλλακτική δραστηριότητα των ημερών, λόγω της ενδεχόμενης ρευστοποίησης υφιστάμενων θέσεων (κυρίως από θεσμικά και μεγάλα χαρτοφυλάκια) για τη συμμετοχή σε αυτήν την ενδιαφέρουσα διαδικασία. Το βέλτιστο σενάριο είναι η ομαλή απορρόφηση των πωλήσεων, κάτι που θα αποδείξει για άλλη μια φορά την ισχύ της μετοχικής βάσης.
Διαγραμματικά, οι πιθανότητες ο Γενικός Δείκτης να συνεχίσει ανοδικά στο μεσοπρόθεσμο είναι μεγαλύτερες από ένα αντίθετο σενάριο. Οι παράγοντες που δικαιολογούν κάτι τέτοιο είναι πολλοί και παραμένουν ως έχουν εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Τέλος, πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα της Mytilineos για την επίτευξη ενός ακόμα ρεκόρ, αυτό της κερδοφορίας για το 2023, παραδίδοντας το εμβληματικό 1 δισεκατ. ευρώ σε EBITDA. Και εις ανώτερα.