
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια ανά πάσα στιγμή φέτος και όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές στις προσεχείς συνεδριάσεις, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα La Tribune Dimanche, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να νικήσει τον πληθωρισμό, καθώς η αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο ρεκόρ 4% έχει ήδη παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση του υποκείμενου πληθωρισμού.
«Θα μειώσουμε τα επιτόκιά μας φέτος», δήλωσε ο Villeroy σε συνέντευξή του στη γαλλική κυριακάτικη εφημερίδα «Σχετικά με την ακριβή ημερομηνία, δεν αποκλείεται ούτε μία και όλα θα είναι ανοιχτά στις επόμενες συναντήσεις μας».
«Δεν έχει έρθει η ώρα των μειώσεων» – Το μήνυμα Καζάκς της ΕΚΤ για τα επιτόκια
Η απόφαση της ΕΚΤ
Οι δηλώσεις του έρχονται στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη να διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα.
Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη, το έτερο μέλος της ΕΚΤ, ο Λετονός Μάρτινς Κάζακς, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, είπε ότι ότι το χειρότερο λάθος θα ήταν να αρχίσουμε να μειώνουμε το κόστος δανεισμού πολύ νωρίς και να επιτρέψουμε στον πληθωρισμό να επιστρέψει.
Ο Βιλερουά, υποβάθμισε την ανησυχία του συναδέλφου του, λέγοντας ότι υπάρχουν επίσης κίνδυνοι η υπερβολικά αυστηρή πολιτική για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να προκαλέσει αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία.
«Θα έχουμε αποφύγει δύο κινδύνους που έχουν εξισορροπηθεί: να περιορίσουμε πολύ σύντομα και να χάσουμε τον στόχο, αλλά και να δράσουμε πολύ αργά και να επιβραδύνουμε υπερβολικά τη δραστηριότητα», είπε.
Είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει πότε θα μειώσει τα επιτόκια με βάση την πρόοδο προς τον στόχο της για πληθωρισμό 2%. Επί του παρόντος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο στις τιμές και την οικονομία από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
«Είμαστε σε επαγρύπνηση, ιδίως όσον αφορά τις ενδεχόμενες συνέπειες της κατάστασης στη Μέση Ανατολή», είπε ο Βιλερουά. «Αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα προσαρμοστούμε, ιδίως όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων επιτοκίων».


Latest News

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,

Ηχηρό όχι Χάρβαρντ σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ
Το Χάρβαρντ δεν θα «διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα»

Τι ανησυχεί την Γέλεν
Αμφισβητείται «η ασφάλεια του θεμελίου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή των αμερικανικών ομολόγων», λέει η Γέλεν

Τρόμος στη Βρετανία για «πλημμυρίδα» κινεζικών προϊόντων μετά τους δασμούς Τραμπ
Οι εταιρείες στη Βρετανία σημαίνουν συναγερμό για τα φθηνότερα αγαθά που «ανακατευθύνονται» από τις ΗΠΑ προς άλλες αγορές

Η ΕΕ δίνει κινητά μίας χρήσης στο προσωπικό που ταξιδεύει στις ΗΠΑ
Η ΕΕ, φοβούμενη πιθανή κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, άλλαξε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τους αξιωματούχους της, αναφέρουν οι FT

Σε δίκη ο δημιουργός της Meta - Γιατί εξαγόρασε Instagram και WhatsApp
Οι αμερικανικές αρχές επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας επιδιώκουν να ακυρώσουν τις συμφωνίες απόκτησης των Instagram και WhatsApp απο τη Meta

Σε αναστολή τα αντίμετρα της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ - Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Τα αντίμετρα της ΕΕ που μπαίνουν σε αναστολή καλύπτουν αμερικανικές εξαγωγές αξίας 21 δισ. ευρώ