Ένας από τους γκουρού των αναψυκτικών στη χώρα μας, ο Νίκος Τσαούτος, για χρόνια στο τιμόνι της ιστορικής εταιρείας ΕΨΑ, απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών.
Ο γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος για πολλά χρόνια υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ), είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια αφήνοντας τη διοίκηση της εταιρείας στα χέρια των παιδιών του Πέννυς και Μιχάλη Τσαούτου.
Με μια συγκινητική ανάρτηση στα social media η Πέννυ, είπε αντίο στον πατέρα της: «Πατέρα μου, σήμερα πήγες στην ψηλότερη κορυφή, αν και η μεγάλη σου αγάπη ήταν το Πήλιο. Βαριά η κληρονομιά που μας αφήνεις. Πολύ δύσκολο να σου μοιάσουμε. Άπειρες και όμορφες οι αναμνήσεις».
Ο εκλιπών κατείχε τα ηνία της επιχείρησης από την Αγριά Βόλου από το 1969 (έτος που την αγόρασε) μετατρέποντάς την σε μία από τις πιο γνωστές και πετυχημένες βιομηχανίες στην Ελλάδα.
Συμμετείχε ενεργά και για 18 συνεχόμενα έτη στη Διοίκηση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, ενώ τα τελευταία 14 ήταν πρόεδρος της. Το 2021 ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος της ΑΕΔΕΠ ενώ ήταν και επίτιμο μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου.
Η λε-μοναδική ιστορία της ΕΨΑ
Η ιστορία της η ΕΨΑ Ανώνυμος Εταιρεία – Βιομηχανία Αναψυκτικών & Χυμών ξεκινά σχεδόν μισό αιώνα πριν περάσει στα χέρια του Νίκου Τσαούτου το 1969.
Η λε-μοναδική βιομηχανία «γεννήθηκε» το 1924, όταν τα αδέλφια Κοσμαδόπουλοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια πρότυπη μονάδα ψυγείων, ώστε να αξιοποιήσουν την υπερπαραγωγή λεμονιών της περιοχής.
Το εργοστάσιο εγκαινίασε πανηγυρικά ο Ελευθέριος Βενιζέλος και θεωρήθηκε κοσμοϊστορικό γεγονός για τους ντόπιους, αφού ήταν και ο λόγος που το χωριό συνδέθηκε με δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι Κοσμαδόπουλοι, αργυραμοιβοί από τη Ζαγορά με τράπεζα που είχαν κληρονομήσει από τον πατέρα τους και έχει καταγραφεί στην οικονομική ιστορία του Βόλου ως η Τράπεζα Κοσμαδόπουλου, ήθελαν να πετύχουν το καλύτερο προϊόν αντάξιο της μοναδικής φύσης του Πηλίου. Για το λόγο αυτό προσκάλεσαν στην Αγριά τον γερμανό χημικό μηχανικό Otto, ο οποίος και δημιούργησε τη συνταγή για τη λεμονάδα ΕΨΑ, που σημειωτέον κρατιέται μυστική έως σήμερα.
Και εκεί που οι λεμονάδες της ΕΨΑ άρχισαν να γίνονται γνωστές στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, η Τράπεζα Κοσμαδόπουλου χρεοκοπεί.
Η Εθνική Τράπεζα και το κοντόχοντρο μπουκάλι
Κάπως έτσι το 1936 και η ΕΨΑ περνάει στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας. Οι νέοι ιδιοκτήτες πήραν το θέμα πολύ ζεστά επενδύοντας σε εξοπλισμό, ενώ το 1950 ένας εμπνευσμένος υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας, ο Αριστείδης Αλεξανδρίδης, σχεδιάζει τη φιάλη με το σχήμα που αποτελεί πια σήμα κατατεθέν της ΕΨΑ, εξαιρετικά πρωτοποριακή για την εποχή της.
Για 30 χρόνια η ΕΨΑ «ανεβάζει» στροφές, γίνεται κυρίαρχος στην τοπική αγορά και τα προϊόντα της βραβεύονται. Ωστόσο δεν καταφέρνει να περάσει στην κερδοφορία. Όταν μάλιστα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 έρχονται πια τα ηλεκτρικά οικιακά ψυγεία και η εταιρεία χάνει και την πελατεία που είχε από την διανομή πάγου, η Εθνική Τράπεζα αποφασίζει ότι ήλθε η ώρα να την πουλήσει.
Game changer ο Νίκος Τσαούτος
Νέοι θεματοφύλακες του μυστικού του Herr Otto γίνονται από το 1969 ο Νίκος Τσαούτος σε συνεργασία με τον εύπορο κουνιάδο του Βαγγέλη Μοσκαχλαΐδη εξ Ιτέας ορμώμενο.
Με αιχμή του δόρατος την πολυβραβευμένη λεμονάδα της εταιρείας φιλοδοξούν να κάνουν την ΕΨΑ γνωστή όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά σ’ ολόκληρη τη χώρα. Έτσι λοιπόν επενδύουν σε νέα μηχανήματα και εγκαταστάσεις, διευρύνοντας τόσο την γκάμα των προϊόντων της όσο και το δίκτυο των πωλήσεων.
Ο νέος κύκλος επενδύσεων που πραγματοποιείται αυξάνει την παραγωγική δυναμικότητά της, η οποία ανέρχεται πλέον στις 7.500 φιάλες την ώρα, ενώ το 1982, η παραγωγή της ΕΨΑ θα ανεβεί στα 20.000 μπουκάλια την ώρα.
Προσηλωμένος στην ποιότητα, ο Νίκος Τσαούτος, ισχυρός παράγοντας στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, θεωρεί ότι πέρα από την πρώτη ύλη (ελληνικά φρούτα), σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του προϊόντων της ΕΨΑ έχει και το νερό της περιοχής, που αναβλύζει από τις πηγές του Πηλίου.
Μουσείο λεμονάδας
Επίσης ενδεικτικό της αντίληψης των ιδιοκτητών της εταιρείας για το θέμα της ποιότητας αποτελεί το γεγονός ότι στον χώρο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου η λεμονάδα διαθέτει το δικό της μουσείο!
Εκεί εκτίθενται στοιχεία που αποτελούν τεκμήρια της ιστορίας της ΕΨΑ, όπως οι χειροκίνητοι αποφλοιωτήρας και αποχυμωτής, τα μηχανήματα παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα και φυσικά όλοι οι τύποι των φιαλών που κατά περιόδους χρησιμοποίησε.
Βέβαια, το σήμα κατατεθέν της, ανεξάρτητα αν έχει προχωρήσει σε όλες τις μοντέρνες μορφές συσκευασιών, είναι το αξεπέραστο κοντόχοντρο ανάγλυφο μπουκάλι.
Το 2011 η ΕΨΑ δημιουργεί τα πρώτα Ελληνικά βιολογικά αναψυκτικά και ακολουθούν τα πρώτα ελληνικά αναψυκτικά λάϊτ, με γλυκαντικό από το φυτό στέβια, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Τον Μάρτιο του 2013 η ΕΨΑ, συνεχίζοντας να παράγει καινοτόμα προϊόντα, δημιουργεί την πρώτη Ελληνική Cola με γλυκαντικό από το φυτό στέβια.
Τα τελευταία δέκα χρόνια η διοίκηση της βολιώτικης βιομηχανίας αναψυκτικών εντατικοποίησε τις προσπάθειές της για να ενισχύσει το κανάλι των εξαγωγικών πωλήσεων της ΕΨΑ.
Αυτήν τη στιγμή τα αναψυκτικά ΕΨΑ έχουν παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες, με ποσοστό πωλήσεων που αγγίζει το 20% του τζίρου της εταιρείας να προέρχεται από το εξωτερικό.
Πέρσι το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο SMERemediumCAP με επικεφαλής τον πολύπειρο τραπεζίτη Νίκο Καραμούζη, προχώρησε στην εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της βολιώτικης βιομηχανίας αναψυκτικών μέσω της σύστασης νέας κοινής εταιρείας, που θα συμβάλλει και στην εμπορική διαχείριση της ΕΨΑ.
Latest News
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία