![Goldman Sachs: Χαμηλώνει τον πήχη για τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/ot_business_profit_mer4.png)
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την αύξηση στα κέρδη των επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού STOXX 600 σε 3%, από 7% προηγουμένως, προχώρησε η Goldman Sachs, επικαλούμενη αντίθετους ανέμους από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τον πληθωρισμό.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πέρυσι εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων . Ωστόσο, η χρηματιστηριακή εταιρεία της Wall-Street αναμένει πτώση των τιμών του αργού φέτος.
Ειδικότερα, η Goldman Sachs αναμένει ότι οι τιμές του αργού Brent θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 81 δολάρια το βαρέλι το 2024, τιμή σημαντικά χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση των 98 δολαρίων.
Οι ασθενέστερες τιμές του πετρελαίου θα επηρεάσουν τα έσοδα και τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών μετοχών που συνδέονται με εμπορεύματα, ανέφερε χαρακτηριστικά η Goldman Sachs και πρόσθεσε ότι ο αποπληθωρισμός θα αποτελέσει πρόκληση για τις μετοχές. Ωστόσο, οι χαμηλότερες τιμές καταναλωτή, σε ιδανικές οικονομικές συνθήκες, θα μπορούσαν να τονώσουν τις μετοχές.
«Εάν ο πληθωρισμός των τιμών πέσει κάτω από τον πληθωρισμό των μισθών, αυτό προσθέτει πτωτική πίεση στα περιθώρια καθαρού εισοδήματος», δήλωσαν οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs.
Ψαλίδι στα κέρδη
Η χρηματιστηριακή εταιρεία εκτίμησε ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στην ετήσια αύξηση των εσόδων, με τα περιθώρια καθαρού εισοδήματος να αναμένεται να μειωθούν κατά 10 μονάδες βάσης.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο εύρος 2,5-3% για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν πει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των επιτοκίων πριν από τα κρίσιμα στοιχεία για τους μισθούς του πρώτου τριμήνου, που αναμένεται τον Μάιο, θα ήταν πρόωρη.
Μια σειρά από έρευνες έδειξαν την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μπορούσε να μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν φέτος λόγω της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, ενισχύοντας τα στοιχήματα για πρόωρη έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Ο δείκτης αναφοράς (.STOXX), κέρδισε πάνω από 12% πέρυσι, ενώ ο επιμέρους δείκτης πετρελαίου και φυσικού αερίου (.SXEP), σημείωσε ετήσια άνοδο 3,4%.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
![Ισπανία: Πώς έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/spain-flag-600x400.jpg)
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
![Τραμπ 2.0: Γιατί αναθεωρούν οι οικονομολόγοι – Καμπανάκι για την ανάπτυξη το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump3-scaled-1-600x396.jpg)
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.
![Συνάλλαγμα: Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς – Τι φέρνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/trader-wall-768x512-1-600x400.jpg)
Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς συναλλάγματος – Τι φέρνει ο Τραμπ
Μετά από πολλά χρόνια «ηρεμίας», οι traders στην αγορά συναλλάγματος βιώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους την αδρεναλίνη των γρήγορων κινήσεων
![Ζιμπάμπουε: Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mosi-oa-tunya-gold-coin.jpg)
Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων της Ζιμπάμπουε
Τα νομίσματα έχουν γίνει ανάρπαστα από θεσμικούς επενδυτές και απλούς πολίτες
![AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/Northvolt-600x343.jpeg)
AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt
Τα AP Funds είχαν επενδύσει 5,8 δισ. σουηδικές κορώνες (531 εκατ. δολάρια) σε μετοχές και μετατρέψιμο χρέος της Northvolt
![Βραζιλία: Διαψεύδονται οι φήμες για επιβολή φόρου στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/HADDAH-FERNANDO-22_BRZ.jpg)
Διαψεύδεται ότι η Βραζιλία θα επιβάλει φόρους στις αμερικανικές Big Tech
Η Βραζιλία είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών χάλυβα από τις ΗΠΑ, καθώς και κορυφαία αγορά για πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας
![Capital Economics: Ο κόσμος κρέμεται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου… του Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-09T093133Z_1921782028_RC2WQCA1BVCO_RTRMADP_5_RUSSIA-USA-TRUMP-PUTIN-600x400.jpg)
Capital Economics: Ο κόσμος κρέμεται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου… του Τραμπ
Σύμφωνα με την Capital Economics, ο λιγότερο από ένας μήνας της νέας κυβέρνησης Τραμπ και ο κόσμος ήδη αισθάνεται ότι έχουν γραφτεί αρκετά για το εμπόριο, τους δασμούς και τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ
![Ινδία: Ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού υλικού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_india_defence2-600x352.png)
Ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού υλικού απο την Ινδία
Οι εξαγωγές αμυντικών εξοπλισμών της Ινδιας θα ξεπεράσουν το ρεκόρ των 210 δισεκατομμυρίων ρουπιών (2,4 δισ. δολάρια) για πρώτη φορά