Το θέμα των συνεχών αυξήσεων των τιμών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Μόνο το 2023, το 73,6% των Ελλήνων αναγκάστηκαν να πληρώσουν περισσότερο για αγορά τροφίμων. Αν και η ακρίβεια δεν αποτελεί αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, η χώρα μας φαίνεται ότι πλήττεται περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες κάτι που το αποδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση ακρίβειας, αφού ο εγχώριος πληθωρισμός στα είδη διατροφής ήταν ο δεύτερος υψηλότερος μετά τη Μάλτα.Στο ερώτημα γιατί η ελληνική αγορά είναι ευάλωτη στην ακρίβεια, αλλά και γιατί οι τιμές παραμένουν υψηλά σε ορισμένες κατηγορίες, όπως τα τρόφιμα –παρά την έστω και μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού– οι αιτίες είναι πολλές.
Παράγοντες
Ανθρωποι της αγοράς και οικονομολόγοι προσπαθώντας να εξηγήσουν την κατάσταση περιγράφουν εκτός από τις στρεβλώσεις στην αγορά και πιθανά κερδοσκοπικά φαινόμενα και σειρά παραγόντων που αποτελούν εμπόδιο για την πτώση των τιμών.
Δομικά προβλήματα
Το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς και η γεωμορφολογία της που δεν βοηθά την ανάπτυξη ανταγωνισμού ανάμεσα στις πολυεθνικές εταιρείες, η εξάρτηση σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές είτε σε πρώτες ύλες (κρέας, γάλα, ζάχαρη, σπορέλαια κ.λπ.) και δεύτερες ύλες (π.χ. υλικά συσκευασίας) είτε σε τελικά προϊόντα. Για παράδειγμα η αυτάρκεια της χώρας σε μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας είναι της τάξεως του 20%-30% και στο αγελαδινό γάλα 60% ενώ στο βούτυρο 23%.
Ιδιωτική ετικέτα
Είναι μικρή η διείσδυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (μόλις το 23,4% είναι το μερίδιο στην Ελλάδα όταν σε άλλες χώρες της ΕΕ ξεπερνά το 40%). Μεγαλύτερη διείσδυση θα δημιουργούσε σημαντικό ανταγωνισμό στα ράφια με τα επώνυμα προϊόντα, κάτι που ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η υψηλή φορολόγηση (ΕΦΚ και ΦΠΑ) σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων, αλλά και το υψηλό κόστος του χρήματος για τις επιχειρήσεις ειδικά στον πρωτογενή τομέα και τις μικρές επιχειρήσεις που τελικά πληρώνει ο καταναλωτής.
Πτώση παραγωγής
Ειδικά στην αγορά των τροφίμων, η πτωτική πορεία της αγροτικής παραγωγής στη χώρα αλλά και οι γεωπολιτικές αλλαγές που επηρεάζουν την εφοδιαστική αλυσίδα και πυροδοτούν τις τιμές εισαγόμενων αγαθών που επηρεάζουν με τη σειρά τους αυξάνουν το κόστος παραγωγής όπως πρώτες ύλες, λιπάσματα, αγροεφόδια, ζωοτροφές, ενέργεια κ.λπ.
Κλιματικές αλλαγές
Πραγματοποιούνται αλλαγές στο κλίμα με επιπτώσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις εξαιτίας καταστροφών από φυσικά φαινόμενα που θα μας συντροφεύει και τα επόμενα χρόνια.
Ανταγωνισμός
Οι άνθρωποι του λιανεμπορίου προσθέτουν και μια σειρά άλλων παραγόντων οι οποίοι αφορούν τις ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών, οι οποίες φουσκώνουν τις τιμές, τις ρήτρες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών προς τους λιανεμπόρους (να μην αγοράζουν από θυγατρικές των προμηθευτών τους σε άλλες χώρες όπου ενδεχομένως πωλούν φθηνότερα σε σχέση με την ελληνική αγορά). Πρόκειται για πρακτικές που πολλές φορές έχει εντοπίσει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού και έχουν επιβληθεί και αυστηρά πρόστιμα.
Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Έρχεται το «ατομικό portofolio» - Τι θα προσφέρει σε κάθε ασφαλισμένο
Εντός του 2025 έρχεται η πλήρης ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ - Όλες οι υπηρεσίες και οι πληροφορίες θα είναι άμεσα προσβάσιμες
Επίδομα θέρμανσης: Τα 10+1 «μυστικά» που δίνουν έως 1.200 ευρώ στα νοικοκυριά
Έως 6 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις – έως 23 Δεκεμβρίου η πληρωμή της προκαταβολής στους δικαιούχους – Ποιοι και πώς θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης – οι εξαιρέσεις
Κεραμέως στην ΕΕΝΕ: Μέλημά μας ο ψηφιακός μετασχηματισμός
Το ανθρώπινο δυναμικό έχει 55% βασικές ψηφιακές δυνατότητες και στόχος είναι να πάμε το 2030 στο 80%, λέει η υπουργός Εργασίας
Στόχος να υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις σε 630 ημέρες το 2027 - Τι είπε ο Φλωρίδης στην ΕΕΝΕ
Ετοιμάζουμε τον πιο σύγχρονο κώδικα στον κόσμο για εξωδικαστική επίλυση διαφορών, υποσχέθηκε ο Φλωρίδης στη Διάσκεψη της ΕΕΝΕ
Στον αέρα η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης - Τι πρέπει να κάνετε
Οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης μπορούν να υποβάλλονται έως τις 6 Δεκεμβρίου - Τα βήματα για την αίτηση
Εξετάζουμε τις προτάσεις μείωσης φόρων αλλά... - Τι είπε ο Χατζηδάκης στην ΕΕΝΕ
Στην Ελλάδα «καλλιεργείται ένας μύθος ότι έχει επέλθει πλήρης αποβιομηχάνιση», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην ΕΕΝΕ
Περισσότερα έσοδα με χαμηλότερους φόρους - Τι είπε ο Χατζηδάκης για ανάπτυξη και φοροδιαφυγή
Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε ανάπτυξη και φοροδιαφυγή και με ανάρτηση στο Facebook και στο φορολογικό φόρουμ του ΟΟΣΑ που πραγματοποιείται στην Αθήνα
Κουνενάκη Εφραίμογλου στην ΕΕΝΕ: Στόχος να φτάσουμε τις επενδύσεις στο 22%-23% του ΑΕΠ»
Παρέμβαση δια σημειώματος έκανε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος: «Απαξιώνονται οι επενδύσεις σήμερα σε 3 χρόνια, για αυτό και χρειάζονται υπεραποσβέσεις»
Θεοδωρικάκος: Πίεση, έλεγχος και διάλογος για μείωση τιμών – Τα μέτρα θα συνεχιστούν και το 2025
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι συζητά με τους εκπροσώπους της αγοράς την επέκταση του μέτρου μείωσης των τιμών
Πόσο ενισχύει την ελληνική οικονομία η μεταποίηση - Οι προτάσεις της ΕΕΝΕ για τη βιομηχανία [πίνακες]
Η έκθεση του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανία παρουσιάστηκε στην 8η Οικονομική Διάσκεψη που πραγματοποιείται από την Ε.ΕΝ.Ε