Σε έναν άτυπο αγώνα αναμένεται να επιδοθούν οι «μεγάλοι» του ελληνικού χρηματιστηρίου φέτος, προκειμένου να αποκτήσουν προβάδισμα στις επιλογές των κεφαλαίων (passive funds) που αναμένεται να εισέλθουν στην ελληνική αγορά το επόμενο διάστημα, και σε κάθε περίπτωση με την αναβάθμισή της στις ώριμες αγορές, η οποία απασχόλησε και το πρόσφατο roadshow της JP Morgan με τις ελληνικές εισηγμένες στη Νέα Υόρκη.

Αυτή είναι η εικόνα που έχουν οι εγχώριοι διαχειριστές και μεταφέρουν στον ot.gr, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται στη μεταβατική εκείνη περίοδο κατά την οποία η εγχώρια μετοχική αγορά ετοιμάζεται να ακολουθήσει την επενδυτική βαθμίδα των ελληνικών ομολόγων και να αναβαθμιστεί στις ώριμες, πιθανόν το πρώτο εξάμηνο του 2025. Και η άτυπη αυτή κούρσα, ψήγματα της οποίας ήδη έχουμε δει στο ταμπλό τους τελευταίους μήνες, το πιθανότερο είναι να οδηγήσει την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου στα 100 δισ. ευρώ ή και υψηλότερα.

Alpha Finance: Βλέπει για το Χρηματιστήριο άνοδο 15-25% το 2024

Σήμερα η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ είναι περί τα 92 δισ. ευρώ, επίπεδα που είχε τον Νοέμβριο του 2009, όταν η σύνθεση και η δομή της αγοράς ήταν τελείως διαφορετικές. Έκτοτε πολλές εισηγμένες είδαν την πόρτα της εξόδου, άλλες την απορρόφηση και τη συγχώνευση, ενώ ο μεγάλος καταλύτης ήταν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, οι οποίες μηδένισαν πάνω από 40 δισ. τα χρόνια της κρίσης.

Εφικτός ο στόχος των «100»;

Ο μετασχηματισμός πολλών εισηγμένων είναι επί της ουσίας ένας μεγάλος καταλύτης που μπορεί να ενισχύσει τις αποτιμήσεις, σε μια αγορά που κατά γενική ομολογία παραμένει υποτιμημένη, παρά το γεγονός ότι μόνο το 2023 η αύξηση ήταν κατά 22 δισ. ευρώ, από τα 65,5 δισ. στα 87,5 δισ..

Και το ακόμη πιο ενδιαφέρον, είναι ότι δίχως να έχει ολοκληρωθεί ο Ιανουάριος, η αγορά έχει προσθέσει επιπλέον 4,5 δισ., με την είσοδο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στις αρχές του Φεβρουαρίου να αναμένεται να δώσει νέα ώθηση κατά 2,1 δισ. ευρώ έως 2,46 δισ. ευρώ. Έτσι, η αγορά από μια αποτίμηση λίγο πάνω από το 28% σε σχέση με το ΑΕΠ το 2022, μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 45% έναντι του ΑΕΠ, εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για τα επίπεδα των 230 δισ. στο παραγόμενο προϊόν της χώρας.

Η μάχη των κεφαλαιοποιήσεων

Οι κεφαλαιοποιήσεις και οι σταθμίσεις των ελληνικών εισηγμένων στους διεθνείς δείκτες είναι ένα ζήτημα που θα βρίσκεται στο επίκεντρο τους επόμενους μήνες, κάτι που θίχτηκε και στη Νέα Υόρκη, κατά την ημερίδα της JP Morgan για τις ελληνικές εισηγμένες, καθώς όσο καλύτερες οι θέσεις τους τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι ροές των passive index funds, δημιουργώντας μια ισχυρή βάση στα μετοχολόγια τους. Μια πρόγευση άλλωστε παίρνει η ελληνική κεφαλαιαγορά και οι τίτλοι αιχμής (ειδικά αυτού που συμμετέχουν στους δείκτες του MSCI) στα rebalancing του τελευταίου έτους, κάτι που αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες και σίγουρα εάν το ελληνικό χρηματιστήριο ανέβει κατηγορία.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πάντως, όπως εκτιμάται, σε μερικούς μήνες μετά την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας οι οίκοι θα θέσουν το Χ.Α σε «watch list για αναβάθμιση», το οποίο και θα αποτελέσει σημαντικό «σήμα» για την ενίσχυση των θέσεων των επενδυτών στις ελληνικές μετοχές. Άλλωστε, οι αναδυόμενες αγορές, στις οποίες έχει «παγιδευτεί» το Χ.Α., αποτελούν πολύ μικρό κομμάτι της παγκόσμιας επενδυτικής «πίτας» και προσελκύουν αντίστοιχα μικρά κεφάλαια. Για παράδειγμα, στον παγκόσμιο δείκτη της MSCI η βαρύτητα των αναδυόμενων αγορών είναι μόλις 13%.

Την μεγαλύτερη «πίτα» σαφώς θα μοιραστούν οι τίτλοι με τη μεγαλύτερη στάθμιση στους δείκτες του MSCI, δηλαδή οι δέκα που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece. Ήτοι η Eurobank με ποσοστό συμμετοχής 14,47%, η Mytilineos στο 13,55%, η Alpha Bank στο 11,37%, η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 10,71%, ο ΟΠΑΠ στο 10,70%, η Jumbo στο 10,39%, ο ΟΤΕ στο 9,17%, η ΔΕΗ με ποσοστό 7,31%, η Τράπεζα Πειραιώς στο 6,93% και η Motor Oil στο 5,40%.

Eurobank, Εθνική και ΟΠΑΠ διαγκωνίζονται μεταξύ 6 και 6,5 δισ. κεφαλαιοποίησης, με τον Μυτιληναίο και τον ΟΤΕ να ακολουθούν πέριξ των 5,5 δισ.  ΔΕΗ και Πειραιώς με 4,7 δισ. και 4,3 δισ., Alpha Bank και Jumbo με 3,6-3,7 δισ., ενώ στα 2,8 δισ. είναι η Motor Oil.

What about stories…

Βέβαια, όπως διαφάνηκε και από τα μηνύματα που έλαβαν οι εκπρόσωποι των ελληνικών εισηγμένων στη Νέα Υόρκη, τα «ψυχρά νούμερα» των κεφαλαιοποιήσεων μικρή σημασία έχουν εάν οι προοπτικές και οι ιστορίες ανάπτυξης από τις διοικήσεις δεν πείσουν τα «εισαγόμενα» funds. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι ερωτήσεις που δέχτηκαν αρκετοί εκπρόσωποι στη Νέα Υόρκη, με τα θεμελιώδη τους να ξεψαχνίζονται κυριολεκτικά.

Στο επίκεντρο φυσικά βρέθηκαν οι τράπεζες, οι οποίες οδηγούν και την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς ένα μεγάλο ζήτημα είναι η απόδοση κεφαλαίων και συνεπακόλουθα ο σχεδιασμός των τραπεζών για τη διανομή μερίσματος. Επίσης, οι τραπεζικές διοικήσεις κλήθηκαν να επιβεβαίωσουν ότι τα επιτοκιακά έσοδα της επόμενης διετίας θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και αν υπάρξει μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, με στόχο να σταθεροποιηθεί η κερδοφορία στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα. Οι απώλειες στα καθαρά έσοδα από τόκους από τις υφιστάμενες χορηγήσεις θα αναπληρωθούν μέσω της πιστωτικής επέκτασης, με την αρωγή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πάντως η Morgan Stanley βλέπει τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών να ξεπερνούν τα 7 δισ. το 2024, καθώς για την Alpha Bank εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν στα 1,6 δισ., για την Eurobank στα 2,1 δισ., για την Εθνική στα 2,18 δισ. και για την Πειραιώς στα 1,91 δισ. Αυτά θα φέρουν μέρισμα 0,06 ευρώ για την Alpha Bank, 0,09 ευρώ για την Eurobank, 0,45 ευρώ για την Εθνική και 0,14 ευρώ για την Πειραιώς το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών