Με απώλειες έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και είχε την πλειονότητα των τίτλων του σε αρνητικά εδάφη, βρήκε τις στηρίξεις, εν μέσω χαμηλών συναλλαγών, να διατηρήσει τη ζώνη των 1.350 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 1.350,95 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.349,61 μονάδων (-0,83%) και 1.359,50 μονάδων (-0,10%). Ο τζίρος ανήλθε στα 88.4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,69 εκατ. τεμάχια αξίας 11,3 εκατ. ευρώ.

Wall Street: Εν αναμονή των mega – caps της τεχνολογίας

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,86% στις 3.282,81 μονάδες, ενώ στο -1,19% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.310,86 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,66% στις 1.139,17 μονάδες.

Υπό έλεγχο οι πιέσεις

Με την αγορά να προσπαθεί να εξασφαλίσει ρευστότητα στη σκιά των μεγάλων εξελίξεων που έχει μπροστά της (εισαγωγή ΔΑΑ, Placement Πειραιώς), ο γενικός δείκτης κατάφερε και βρήκε τα στηρίγματα εκείνα που χρειαζόταν προκειμένου να μην περάσει και πάλι κάτω από τις 1.350 μονάδες. Έτσι έμεινε στη γνώριμη εικόνα των τελευταίων εβδομάδων, που δεν μπορεί, μεν, να κάνει την ανοδική διαφυγή, αλλά που δημιουργεί καθημερινά προσδοκίες για την πορεία του, ακολουθώντας μια ήπια και χωρίς εξάρσεις κίνηση. Και σε αυτό το μοτίβο, μια συνεχής σκυταλοδρομία μεταξύ των ανοδικών και των πτωτικών κύκλων, βοηθά στο να γίνονται οι εσωτερικές διορθώσεις και κινήσεις, προς ικανοποίηση των βραχυπρόθεσμων κυρίως.

Βέβαια, το ενδιαφέρον μονοπωλεί η διάθεση των μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ο βαθμός κάλυψης σε Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα θα είναι μια έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος όχι μόνο για την συγκεκριμένη εταιρία αλλά για το σύνολο της ελληνικής αγοράς, με τα πρώτα μηνύματα να είναι αρκούντως θετικά. Είναι πρακτικά η πρώτη Δημόσια Προσφορά μετοχών «διεθνών προδιαγραφών» και μεγέθους άνω του 1 δισ. ευρώ σε συνολική αξία κεφαλαιοποίησης που υλοποιείται στο ΧΑ μετά την εισαγωγή των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή στο ΧΑ από τον Νοέμβριο του 2007.

Την ίδια ώρα, όπως σχολιάζει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, τα νέα είναι σχεδόν καθημερινά και θυμίζουν άλλες εποχές ενώ η κυοφορία αρκετών ακόμα deals είναι δεδομένη. Τα καλά νέα από την Νέα Υόρκη και το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων είναι δεδομένο. Η αλήθεια είναι πως και αυτοί ψάχνουν μία διέξοδο με μικρού ρίσκου κέρδη, κάτι που βλέπουν στην ελληνική οικονομία.

Κατά τον κ. Ζαχαράκη, το ταμπλό είναι αυτό που πάντα λέει την αλήθεια και μέχρι στιγμής μας δείχνει ότι κινείται αργά και βασανιστικά ανοδικά με διορθώσεις της 1 ½ συνεδρίασης χωρίς υπερβολές και απότομές αυξήσεις τζίρου που θα προβληματίσουν. Άλλωστε τα χρήματα που μπαίνουν είναι και η απόδειξη για το τι μπορεί να περιμένουμε. Πάντα μα πάντα η αγορά δίνει 1 ή 2 ευκαιρίες μέσα στην χρονιά για κάποιους που έχουν μείνει εκτός και αισθάνονται ανασφάλεια και υψοφοβία αλλά δυστυχώς έχει παρατηρηθεί ότι πάντα βγαίνουν και γρήγορα χωρίς να αφήσουν την αγορά να τους δώσει σημαντική κίνηση.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ και Aegean βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων, καταγράφοντας απώλειες 2,44% και 2,04% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Motor Oil, Jumbo, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Cenergy, Alpha Bank, Λάμδα και ΟΤΕ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Ελλάκτωρ, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα και Coca Cola, με τον ΟΠΑΠ και την Quest να κλείνουν αμετάβλητες απορροφώντας την ενδοσυνεδριακή πίεση που δέχτηκαν.

Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Autohellas, Πειραιώς και Βιοχάλκο, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να ολοκληρώνουην στο +1,09%. Τα ΕΛΧΑ για ακόμη μία ημέρα ξεχώρισαν με το +2,83% που κατέγραψαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών