Μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιά ή οποιαδήποτε άλλη αιτία έχουν όσοι κάθονται συνεχώς στη διάρκεια της εργασίας τους. Παρότι η καταστροφική επίδραση του καθισιού στην υγεία έχει αποδειχθεί, οι παρατεταμένες ώρες καθίσματος στη δουλειά, θεωρούνται φυσιολογικές στο πλαίσιο του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Ποιες είναι όμως οι πραγματικές επιπτώσεις του παρατεταμένου επαγγελματικού καθισιού στην φυσική κατάσταση φαινομενικά υγιών ατόμων;
Μελέτη από την Ταϊβάν που δημοσιεύθηκε στο JAMA, είχε ως στόχο να ποσοτικοποιηθούν οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με το παρατεταμένο καθισιό λόγω εργασίας και να προσδιοριστεί εάν υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο σωματικής δραστηριότητας που μπορεί να τους περιορίσει.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα που κατά κύριο λόγο έκαναν καθιστική εργασία εμφάνιζαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες (16%) και καρδιαγγειακή νόσο (34%) σε σύγκριση με εκείνους που κατά κύριο λόγο δεν κάθονταν, ακόμη και μετά την προσαρμογή για το φύλο, την ηλικία, την εκπαίδευση, το κάπνισμα, το ποτό και τον δείκτη μάζας σώματος.
Τα ευρήματα αυτά, υποδηλώνουν ότι η μείωση του παρατεταμένου καθίσματος στο χώρο εργασίας ή και η αύξηση του όγκου ή της έντασης της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας μπορεί να είναι ευεργετική για τον περιορισμό των αυξημένων κινδύνων θνησιμότητας από κάθε αιτία και από παθήσεις της καρδιάς που σχετίζονται με την παρατεταμένη επαγγελματική καθιστική ζωή.
Επιπτώσεις και οφέλη
Στη μελέτη μετείχαν 481.688 άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όσο επί 12,85 έτη, από το 1996 – 2017. Συλλέχθηκαν δεδομένα σχετικά με τις επαγγελματικές συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο, τον τρόπο ζωής και τις μεταβολικές παραμέτρους.
Μελετήθηκε η θνησιμότητα από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο (CVD) που σχετίζεται με 3 επίπεδα καθιστικής εργασίας, από συνήθως καθιστική, με εναλλασσόμενο κάθισμα ή κυρίως χωρίς κάθισμα, και έγινε ανάλυση του κινδύνου από τα επίπεδα της δραστηριότητας.
Η μελέτη κατέγραψε 26.257 θανάτους κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 12,85 ετών.
Μετά την προσαρμογή για το φύλο, την ηλικία, την εκπαίδευση, το κάπνισμα, το ποτό και τον δείκτη μάζας σώματος, τα άτομα που ως επί το πλείστον κάθονταν στη δουλειά είχαν 16% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία (από 11-20%) και 34% (από 22-46%) αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που ως επί το πλείστον δεν ήταν καθιστοί στην εργασία τους.
Τα άτομα που είχαν εναλλαγές στο κάθισμα δεν παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με εκείνα που δεν κάθονταν κυρίως στη δουλειά τους (κίνδυνος 1%).
Εκείνοι που είχαν καθιστική εργασία και στον ελεύθερο χρόνο τους αθλούνταν ήπια για 15-29 λεπτά την ημέρα ή καθόλου (κάτω από 15 λεπτά την ημέρα), μια αύξηση της σωματικής δραστηριότητας κατά 15 και 30 λεπτά την ημέρα, αντίστοιχα, συσχετίστηκε με μείωση της θνησιμότητας σε επίπεδο παρόμοιο με αυτό των ατόμων που μπορεί να μην αθλούνταν, όμως στη δουλειά τους, δεν κάθονταν σχεδόν καθόλου.
Επιπλέον, άτομα με βαθμολογία πάνω από 100 στον δείκτη PAI παρουσίασαν αξιοσημείωτη μείωση στον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με την παρατεταμένη επαγγελματική καθιστική ζωή.
Συνοπτικά, σύμφωνα με τη μελέτη, η εναλλαγή μεταξύ καθισιού και μη καθισιού στη δουλειά, καθώς και επιπλέον 15 έως 30 λεπτών την ημέρα άσκησης στον ελεύθερο χρόνο ή η επίτευξη βαθμολογίας PAI μεγαλύτερη από 100, μείωσαν τις βλάβες του παρατεταμένου επαγγελματικού καθισιού.
Προηγούμενες μελέτες
Προηγούμενη μετα-ανάλυση είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος του παρατεταμένου καθισιού θα μπορούσε να εξαλειφθεί με 60 – 75 λεπτά άσκησης την ημέρα, χρόνος 4 – 5 φορές μεγαλύτερος από την τρέχουσα σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.
Οι ίδιοι ερευνητές, αργότερα, σε μετρήσεις της σωματικής δραστηριότητας με επιταχυνσιόμετρο διαπίστωσαν πως περίπου 30 – 40 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής άσκησης την ημέρα μειώνουν τον παρατεταμένο κίνδυνο θνησιμότητας από την καθιστική εργασία.
Η τήρηση των τρεχουσών κατευθυντήριων γραμμών για τη σωματική δραστηριότητα φαίνεται να εξαλείφει αποτελεσματικά τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο που σχετίζεται με το καθισιό στους λιγότερο ενεργούς ενήλικες. Ωστόσο, δεν είναι απολύτως σαφές εάν τα ευρήματα ισχύουν για την παρατεταμένη επαγγελματική καθιστική ζωή.
Άλλη ερευνητική ομάδα μετά από μελέτη της διαπίστωσε πως οι επιπτώσεις για την υγεία από την παρατεταμένη καθιστική συμπεριφορά μπορεί να περιοριστούν με τη διατήρηση ενός συγκεκριμένου εβδομαδιαίου ορίου σωματικής δραστηριότητας, όπως αξιολογείται μέσω της προσωπικής αντίληψης δραστηριότητας (PAI). Η PAI είναι μια νέα μέτρηση για την παρακολούθηση της φυσικής δραστηριότητας, μοναδική για την ικανότητά της να ενσωματώνει εξατομικευμένους καρδιακούς παλμούς ως απόκριση στη δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το είδος της άσκησης.
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