
Να αψηφήσει την πίεση της ΕΕ για την έγκριση ενός τετραετούς πακέτου βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία δεσμεύτηκε η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, καταδικάζοντας ως εκβιασμό την πρόθεση των Βρυξελλών να προχωρήσουν σε κινήσεις υπονόμευσης της οικονομίας της αν η Βουδαπέστη δεν συνταχθεί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη του μπλοκ.
Μέση Ανατολή: Ο νέος εμπορικός διάδρομος που «πάγωσε» ο πόλεμος στη Γάζα
Όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, επικαλούμενοι εμπιστευτικό έγγραφο του οποίου έλαβαν γνώση, η ΕΕ έχει παρουσιάσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να σαμποτάρει την οικονομία της Ουγγαρίας αν ο Όρμπαν δεν άρει το βέτο στο σχέδιο χρηματοδότησης της Ουκρανίας
Η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα το φιορίνι Ουγγαρίας να υποχωρήσει 0,7% έναντι του ευρώ και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφορά να αυξηθεί κατά 0.09 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,35%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.
«Η Ουγγαρία δεν υποχωρεί»
«Η Ουγγαρία δεν υποχωρεί στον εκβιασμό», έγραψε στο X το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός ΕΕ της Ουγγαρίας Γιάνος Μπόκα. «Το έγγραφο, που συντάχθηκε από γραφειοκράτες των Βρυξελλών, επιβεβαιώνει μόνο αυτό που η ουγγρική κυβέρνηση λέει εδώ και πολύ καιρό: η πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ χρησιμοποιείται για πολιτικό εκβιασμό».
Όπως σημειώνουν οι FT, οι ηγέτες της ΕΕ θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη για να συζητήσουν ένα σχέδιο χρήσης του προϋπολογισμού του μπλοκ για την παροχή στην Ουκρανία κρίσιμης οικονομικής βοήθειας που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της πολεμικής της προσπάθειας κατά της Ρωσίας. Η έκτακτη σύνοδος κορυφής συγκλήθηκε επειδή ο Βίκτορ Όρμπαν άσκησε βέτο στο εν λόγω πακέτο στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.
Τώρα, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Όρμπαν, η ΕΕ δεσμεύεται να παγώσει κάθε μορφής χρηματοδότηση προς τη Βουδαπέστη, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βύθιση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τη χώρα. Αν και παραμένει αβέβαιο αν θα υπάρξει ομοφωνία στους κόλπους της ΕΕ για την υιοθέτηση μιας τόσο σκληρής γραμμής προς την Ουγγαρία, η πρόταση είναι ενδεικτική της οργής που επικρατεί στις Βρυξέλλες για τη στάση της ουγγρικής κυβέρνησης.

Πιέσεις
Παράλληλα με τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, η Ουγγαρία δέχεται επίσης έντονη πίεση από τους δυτικούς συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία. Η Βουδαπέστη είναι το τελευταίο μέλος που εξακολουθεί να εμποδίζει αυτή τη διαδικασία, παρά τις υποσχέσεις της για το αντίθετο. Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Όρμπαν ότι ακολουθεί μια «φανταστική εξωτερική πολιτική» για τα ζητήματα αυτά, λέγοντας ότι η Ουγγαρία ενεργούσε προς το συμφέρον του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Όρμπαν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συμφωνήσει με την τροποποίηση του κοινού προϋπολογισμού του μπλοκ για να επιτραπεί περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία, ούτε θα επιτρέψει άλλο κοινό δανεισμό για τη συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων. Αντίθετα, ζήτησε από τα κράτη μέλη να χρηματοδοτήσουν ένα ξεχωριστό ταμείο χωρίς νέο δανεισμό. Τα άλλα 26 κράτη μέλη αντιστάθηκαν σε αυτήν την ιδέα. Ωστόσο το Σάββατο η Βουδαπέστη φάνηκε να έχει αμβλύνει τη θέση της, με αξιωματούχους να λένε στους FT ότι θα δεχόταν τροποποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ εφόσον η Ουγγαρία διατηρούσε το δικαίωμα να αναθεωρεί το πακέτο κάθε χρόνο και να το μπλοκάρει εάν χρειαστεί.
Εκβιασμός
Ωστόσο, αυτή η ιδέα έχει ήδη απορριφθεί από άλλα κράτη μέλη. «Οι Βρυξέλλες χρησιμοποιούν εκβιασμό εναντίον της Ουγγαρίας σαν να μην υπάρχει αύριο, παρά το γεγονός ότι έχουμε προτείνει έναν συμβιβασμό», έγραψε στο X ο Balázs Orbán, πολιτικός διευθυντής του πρωθυπουργού. Πρόσθεσε ότι τα παράπονα της ΕΕ για την οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία και το επακόλουθο πάγωμα κεφαλαίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιούνται για την άσκηση πολιτικής πίεσης για να αναγκαστεί η Βουδαπέστη να συμμορφωθεί με την πολιτική του μπλοκ έναντι της Ουκρανίας.
«Τώρα είναι ξεκάθαρο: αυτό δεν έχει καμία σχέση με το κράτος δικαίου. Και τώρα δεν προσπαθούν καν να το κρύψουν», είπε ο Balázs Orbán. «Ό,τι κι αν συμβεί, χρειάζεται αλλαγή στις Βρυξέλλες!»
Οι FΤ υπογραμμίζουν ότι η αντίδραση στις ουγγρικές αγορές θα μπορούσε να περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών της κεντρικής τράπεζας που προσπαθεί να στηρίξει την οικονομία της χώρας. Η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα στο 9,75% στη συνεδρίαση πολιτικής της την Τρίτη. «Η αβεβαιότητα είναι αρνητική για το φιορίνι και θα μπορούσε να αποτελέσει περιοριστικό παράγοντα για τολμηρή πολιτική δράση από την Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας», δήλωσε ο αναλυτής της Citigroup, Λουίς Κόστα, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί τώρα να επιλέξει μια μικρότερη περικοπή κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες αυτή την εβδομάδα.


Latest News

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.