
Καμπανάκι κρούει ο επιχειρηματικός κόσμος για τη δρομολόγηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία προκειμένου οι ρυθμοί ανάπτυξης να καταστούν βιώσιμοι.
Ο ΣΕΒ παρουσίασε σήμερα την ετήσια έρευνα των επιχειρήσεων – μελών του και ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος λίγο πριν την συνέντευξη τύπου έδωσε το στίγμα των αποτελεσμάτων της έρευνας.
«Ένα άλμα προς τα μπροστά είναι εφικτό και θα μας ωφελήσει όλους. Είναι στο χέρι μας αλλά απαιτεί αποφασιστικότητα, ξεβόλεμα και συνεργασία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαλεξόπουλος για να περιγράψει τις αναγκαίες αλλαγές: «Οι επιχειρήσεις αναδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερη τόλμη όπως στην πάταξη της φοροδιαφυγής, την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης , την πάταξη της γραφειοκρατίας, τη μείωση του κόστους ενέργειας, τη μείωση φορολογικών συντελεστών για τα στελέχη των επιχειρήσεων και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων».
Η ελληνική οικονομία
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε όμως και την προόδο της ελληνικής οικονομίας: «Σε ένα κόσμο που φαίνεται ότι έχει χάσει την πυξίδα του η Ελλάδα αποτελεί νησίδα σταθερότητας και προοπτικής. Η ετήσια έρευνα του ΣΕΒ καταγράφει πρόοδο και συγκρατημένη αισιοδοξία. Είναι ανάγκη για επιτάχυνση των αλλαγών τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και τη δημόσια διοίκηση».
Ανάμεσα στα ευρήματα της έρευνας «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» είναι και τα εξής:
1. Το 28% των επιχειρήσεων θεωρούν καλή την οικονομική κατάσταση της χώρας και το 53% κρίνει πως η οικονομική τους κατασταση είναι καλή.
2. Οι βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένουν αναγκαίες. Το 67% των επιχειρήσεων θέλει περισσότερη διαφάνεια και αντιμετώπιση διαφθοράς, 67% μεγαλυτερη φορολογική ανταγωνιστικότητα, 54% σύγχρονη λειτουργία δημόσιας διοίκησης, 52% φορολογική ανταγωνιστικότητα για την εργασία και το 52% αποτελεσματική λειτουργία θεσμών. Στις απαραίτητες βελτιώσεις για τις επιχειρήσεις το 64% θέτει το σταθερό φορολογικό πλαίσιο, το 54% το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, το 44% την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, το 42% τον περιορισμό της πολυνομίας και το 40% χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδυτικά κίνητρα.
3. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν την ανάγκη αυτο-βελτίωσης (το 59,9% την εκπαίδευση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, το 41,3% την ψηφιοποίηση της λειτουργίας και των διαδικασιών, το 35,8% την ανάπτυξη νέων αγορών, και το 30% δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών R&D).
4. Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι η ανταγωνιστικότητα τους ενισχύεται επενδύοντας στον ανθρώπινο παράγοντα (το 84% αναγνωρίζουν τη φορολόγηση της εργασίας ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στη βελτίωση των απολαβών των εργαζομένων).
5. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) θα μετασχηματίσει την εργασία και την παραγωγή αλλά λίγες επιχειρήσεις επενδύουν ή σκοπεύουν να το κάνουν (το 80% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η ΤΝ θα αναβαθμίσει το ανθρώπινο δυναμικό, το 20% των επιχειρήσεων θα επενδύσει στο άμεσο μέλλον, και μόλις το 12% επενδύει ήδη στην ΤΝ).
Ελλειμμα ενημέρωσης
6.Η βιώσιμη ανάπτυξη θα έχει σημαντικό ρόλο, αλλά παραμένει σύνθετο εγχείρημα. Υπάρχει σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης και στρατηγικής. (Το 52% των επιχειρήσεων δεν είναι ενημερωμένο, και το 40% δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να το εντάξει στη στρατηγική του δράσεις βιωσιμότητας).
7.Το ζήτημα του κόστους ενέργειας αναδεικνύεται ως η μεγάλη πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης και ζητείται παρέμβαση από πλευρά της Πολιτείας.
8. Οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι η κρίσιμη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Είναι πλέον η κατηγορία που εμφανίζεται αντιμέτωπη με τις σημαντικότερες προκλήσεις, παρότι η πορεία τους διαφαίνεται θετική.
Ακόμα, μεταξύ των βασικών μηνυμάτων της έρευνας του ΣΕΒ περιλαμβάνονται και τα εξής :
• Οι επιχειρήσεις είναι μέρος της λύσης στις αναπτυξιακές και οικονομικές προκλήσεις της εποχής.
• Οι επιχειρήσεις δείχνουν συγκρατημένη αισιοδοξία.
• Για να γίνει ένα άλμα προς τα εμπρός, πρέπει να αντιμετωπιστούν παλιές και νέες προκλήσεις, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την Πολιτεία.
• Οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν πως πρέπει να εξελιχθούν ακόμα πιο γρήγορα, να γίνουν πιο προδραστικές και να προσαρμοστούν στις τεχνολογικές αλλαγές και στην βιώσιμη ανάπτυξη.
• Το κράτος βελτιώνεται, αλλά πρέπει να κινηθεί πιο αποτελεσματικά στις μεταρρυθμίσεις αφαιρώντας στρεβλώσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Ανάπτυξη ανθρώπινου κεφαλαίου
Η έρευνα που υλοποιήθηκε από τον ΣΕΒ, για έβδομη συνεχή χρονιά, με τη συνεργασία της εταιρείας ερευνών MRB, εντόπισε και ανέλυσε τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία, αλλά και στην αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων, από τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τις εξωγενείς κρίσεις, που επηρεάζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Η φετινή έρευνα «Business Pulse» δεν καταγράφει μόνο τη γνώμη των επιχειρήσεων σε θέματα που απασχολούν το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, άλλα έχει αναβαθμιστεί με την προσθήκη δύο νέων ενοτήτων.
Στην πρώτη νέα ενότητα, με τίτλο «Σύγχρονο Εργασιακό Περιβάλλον», αναλύεται σε βάθος ένα θέμα στρατηγικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον της οργάνωσης και τον εκσυγχρονισμό της εργασίας και την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, ενόψει και των μεγάλων τεχνολογικών αλλαγών.
Στη δεύτερη νέα ενότητα, με θέμα τη «Δημιουργία ενός Βιώσιμου Μέλλοντος» αποτυπώνονται οι απόψεις και ο βαθμός ενημέρωσης των επιχειρήσεων σε θέματα βιώσιμης /πράσινης ανάπτυξης.


Latest News

Αύξηση 8% στις πωλήσεις της Jumbo - Ο αστερίσκος του Μαρτίου και το πρόσημο του Απριλίου
Γιατί οι πωλήσεις τον Μάρτιο του 2025 καταγράφονται μειωμένες κατά -2% - Οι εκτιμήσεις της Jumbo

«Πράσινο φως» από την ΤτΕ για τη λειτουργία της ELGRE - Τι θα παρέχει στους πελάτες
Πρόεδρος της ELGRE ΑΕ είναι ο επιχειρηματίας κ. Στέλιος Αργυράκης και Διευθύνων σύμβουλος ο κ. Γρηγόρης Μιχαηλίδης

Σε ανοδική τροχιά οι πωλήσεις των σουπερ μάρκετ και το 2025 - Τι λένε οι CEOs για τον Κώδικα Δεοντολογίας
Σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ οι πώλήσεις στα σούπερ μάρκετ θα κινηθούν ανοδικά - Τα FMCGs αναπτύσσονται με +6,7% σε αξία

IWG: Επεκτείνει τη διεθνή της παρουσία με 899 νέες τοποθεσίες το 2024
Ιδιοκτήτες ακινήτων και επενδυτές αξιοποιούν τη ραγδαία αύξηση της ζήτησης για ευέλικτους χώρους και υβριδικές πλατφόρμες εργασίας

Πρέσβης των Πειραϊκών επιχειρήσεων στη διεθνή έκθεση της Αλγερίας το ΕΒΕΠ
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με την Αλγερία

Η δημιουργία του 4ου πόλου από Prada και Versace - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
H Prada ενώνει τις δυνάμεις της με την Versace για να «χτυπήσει» LVMH, Kering, Capri - Ανοδική η πορεία της στην ελληνική αγορά

Επιμένουν στους στόχους τριετίας οι τράπεζες παρά την επίδραση Τραμπ
Η διοίκηση της Πειραιώς στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων περιέγραψε τα νέα σενάρια για τη μείωση των επιτοκίων - Έμφαση στις νέες πηγές εσόδων από τις τράπεζες

Στα σκαριά νέα εξαγορά από την Performance Technologies - Στο ραντάρ εταιρεία AI
Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης, είπε ο CEO της Performance Technologies, για να διευκρινίσει ότι ήδη γίνονται συζητήσεις με ελληνική εταιρεία AI

Οι άξονες του στρατηγικού σχεδίου της Πειραιώς ως το 2028 - Τι αποκάλυψε ο Χρ. Μεγάλου
Ο CEO της Πειραιώς αναφέρθηκε και στη συμφωνία για την απόκτηση του 90% της μητρικής εταιρείας της Εθνικής Ασφαλιστικής

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες