Στην… εξίσωση της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μείγματος της Ευρώπης μπαίνει και πάλι η παράμετρος του φυσικού αερίου.
Ακόμη και χώρες με σημαντική διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σχεδιάζουν ή ήδη κατασκευάζουν θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για την υποστήριξη του δικτύου σε περιόδους αιχμής της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλα κράτη, όπως η Πολωνία ή η Γερμανία, βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ως εναλλακτική στον άνθρακα.
Ειδικά στη Γερμανία, την περασμένη εβδομάδα, κύριο θέμα της ατζέντας στη συνάντηση του γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς και των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας της χώρας Κρίστιαν Λίντνερ και Ρόμπερτ Χάμπεκ ήταν η προσπάθεια της χώρας να διατηρήσει τα… φώτα αναμμένα, καταργώντας παράλληλα πυρηνικά και άνθρακα.
Mytilineos: Στα 2,5 δισ. ευρώ η συνολική αξία συμβολαίων στη Μεγάλη Βρετανία
Κι αυτό διότι, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters, ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κατασκευής σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αερίου περίπου 15 GW (γιγαβάτ), όση η ισχύς που χρειάζεται η Γερμανία για να «γεφυρωθεί» η μετάβαση στις ΑΠΕ.
Τέσσερις μονάδες
Την ίδια στιγμή στην Αγγλία ήδη κατασκευάζονται σήμερα από τη Mytilineos τέσσερις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο ανοιχτού κύκλου, συνολικής ισχύος 1,2 GW, οι τρεις για λογαριασμό της Drax οι οποίες θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία το φθινόπωρο και η μία της Vitol που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.
Οπως μάλιστα ανέφερε προ ημερών ο εκτελεστικός διευθυντής Μ Power Projects της Mytilineos κ. Κώστας Χωρινός μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα 10 χρόνια παρουσίας της ελληνικής εταιρείας στη Βρετανία, οι μονάδες θα μπουν στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας όχι σαν μονάδες βάσης αλλά ως σταθμοί που θα εξασφαλίζουν τη σταθερότητα του συστήματος, παρέχοντας ηλεκτρικό ρεύμα σε ώρες αιχμής (περίπου 1.500 ώρες/έτος).
Παράλληλα, η Mytilineos βρίσκεται σε συζητήσεις με την RWE για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με αέριο που σχεδιάζονται στη Γερμανία στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Η γερμανική εταιρεία σχεδιάζει πέντε έργα και βρίσκεται στη φάση της προεπιλογής εργολάβων και αδειοδοτήσεων, με την προοπτική να ξεκινήσει η κατασκευή τους εντός της επόμενης διετίας.
Στην Ιρλανδία
Προσφάτως, σύμφωνα με τον κ. Χωρινό, η Mytilineos ολοκλήρωσε την κατασκευή μιας θερμικής μονάδας 200 MW (μεγαβάτ) στην Ιρλανδία.
Αλλά και στην Πολωνία η παρουσία του ελληνικού ομίλου εδραιώνεται με δύο θερμικές μονάδες αερίου, συνδυασμένου κύκλου, συνολικής ισχύος 1.200 MW, η μία για λογαριασμό της Orlen, της μεγαλύτερης εταιρείας καυσίμων της χώρας και η άλλη της Zepak, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και για άλλες μονάδες.
Συγχρόνως, έχει στραμμένο το βλέμμα και στα Βαλκάνια καθώς λόγω παλαιότητας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα υπάρξουν ανάγκες για κατασκευή νέων, όπως στη Ρουμανία όπου ήδη η Mytilineos έχει κατασκευάσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, για λογαριασμό της αυστριακής OMV, ή στη Βόρεια Μακεδονία όπου υπάρχει ανάγκη για μονάδα συμπαραγωγής 150 MW, τη Βουλγαρία κ.ά.
Η εμπειρία και η τεχνογνωσία του ελληνικού ομίλου στην κατασκευή θερμικών μονάδων είναι τεράστια. Συνολικά έχει κατασκευάσει περισσότερα από 15 GW θερμικών σταθμών ανά τον πλανήτη, όπως σε Πακιστάν, Τουρκία, Αλγερία, Ρουμανία, Σλοβενία (κατασκευάζεται σήμερα), Γκάνα, Νιγηρία, Λιβύη, Ιράκ κ.λπ.
