
Είναι πολύ νωρίς για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ να κηρύξουν τη νίκη σε μια ήπια προσγείωση, καθώς η οικονομία μετακινείται από τα θετικά στοιχεία του πληθωρισμού σε ένα πιο δύσκολο περιβάλλον μπροστά. Αυτό υποστηρίζει ο διάσημος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν, τονίζοντας ότι επιδόσεις της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο ήταν «αξιοσημείωτες». Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Ελ Εριάν, πρόεδρος του Queens’ College, Cambridge, υπογράμμισε ότι «ο μεγάλος κίνδυνος για την κυβέρνηση είναι η επιβράδυνση της οικονομίας φέτος επειδή ορισμένοι από τους μοχλούς της περσινής ανάπτυξης δεν είναι πλέον εδώ. Και, δεύτερον, ο πληθωρισμός σταματά να μειώνεται».
Τρεις συγκεκριμένοι κίνδυνοι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη συνεχιζόμενη ομαλή προσγείωση, αναφέρει ο επίσης αρθρογράφος του Bloomberg Opinion: διαταραχές της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και καθυστερήσεις στη ναυτιλία, αυξανόμενη πίεση στους εγχώριους καταναλωτές καθώς μειώνονται οι αποταμιεύσεις και μια πιο δύσκολη από την αναμενόμενη πορεία προς χαμηλότερο πληθωρισμό.
«Καμπανάκι» Ελ Εριάν – Τι σημαίνει για πληθωρισμό, επιτόκια και ανάπτυξη η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα
«Χρειαζόμαστε τον πληθωρισμό να συνεχίσει να μειώνεται», τόνισε, εκτιμώντας ότι η αγορά προβλέπει ότι η μείωση του πληθωρισμό θα επιτευχθεί με πιο «πολύ πιο τακτοποιημένο τρόπο» από ό,τι ο ίδιος πιστεύει.
Η έκκληση προς τη Fed
Ο Ελ Εριάν επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς την Federal Reserve να περιμένει μέχρι τη συνεδρίαση του Ιουνίου ή του Ιουλίου προκειμένου να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της, παρά το γεγονός ότι οι αγορές τιμολογούν σχεδόν 50% πιθανότητα μείωσης μόλις τον Μάρτιο.
Τον Δεκέμβριο, η διάμεση πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας προέβλεπε τρεις περικοπές κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη το 2024. Η τρέχουσα τιμολόγηση στην αγορά swap υποδηλώνει επί του παρόντος περίπου 135 μονάδες βάσης χαλάρωση ή περισσότερες από πέντε περικοπές των 25 μ.β..
«Αυτή είναι μια μπερδεμένη στιγμή. Οι προσδοκίες είναι παντού», είπε, προσθέτοντας ότι η μελλοντική καθοδήγηση της Fed «έχει χάσει τη δύναμή της».
Την Παρασκευή, τα στοιχεία έδειξαν ότι το προτιμώμενο μέτρο της Fed για τον υποκείμενο πληθωρισμό – ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών – μειώθηκε στο 2,9% ετησίως. Η μηνιαία προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό καταναλωτική δαπάνη, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε κατά 0,5% για δεύτερο μήνα, ακόμη και όταν η αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος επιβραδύνθηκε στο 0,1%.


Latest News

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας

Πιερρακάκης: Δεν δίνουμε υποσχέσεις – Δίνουμε λύσεις
Τι αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός - Τα 12 καθεστώτα κρατικής ενίσχυσης
Σκοπός του σχετικού σχεδίου νόμου είναι η προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας

Στην Ουάσιγκτον ο Πιερρακάκης για τη Σύνοδο του ΔΝΤ - Ποιους θα συναντήσει
Την Πέμπτη 24 Απριλίου, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η μεγάλη στροφή των δανειοληπτών στα σταθερά επιτόκια
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έφθασε το ποσοστό των δανειοληπτών που επιλέγουν σταθερά επιτόκια σε στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια