
Στη νότιο Γαλλία, στο Montastruc-de-Salies, στην περιοχή της Οξιτανίας, εκεί από όπου ξεκίνησαν πριν από οκτώ ημέρες οι διαδηλώσεις των αγροτών με μπλόκα στους αυτοκινητοδρόμους πήγε χθες ο νέος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ πέφτοντας στα «βαθιά νερά» της διαμάχης με τους αγρότες.
Σε αγρόκτημα, περιτριγυρισμένος από αγρότες, όρθιος, ακουμπώντας τα χαρτιά του σε μπάλα από σανό, άρχισε να παρουσιάζει τις απόψεις του για τον αγροτικό κόσμο και κυρίως τα μέτρα που κόμιζε από το Παρίσι. Λίγο πιο μακριά οι πιο εξαγριωμένοι αγρότες συνέχιζαν να αδειάζουν κοπριές και σκουπίδια έξω από το κτίριο της Νομαρχίας. Δύσκολη έως ριψοκίνδυνη η φάση για τον Ατάλ. Η μόνη διέξοδος ήταν να πείσει με τα μέτρα.
Πώς οι φόροι στραγγαλίζουν τη μεσαία τάξη στη γαλλική κοινωνία των δύο τρίτων
Μέτρα Ατάλ
Και άρχισε να τα απαριθμεί: Όχι στην αύξηση των φόρων για το ντίζελ αγροτικής χρήσης, ναι στη μάχη με τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων για δίκαιο εμπόριο, όχι στον αθέμιτο ανταγωνισμό εντός και εκτός Ευρώπης, όχι στην υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου «Μερκοσούρ» με τη νότια Αμερική, το κράτος και οι καντίνες στα σχολεία θα προμηθεύονται μόνο με γαλλικά προϊόντα και τέλος, ναι στο μέγα πρόβλημα απλούστευσης της γραφειοκρατίας για τους αγρότες.
Η γαλλική κυβέρνηση ήθελε στην πραγματικότητα να αυξήσει σταδιακά τους φόρους στο γεωργικό ντίζελ μέχρι το 2030, αλλά αυτό τώρα πλέον είναι παρελθόν. Η μεγαλύτερη οργάνωση αγροτών είχε παρουσιάσει έναν κατάλογο 140 αιτημάτων πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργού Γεωργίας στο αγρόκτημα. Τα κύρια αιτήματα των αγροτών ήταν η μείωση της τιμής του αγροτικού ντίζελ, η μείωση της γραφειοκρατίας και οι λιγότεροι περιβαλλοντικοί κανονισμοί.
Οι αγρότες τον άκουγαν σιωπηλοί χωρίς επεισόδια, ήταν το πρώτο σημαντικό ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αγρότες, ραντεβού γνωριμίας. Συμφώνησαν με τα μέτρα, του απάντησαν όμως ότι δεν επαρκούν. Το μπρα ντε φερ συνεχίζεται. Από χθες το βράδυ πάντως άρχισαν να διαλύονται τα πρώτα μπλόκα, έληξε και ο κίνδυνος να κατέβουν και στο Παρίσι με τα τρακτέρ τους. Προφανώς ο Ατάλ έπεισε σε μια πρώτη φάση.
Την ερχόμενη εβδομάδα επιστρέφει και ο πρόεδρος Μακρόν από τις Ινδίες και θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα αφήσει μόνον τον φωτογενή πρωθυπουργό του με τους αγρότες. Έχουν άλλωστε να προετοιμάσουν και την ιστορική Αγροτική Έκθεση στις 24 Φεβρουαρίου, που θεωρείται η σημαντικότερη εκδήλωση του αγροτικού κόσμου στη Γαλλία και όπου αποτυπώνεται το κλίμα των αγροτών στη χώρα. Μακροπρόθεσμα πάντως η εμφάνιση Ατάλ “έγραψε” θετικά σε σημείο που δεν αποκλείεται να είναι αυτός ο επόμενος υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας που θα ανταγωνιστεί την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Πηγή: DW (Ολυμπία Τσίπηρα)


Latest News

Οι γυναίκες έχουν το λόγο - Καμπάνια του ΣΕΛΠΕ
Οι γυναίκες δεν περιμένουν να πάρουν θέση-την διεκδικούν-την δημιουργούν-την κατακτούν -Tο μήνυμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας(ΣΕΛΠΕ)

Ποια ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα
Τα 12 φαίνεται ότι έχουν φτάσει τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν καταθέσει αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η αξιολόγηση

MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης και τον Μάρτιο
To MEGA αναδείχτηκε κορυφαίος σταθμός στην ελληνική τηλεόραση για το σύνολο του Α’ τριμήνου του 2025.

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS - Σε BBB, σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση 2 βαθμίδων και η σταθερή τάση αντικατοπτρίζουν τις ισχυρές και συνεχείς βελτιώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ το 2027
«Στηρίζουμε σταθερά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας

Ζημιές από τις πλημμύρες σε Πάρο και Μύκονο
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Μύκονο και την Πάρο, με τις πλημμύρες να αφήνουν πίσω τους σοβαρές ζημιές

«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία
Παρά το συνταγματικό όριο, ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτές του μιλούν ήδη όλο και πιο συχνά για το πώς ο Αμερικανός νυν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη σκιά της φυλάκισης Ιμάμογλου
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ ο Γεραπετρίτης θα δει το Φιντάν με ατζέντα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Τραμπ: Η καταδίκη της Λεπέν θυμίζει τη χώρα μας
«Πολύ μεγάλη υπόθεση» χαρακτήρισε ο Τραμπ την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, για την οποία όπως είπε «Ξέρω πολύ καλά πώς είναι» καθώς «θυμίζει τη χώρα μας».

«Έξυπνο» φανάρι καταγράφει όσους περνούν με κόκκινο
Η πρώτη ψηφιακή κάμερα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά στον Άλιμο – Προς το παρόν οι παραβάσεις όσων περνούν το κόκκινο φανάρι καταγράφονται χωρίς την επιβολή προστίμων