
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την αύξηση στα κέρδη των επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού STOXX 600 σε 3%, από 7% προηγουμένως, προχώρησε η Goldman Sachs, επικαλούμενη αντίθετους ανέμους από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τον πληθωρισμό.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πέρυσι εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων . Ωστόσο, η χρηματιστηριακή εταιρεία της Wall-Street αναμένει πτώση των τιμών του αργού φέτος.
Ειδικότερα, η Goldman Sachs αναμένει ότι οι τιμές του αργού Brent θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 81 δολάρια το βαρέλι το 2024, τιμή σημαντικά χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση των 98 δολαρίων.
Οι ασθενέστερες τιμές του πετρελαίου θα επηρεάσουν τα έσοδα και τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών μετοχών που συνδέονται με εμπορεύματα, ανέφερε χαρακτηριστικά η Goldman Sachs και πρόσθεσε ότι ο αποπληθωρισμός θα αποτελέσει πρόκληση για τις μετοχές. Ωστόσο, οι χαμηλότερες τιμές καταναλωτή, σε ιδανικές οικονομικές συνθήκες, θα μπορούσαν να τονώσουν τις μετοχές.
«Εάν ο πληθωρισμός των τιμών πέσει κάτω από τον πληθωρισμό των μισθών, αυτό προσθέτει πτωτική πίεση στα περιθώρια καθαρού εισοδήματος», δήλωσαν οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs.
Ψαλίδι στα κέρδη
Η χρηματιστηριακή εταιρεία εκτίμησε ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στην ετήσια αύξηση των εσόδων, με τα περιθώρια καθαρού εισοδήματος να αναμένεται να μειωθούν κατά 10 μονάδες βάσης.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο εύρος 2,5-3% για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν πει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των επιτοκίων πριν από τα κρίσιμα στοιχεία για τους μισθούς του πρώτου τριμήνου, που αναμένεται τον Μάιο, θα ήταν πρόωρη.
Μια σειρά από έρευνες έδειξαν την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μπορούσε να μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν φέτος λόγω της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, ενισχύοντας τα στοιχήματα για πρόωρη έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Ο δείκτης αναφοράς (.STOXX), κέρδισε πάνω από 12% πέρυσι, ενώ ο επιμέρους δείκτης πετρελαίου και φυσικού αερίου (.SXEP), σημείωσε ετήσια άνοδο 3,4%.


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς