Να κρατήσει αποστάσεις από τον μεγαλύτερο προμηθευτή όπλων της επιδιώκει η Ινδία, καθώς η ικανότητα της Ρωσίας να προμηθεύει το Νέο Δελχί με πυρομαχικά και ανταλλακτικά οπλικών συστημάτων διαταράχτηκε από τον παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι στοχεύει να κινηθεί προσεκτικά, προκειμένου να μην σπρώξει τη Μόσχα πιο κοντά στο Πεκίνο, καθώς η Κίνα αποτελεί μεγάλο ανταγωνιστή της Ινδίας.
Μέση Ανατολή: Ο νέος εμπορικός διάδρομος που «πάγωσε» ο πόλεμος στη Γάζα
Έτσι, η χώρα που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα όπλων στον κόσμο στρέφεται αργά αλλά σταθερά προς τη Δύση, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να ενισχύσουν την επιρροή τους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού προκειμένου να συγκροτήσουν μια ζώνη συγκράτησης της επιρροής της Κίνας.
Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης, κατά τα τελευταία 20 χρόνια το 60% των προμηθειών όπλων της Ινδίας προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε την ώθηση για διαφοροποίηση της προέλευσης των οπλικών της συστημάτων.
«Δεν είναι πιθανό να υπογράψουμε κάποια σημαντική στρατιωτική συμφωνία με τη Ρωσία», δήλωσε ο Nandan Unnikrishnan, ειδικός στη Ρωσία στο ίδρυμα ερευνών Observer στο Νέο Δελχί. «Αυτό θα ήταν μια κόκκινη γραμμή για την Ουάσιγκτον».
Γιατί επιμένει το Νέο Δελχί
Το Νέο Δελχί εμφανίζεται να εμμένει στη θέση του παρά τις δελεαστικές προσφορές που έχει καταθέσει η Μόσχα, οι οποίες περιλαμβάνουν τα προηγμένα ελικόπτερα Καμόφ και μαχητικά αεροσκάφη Σουχόι και Μίγκ.
Η Ρωσία προέτρεψε δημόσια την Ινδία να ενισχύσει τους αμυντικούς δεσμούς, αλλά ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει στρέψει την προσοχή του στην εγχώρια παραγωγή με δυτική τεχνολογία, δήλωσαν ειδικοί και αξιωματούχοι. Τέτοιες προσπάθειες ταιριάζουν καλύτερα στο πρόγραμμα του Ινδού πρωθυπουργού «Make in India», που αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει την εγχώρια παραγωγή.
Η Ινδία αναμένεται να δαπανήσει σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια για παραγγελίες αμυντικού εξοπλισμού την επόμενη δεκαετία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας.
Πέρσι Ινδία και ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία που επέτρεψε στην αμερικανική General Electric να παράγει κινητήρες μαχητικών αεροσκαφών στην Ινδία.
Οι δύο χώρες σχεδιάζουν επίσης να επιταχύνουν την τεχνολογική συνεργασία και συμπαραγωγή σε τομείς όπως η αεράμυνα και η πληροφορική.
Ο φόβος
Η περαιτέρω ώθηση των δεσμών της Ινδίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλεί ανησυχία στην Κίνα, καθώς τα στρατεύματα των δύο χωρών έχουν εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις για τη συνοριογραμμή των Ιμαλαΐων. Από το 2020 η αντιπαράθεση έχει κοστίσει τη ζωή σε 24 στρατιώτες. Ως εκ τούτου το Νέο Δελχί δεν θέλει για κανένα λόγο η απομάκρυνσή του από τη Μόσχα να οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων του Κρεμλίνου με το Πεκίνο, που σε μια τέτοια περίπτωση θα αποτελεί τον μοναδικό μεγάλο εισαγωγέα ρωσικών προϊόντων.
Όπως υπογραμμίζει το Reuters, οι εξαγωγές όπλων της Ρωσίας έχουν σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό μετά τις πρώτες αναταράξεις που προκάλεσε η εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, ορισμένοι φόβοι παραμένουν για το Κρεμλίνο.
Η Ινδία προσβλέπει στην απόκτηση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών για το τελευταίο της αεροπλανοφόρο και θέλει να κατασκευάσει υποβρύχια με γαλλική, γερμανική ή ισπανική τεχνολογία και μαχητικά αεροσκάφη με αμερικανικούς και γαλλικούς κινητήρες.
Latest News
Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ η UBS για λογαριασμούς Ρώσων που κληρονόμησε από την Credit Suisse
Η αμερικανική υπηρεσία επιβολής κυρώσεων, OFAC, απέστειλε επιστολή στην UBS ως μέρος αυτής της έρευνας, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις
Πώς η πολιτική Τραμπ θα επηρεάσει την Ευρώπη - Η συζήτηση Χατζημηνά με την Gillian Tett (FT)
Οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας στο επίκεντρο της συζήτησης - Οι δασμοί και ποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα
«Καμπανάκι» Βιλερουά: Η εκλογή Τραμπ απειλεί την παγκόσμια οικονομία
Ο Γάλλος τραπεζίτης Βιλερουά εκτιμά ότι η επιστροφή Τραμπ μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες
Η σφήνα της οικογένειας Ito στην εξαγορά της ιαπωνικής 7-Eleven
Η μητρική της 7-Eleven στοχεύει στην απόσχιση της επιχείρησης σούπερ μάρκετ και άλλων περίπου 30 «μη βασικών» μονάδων - Ποιος θα τις εξαγοράσει
«Ποτέ μην ποντάρετε εναντίον του Ίλον» - Γιατί οι διαφημιστές επιστρέφουν στο Χ
Ορισμένα brands επωνυμίες στις ΗΠΑ είχαν εγκαταλείψει το X λόγω ανησυχιών αλλά τώρα επιζητούν την εύνοια του Ίλον Μασκ
Πώς έγινε η Lululemon ένα από τα πιο δημοφιλή athleisure brands
Από τον Καναδά στην Κίνα, την Ευρώπη και την Ελλάδα, η Lululeman κατέκτησε το γυναικείο και εφηβικό κοινό με όχημα τα διάσημα κολάν - Οι επόμενοι στόχοι
Πώς τα ακριβά τυριά έγιναν αγαπημένος στόχος εγκληματιών
Τα ακριβά τυριά έχουν μετατραπεί σε θελκτικό στόχος για ληστές, καθώς το κόστος τους ανεβαίνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια
Αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής για τις αμυντικές δαπάνες - Τι θα γίνει με τα Ταμεία Συνοχής
Η αλλαγή για τις αμυντικές δαπάνες θα αφορά περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ από το 2021 έως το 2027 - Δεξαμενή τα Ταμεία Συνοχής
Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για deals στις αερομεταφορές της Ευρώπης
Καταλύτης η τελική συμφωνία της Lufthansa με τη Ρώμη για αγορά του 41% της ΙΤΑ (πρώην Alitalia)
Νέες επιθέσεις στην Ερυθρά θάλασσα απο τους αντάρτες Χούθι
Αναφέρθηκαν εκρήξεις σε εμπορικό πλοίο 80 ναυτικά μιλια νότια της Χοντέιτα στην Ερυθρά θάλασσα λέει βρετανική υπηρεσία