
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια ανά πάσα στιγμή φέτος και όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές στις προσεχείς συνεδριάσεις, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα La Tribune Dimanche, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να νικήσει τον πληθωρισμό, καθώς η αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο ρεκόρ 4% έχει ήδη παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση του υποκείμενου πληθωρισμού.
«Θα μειώσουμε τα επιτόκιά μας φέτος», δήλωσε ο Villeroy σε συνέντευξή του στη γαλλική κυριακάτικη εφημερίδα «Σχετικά με την ακριβή ημερομηνία, δεν αποκλείεται ούτε μία και όλα θα είναι ανοιχτά στις επόμενες συναντήσεις μας».
«Δεν έχει έρθει η ώρα των μειώσεων» – Το μήνυμα Καζάκς της ΕΚΤ για τα επιτόκια
Η απόφαση της ΕΚΤ
Οι δηλώσεις του έρχονται στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη να διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα.
Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη, το έτερο μέλος της ΕΚΤ, ο Λετονός Μάρτινς Κάζακς, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, είπε ότι ότι το χειρότερο λάθος θα ήταν να αρχίσουμε να μειώνουμε το κόστος δανεισμού πολύ νωρίς και να επιτρέψουμε στον πληθωρισμό να επιστρέψει.
Ο Βιλερουά, υποβάθμισε την ανησυχία του συναδέλφου του, λέγοντας ότι υπάρχουν επίσης κίνδυνοι η υπερβολικά αυστηρή πολιτική για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να προκαλέσει αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία.
«Θα έχουμε αποφύγει δύο κινδύνους που έχουν εξισορροπηθεί: να περιορίσουμε πολύ σύντομα και να χάσουμε τον στόχο, αλλά και να δράσουμε πολύ αργά και να επιβραδύνουμε υπερβολικά τη δραστηριότητα», είπε.
Είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει πότε θα μειώσει τα επιτόκια με βάση την πρόοδο προς τον στόχο της για πληθωρισμό 2%. Επί του παρόντος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο στις τιμές και την οικονομία από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
«Είμαστε σε επαγρύπνηση, ιδίως όσον αφορά τις ενδεχόμενες συνέπειες της κατάστασης στη Μέση Ανατολή», είπε ο Βιλερουά. «Αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα προσαρμοστούμε, ιδίως όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων επιτοκίων».


Latest News

Ποιοι υπερπλούσιοι αγοράζουν επαύλεις στο Λονδίνο
Αν και τα φορολογικά σχέδια της υπουγού οικονομικών διώχνουν πολλούς πλούσιους, κάποιοι σπεύδουν ομαδόν στο Λονδίνο για αγορές κατοικιών

Πόσα θα εισφέρει η Ford στη υπερχρεωμένη γερμανική θυγατρική της
Ο αντιπρόεδρος της Ford κάλεσε την ΕΕ να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τα EV λέγοντας ότι είναι «θέμα ζήτησης»

Ποιος κολοσσός θα αγοράσει την αμερικανική φαρμακευτική Checkpoint
Η Checkpoint έχει λάβει έγκριση για φάρμακο για τον δεύτερο πιο κοινό τύπο καρκίνου του δέρματος στις ΗΠΑ
![Northvolt: Χρεοκοπία «καμπανάκι» για την Ευρώπη – Οι προκλήσεις στις μπαταριών ΕV [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_northvolt_factory-600x352.png)
Η χρεοκοπία της Northvolt «καμπανάκι» για την Ευρώπη - Οι προκλήσεις στις μπαταριών ΕV [γράφημα]
Το παράδειγμα της Northvolt είναι χαρακτηριστικό των προκλήσεων που υπάρχουν

Ανησυχούν για το μέλλον και αναθεωρούν τις προβλέψεις τους οι αερομεταφορείς
ι αεροπορικές εταιρείες διαπιστώνουν κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης λόγω οικονομικής αβεβαιότητας, Τραμπ και τραγικών συγκυριών

Kινέζοι εφοπλιστές κατά ΗΠΑ για λιμενικά τέλη - «Παραβιάζει τους κανόνες του ΠΟΕ»
Οι κινέζοι εφοπλιστές αντιτίθεται στα λιμενικά τέλη που οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλλουν σε θαλάσσιους μεταφορείς που κατέχουν ή έχουν παραγγείλει πλοία από την Κίνα

ΕΕ και Νότια Αφρική συζητούν για μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση
Η πρόεδρος της ΕΕ ανακοίνωσε επενδυτικό σχέδιο ύψους 4,7 δισ. δολ. για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση στη χώρα και τη στήριξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας

Γιατί εκτινάχθηκαν κατά 390% οι μετοχές της Eutelsat την περασμένη εβδομάδα
Οι μετοχές της γαλλικής εταιρείας δορυφόρων Eutelsat εκτοξεύτηκαν σχεδόν κατά 390% την περασμένη εβδομάδα - Εικασίες ότι η Eutelsat θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Starlink του Μασκ στην Ουκρανία

Eρευνες για πετρέλαιο στην Κασπία Θάλασσα σχεδιάζει η BP
Η παραγωγή πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, όπου επενδύει η BP, μειώνεται εδώ και αρκετά χρόνια αφότου έφτασε στην κορυφή του ενός (1) εκατομμύριου βαρέλιων την ημέρα, το 2010.

3ο Capital Link Business Cyprus Forum στη Νέα Υόρκη στις 4 Απριλίου
Ο πρόεδρος και υπουργοί της Κύπρου απευθύνονται σε διεθνείς επενδυτές στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης στο business forum της Capital Link