Τα δίκτυα
Η απανθρακοποίηση ανοίγει μια μεγάλη αγορά και στην κατασκευή δικτύων, τα οποία τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να εξυπηρετούν ένα αποκεντρωμένο και ευέλικτο σύστημα με εκατομμύρια διασπαρμένους ηλιακούς συλλέκτες στέγης και άλλες μονάδες ΑΠΕ, αντλίες θερμότητας και τοπικές ενεργειακές κοινότητες οι οποίες θα μοιράζονται την παραγωγή τους, αλλά και υπεράκτια αιολικά πάρκα που θα πρέπει να συνδεθούν στο δίκτυο.
Δεδομένου ότι το 40% των δικτύων διανομής της ΕΕ είναι παλαιότερα των 40 ετών και η διασυνοριακή δυναμικότητα μεταφοράς αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους 584 δισ. ευρώ. Η Mytilineos έχει κατασκευάσει το καλώδιο Ελλάδας – Βουλγαρίας, ενώ θα υλοποιήσει μαζί με την GE Vernova και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αγγλίας – Σκωτίας (ύψους ενός δισ. λιρών) επιτρέποντας τη μεταφορά «πράσινης» ανανεώσιμης ενέργειας που θα τροφοδοτήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιπλέον, με τον ΑΔΜΗΕ αναμένεται η υπογραφή νέας σύμβασης για την κατασκευή υποσταθμών στην Ελλάδα, στην Αλβανία και τη Γεωργία. Πέρα ωστόσο από τις μεγάλες διασυνδέσεις, σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως και στη Μεγάλη Βρετανία, αρχίζουν να αναπτύσσονται και πολλά ιδιωτικά δίκτυα διανομής ρεύματος, έργα που ανοίγουν ένα νέο πεδίο δραστηριοτήτων για την εταιρεία.
Ανάπτυξη
Η ανάπτυξη στη Δυτική Ευρώπη για τη Mytilineos ξεκίνησε με επίκεντρο την Αγγλία, όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται εδώ και δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάπτυξης της Mytilineos Renewables στη Δυτική Ευρώπη, κ. Λευτέρη Πλιάκο, έως σήμερα έχουν κατασκευαστεί 82 ηλιακά έργα ισχύος 1,2 GW και μονάδες αποθήκευσης χωρητικότητας 1,1 GWh (γιγαβατώρες). Η συνολική αξία των συμβολαίων φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ.
Αποθήκευση
Μάλιστα, τα έργα αποθήκευσης μεταφράζονται περίπου στο 33% της αγοράς της Αγγλίας, μια επίδοση που επετεύχθη, όπως επεσήμανε ο κ. Πλιάκος, με πολλαπλούς πελάτες, αλλά κυρίως με την Gresham House. Στα ηλιακά συστήματα οι μεγαλύτεροι πελάτες του ελληνικού ομίλου στη Βρετανία είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «η Lightsource ΒΡ, με την οποία έχουμε κατασκευάσει πάνω από 30 projects και η Quinbrook με την οποία κατασκευάζουμε ένα έργο 373 μεγαβάτ». Η κατασκευή του ξεκίνησε προ τριών μηνών στο North Kent και είναι προϋπολογισμού 114 εκατομμυρίων λιρών. Επίσης, τον τελευταίο χρόνο υπογράφηκαν και οι πρώτες διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας (ΡΡΑ) με Vodafone και Centrica.
Πέρα από τα μεγάλα έργα ΑΠΕ, αποθήκευσης και τις τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου, η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την προμήθεια και εγκατάσταση ενός σύγχρονου πυκνωτή, για την RWE Generation UK, μίας από τις κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και για την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα.
Αντίστοιχη πορεία με την Αγγλία ακολουθεί ο ελληνικός όμιλος στην Ισπανία όπου, μεταξύ άλλων, έχει κατασκευάσει ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά έργα στην Ευρώπη, ισχύος 300 MW, ενώ σχεδιάζει διείσδυση και στην Πορτογαλία.
Latest News
Νέα «όπλα» της ΔΕΗ για την πράσινη μετάβαση – Οι μονάδες «Peakers» και τα «Pumped Hydro»
Η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε ο CEO Γ. Στάσσης, στην τριετία 2025 -2027 θα εκτελέσει έργα ευέλικτης ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1,8 GW
Το deal της AKTOR στην αποθήκευση ενέργειας – H εξαγορά από Enercoplan και οι επενδύσεις 1,5 δισ.
H AKTOR, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο έργων αντλησιοταμίευσης της Enercoplan Energy & Investments
Συντηρητικές οι εκτιμήσεις της LG για τα έσοδα του επόμενου έτους
Η LG που προμηθεύει την Tesla, τη General Motors και τη Hyundai Motor , «βλέπει» ότι επιβραδύνεται η ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων